Βλέπεις συχνά εικόνες ελίτ Μαραθωνοδρόμων να ρίχνουν νερό πάνω στα κεφάλια τους. Στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο οι ελίτ αλλά και πολλοί άλλοι άνθρωποι που το κάνουν αυτό τις ζεστές μέρες. Αισθάνεσαι καλά, εκτός και αν κατά λάθος αρπάξεις κάποιο ισοτονικό ποτό που μάλλον θα κολλάς μετά!

Αλλά κατά πόσο αυτό είναι χρήσιμο; Μήπως είναι καλύτερο να πιεις το νερό;

Στο περιοδικό Temprature ο Nathan Morris και o Ollie Jay από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ παρουσίασαν από το Εργαστήριο Θερμικής Εργονομίας κάποιους αριθμούς για το θέμα αυτό. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

Μερικοί βασικοί αριθμοί: Αν πίνεις 250ml νερού (περίπου ένα φλιτζάνι) σε θερμοκρασία μόλις πάνω από το μηδέν (1 C, 34F), θα απαλλαγείς από 39kj της θερμότητας ή περίπου 9 θερμίδες. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, kj και cal σε αυτό το πλαίσιο είναι ένα μέτρο της ενέργειας που διαχέεται ως θερμότητα. Η θερμότητα παράγεται ως υποπροϊόν της μυϊκής προσπάθειας, η οποία τροφοδοτείται με την ενέργεια των τροφίμων.

Αν πιείς 250ml νερού με μισό πάγο θα έχεις επιπλέον όφελος από την επιπλέον ενέργεια που απαιτείται για να λιώσει μέσα στο σώμα σου ο πάγος. Έτσι 250ml νερού με πάγο θα σε απαλλάξει από 81kj της θερμότητας ή 19 θερμίδες.

Αν αντί αυτού ρίξεις ένα φλιτζάνι πάνω από το κεφάλι σου και βεβαιωθείς ότι δεν θα στάζει αλλά θα απλωθεί σε όλο σου το σώμα, θα απαλλαγείς από 607kj ή 145 θερμίδες. Η εξάτμιση είναι ένας φανταστικός τρόπος διάχυσης της θερμότητας.

Φυσικά είναι δύσκολο να πετάξεις ένα μπουκάλι νερό πάνω από το κεφάλι σου χωρίς να χυθεί οπουδήποτε. Αλλά ακόμα και ένα 85% αν πέσει πάνω στο κεφάλι σου τότε ο Morris και Jay επισημαίνουν ότι μπορείς να απαλλαγείς περισσότερο σε θερμότητα σε σχέση με το αν καταναλώσεις ένα νερό με πάγο.

Βέβαια υπάρχουν και κάποιες άλλες επιφυλάξεις. Για παράδειγμα αν το νερό δεν εξατμιστεί. Αυτό μπορεί εύκολα να συμβεί όταν οι συνθήκες του αγώνα είναι αποπνικτικά υγρή ατμόσφαιρα όπου ο ιδρώτας σου ήδη στάζει στο έδαφος και δεν είναι σε θέση το σώμα σου να εξατμίσει το επιπλέον νερό που του ρίχνεις. Οι ιδανικές συνθήκες για αυτή τη κατάσταση είναι ξηρή και δροσερή μέρα όπου ο ιδρώτας σου εξατμίζεται αποτελεσματικά.

Η καλύτερη επιλογή στο τέλος είναι πιθανώς ‘όλα τα παραπάνω’. Πιες λίγο και ρίξε λίγο νερό στο κεφάλι σου. Αυτό είναι κάτι που έκαναν πολλοί αθλητές κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε μία καυτή και ζεστή διαδρομή του Λος Άντζελες για την Ολυμπιακή ομάδα του Μαραθωνίου. Μερικές φορές η επιστήμη επιβεβαιώνει αυτό που το σώμα μας ήδη μας λέει τι να κάνουμε.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ.