Τα οφέλη των εναλλακτικών προπονήσεων (cross-training) για τους δρομείς έχουν εδώ και πολύ καιρό επισημανθεί σαν κάτι το απαραίτητο σε κάθε προπονητικό πρόγραμμα. Κάποιοι δρομείς στρέφονται στη yoga, κάποιοι άλλοι στο κολύμπι και στο ποδήλατο. Μια ακόμα άσκηση που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους δρομείς είναι και το pilates.

Τόσο για τους τραυματίες όσο και για τους μη-τραυματίες δρομείς, το pilates είναι μια πλήρως λειτουργική προπόνηση που ενσωματώνει πολλά στοιχεία φυσικοθεραπείας και ενδυνάμωσης και επηρεάζει άμεσα την στάση του σώματος στο τρέξιμο και την ενδυνάμωση.

Τι είναι όμως το pilates;

Το pilates (ή μέθοδος pilates) είναι το “πνευματικό τέκνο” του Γερμανού Joseph Pilates που πίστευε ότι η πνευματική και η σωματική υγεία είναι αλληλένδετα. Ο Joseph Pilates ανέπτυξε το σύστημα αυτών των ασκήσεων την δεκαετία του 1920, χρησιμοποιώντας διάφορα ξεχωριστά αντικείμενα ως όργανα, βασισμένα σε 34 κινήσεις που γίνονται σε υπόστρωμα.

Τα 4 σημεία κλειδιά των ασκήσεων pilates είναι τα εξής:

-Αναπνοή

-Ευλυγισία

-Στάση του σώματος

-Μηχανική του σώματος

Ποια είναι τα οφέλη του pilates;

Το pilates δεν είναι απλώς μια trendy τάση στον χώρο της φυσικής κατάστασης που σε κάνει να νιώθεις ωραία. Το pilates δίνει έμφαση σε λειτουργικές ασκήσεις που βελτιώνουν συνολικά την υγεία. Μπορείς να το κάνεις στην καθημερινότητά σου, καθώς παίρνεις τα παιδιά σου από το σχολείο ή πας στο σουπερμάρκετ. Σου δίνει την δύναμη να αντέχεις και να λειτουργείς περισσότερο. Οι περισσότεροι που κάνουν pilates λένε στην Vercoe, ιδιοκτήτρια ενός από τα μεγαλύτερα studio pilates στο Fairfax της Virginia ότι μετανιώνουν που δεν είχαν ανακαλύψει το pilates νωρίτερα, όσο ήταν νεότεροι, γιατί τώρα αντιλαμβάνονται πως η άσκηση τους βοηθάει στην καθημερινότητά τους με καλύτερη στάση σώματος και περισσότερη λειτουργικότητα.

hrwbd

Μια από τις διαφορές μεταξύ του pilates και άλλων προγραμμάτων αποκατάστασης για τραυματισμένους δρομείς, είναι ότι στηρίζει και δυναμώνει ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο το τραυματισμένο σκέλος. Πολλοί αθλητές και όχι μόνο, στρέφονται στο pilates ύστερα από κάποιο τραυματισμό γιατί έτσι ενισχύεται η σωστή κίνηση των αρθρώσεων κάτι που προστατεύει σε μελλοντικούς τραυματισμούς. Η ίδια η Vercoe μας λέει ότι ξαναγύρισε στο pilates μετά από μερικά χρόνια παύσης και επιβεβαιώνει ότι έχει πολύ καλύτερη γενική αίσθηση της στάσης του σώματος, όταν κάθεται στο γραφείο, όταν οδηγάει, όταν περπατάει και όταν τρέχει.

Ποια είναι τα οφέλη του pilates για δρομείς;

Τα οφέλη του pilates στο τρέξιμο είναι πολλαπλά και είναι λογικό επακόλουθο, αφού η έμφαση δίνεται στην ισορροπία, στην ευκινησία και στην αναπνοή. Παράλληλα ενδυναμώνονται οι κεντρικοί μύες του σώματος που υποστηρίζουν το τρέξιμο.

afs

Η Marie Shapiro, επαγγελματίας Τριαθλήτρια και ιδιοκτήτρια καταστημάτων δρομικών ειδών, μας λέει ότι η στάση του σώματος είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στον τρόπο που τρέχει ο δρομέας. Αυτή η αναγνωρισμένη προπονήτρια Τριάθλου στις ΗΠΑ, λέει ότι το pilates μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τα αδύνατα σημεία που εμποδίζουν την σωστή στάση του σώματος και να σε κάνουν να μάθεις πως να ενεργοποιείς μύες που περικλείουν το διάφραγμα, τα πλευρά, την σπονδυλική στήλη ώστε να διατηρείς την καλύτερη στάση σε όλη την διάρκεια του διασκελισμού.

Για τραυματίες δρομείς ή αθλητές, το pilates μπορεί να βοηθήσει και στην αποκατάσταση. Βασικά οι φυσικοθεραπευτές συχνά χρησιμοποιούν pilates εξοπλισμό στις συνεδρίες αποκατάστασης. Η Shapiro μας λέει ότι έτσι μπορεί να βελτιωθεί η ισορροπία η σταθερότητα και η ευκινησία σε όλο το σώμα, κάτι που είναι η βάση των σωστών κινήσεων και στο τρέξιμο.

nrwfbe

Δείτε το σώμα σαν ένα αυτοκίνητο. Η Shapiro επίσης παρομοιάζει το σώμα με ένα αυτοκίνητο για να δείξει πως τα σωστά θεμέλια βοηθάνε τον δρομέα να μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμού. Οι περισσότεροι τραυματίζονται όχι επειδή έχουν πρόβλημα στον κινητήρα, αλλά επειδή ο σκελετός του αμαξώματος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε έναν δυνατό κινητήρα του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.

Όπως σε όλα τα είδη εκγύμνασης, χρειάζεται να αφιερώσεις λίγο χρόνο και συνέπεια για να απολαύσεις τα πλήρη οφέλη του pilates. Τόσο για τους δρομείς όσο και για όλους τους αθλούμενους, αρκούν λίγες μόνο προπονήσεις για να ξυπνήσει το σώμα τους και την αίσθηση της στάσης του σώματος που έχουν, όπως και της αναπνοής τους.


Πηγή: health.usnews.com

Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος