Ο Ed ρωτάει: Είδα στο λύκειο τους δρομείς του ανωμάλου δρόμου να ξαπλώνουν στο έδαφος μετά από μία προπόνηση με τα πόδια πάνω σε ένα δέντρο. Υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτό;

Αυτή η ομάδα δρομέων έχει μάθει από τον προπονητή τους, ή από την δική του προσωπική εμπειρία, ότι ο καλύτερος τρόπος για να προληφθεί η λιποθυμία μετά από μία σκληρή προπόνηση είναι να στηρίξουν τα πόδια τους ψηλά.

Ένας από τους λόγους που καταρρέουν οι αθλητές μετά από μία προπόνηση ή έναν αγώνα είναι εξαιτίας της όρθιας στάσης. Αυτό προκαλείται από την συγκέντρωση του αίματος στα κάτω άκρα για προφανής λόγους που είναι η σύσπαση των μυών. Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ροή του αίματος στους μύες κατά την διάρκεια της άσκησης, και η διαστολή αυτή δεν επανέρχεται τόσο γρήγορα μετά την άσκηση. Κάτι που σημαίνει ότι μετά τον τερματισμό η ροή του αίματος συνεχίζει να είναι προς τους μύες και τα πόδια. Έτσι αυτό μπορεί να αφήσει τον δρομέα με μικρότερη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και να τον οδηγήσει στην κατάρρευση.

‘Τα πόδια πάνω’ είναι μία συνηθισμένη αυτο-θεραπεία και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη της κατάρρευσης. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για κατάρρευση όπως: θερμοπληξία, υπονατριαιμία και καρδιακό επεισόδιο. Ευτυχώς αυτές οι καταστάσεις είναι σχετικά σπάνιες.

Στο Medtronic Twin Cities Marathon, οι διοργανωτές χρησιμοποιούν ξαπλώστρες για τον λόγο αυτό. Ο δρομέας ξαπλώνει ανάποδα με τα πόδια στο μέρος του κεφαλιού. Τοποθετούν την κεφαλή της ξαπλώστρας ψηλά και σταδιακά χαμηλώνουν την κλίση μέχρι ο δρομέας να έρθει σε πλήρη ύπτια θέση και τελικά να κάτσει χωρίς συμπτώματα. Απόφυγε να ξαπλώσεις δίπλα σε δέντρο όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.


Πηγή: runnersworld.com