Με μεγάλη επιτυχία και συγκινητικές στιγμές διοργανώθηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 το 1ο “Run for the Kids with disabilities – Τρέχουμε για τα Παιδιά με αναπηρία” στο χώρο που στεγάζεται το Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας (Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας). Διοργανωτές ήταν το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακής Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) και ο Σύλλογος Ιωνάς ΑμεΑ, ενώ όλα τα έσοδα από τις συμμετοχές των δρομέων θα διατεθούν για την ενίσχυση του Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας.

Περισσότεροι από 600 δρομείς συμμετείχαν σε μια γιορτή συμπερίληψης και αθλητισμού, στο χώρο του Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας, ο οποίος άνοιξε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Οι δρομείς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ιδιαίτερη και πολυμορφική διαδρομή εντός του Π.Α.Α.ΠΑ. Βούλας και παράλληλα να γνωρίσουν το έργο και τα παιδιά της δομής. Να σημειωθεί ότι σε όλη αυτή την εκδήλωση τα ίδια τα παιδιά είχαν πολύ ενεργή παρουσία αφού συμμετείχαν αρχικά σαν θεατές χειροκροτώντας τις προσπάθειες των αθλητών και στη συνέχεια αγωνίστηκαν και αυτά στη συμβολική διαδρομή των 800μ ΑμεΑ μαζί με τους συνοδούς τους. Μάλιστα μαζί τους στη διαδρομή συμμετείχαν σαν συνοδοί και πολλοί εργαζόμενοι του φορέα οι οποίοι αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακής Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) Γιάννος Λιβανός δήλωσε:

«Ο πρώτος αγώνας δρόμου στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας (νυν Π.Α.Α.ΠΑ.Β.), «Run for the Kids with disabilities», ήταν μία πρωτοβουλία εξωστρέφειας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α.) σε συνεργασία με τον αθλητικό σύλλογο «Ιωνάς», η οποία πέρα από τη χαρά και τα χαμόγελα που σκόρπισε σε όλους και όλες μας, είχε σαν σκοπό μέσα από την επαφή των δρομέων με τους περιθαλπόμενους/ες με αναπηρίες της δομής, ανηλίκους και ενηλίκους, να συμβάλει στην αύξηση της ορατότητας και κατ’επέκταση της κοινωνικής αποδοχής και του βαθμού κοινωνικής συμπερίληψής τους, όπως και των ατόμων με αναπηρία γενικότερα.

Η αποϊδρυματοποίηση των ατόμων τα οποία διαβιούν μόνιμα ή προσωρινά σε φορείς ή σε δομές κλειστής φροντίδας, είναι ο σταθερός και απώτερος στόχος του Κ.Κ.Π.Π.Α. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική που ακολουθείται, βασιζόμενη στις διεθνείς επιστημονικές πρακτικές κι οδηγίες, προσανατολίζεται στο σταδιακό μετασχηματισμό των δομών παροχής υπηρεσιών κλειστής φροντίδας, όπως είναι το Π.Α.Α.ΠΑ.Β., σε ανοιχτής φροντίδας, όπου οι ωφελούμενοι/ες θα τυγχάνουν ημερήσιων θεραπειών και απασχόλησης χωρίς να διαμένουν στο χώρο αλλά, αξιοποιώντας τα θεσμικά εργαλεία αποϊδρυματισμού των Στεγών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, της Επαγγελματικής Αναδοχής και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, θα διαβιούν σε οικογενειακού τύπου δομές ενταγμένες στην κοινότητα.

Στο μεσοδιάστημα, οι εξωστρεφείς δράσεις εντός και ιδανικά εκτός των δομών, θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο κοινωνικοποίησης των φιλοξενούμενων ατόμων. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους που υποστήριξαν και εργάστηκαν με ζήλο για την υλοποίηση του αγώνα και ειδικά στο ανθρώπινο δυναμικό του φορέα!».

Η Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακής Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) Άννυ Ευσταθίου δήλωσε:

«Ο πρώτος αγώνας “Run For the Kids with Disabilities”, αποτέλεσε σημαντικό  γεγονός εξωστρέφειας του ΠΑΑΠΑΒ- ΚΚΠΠΑ, για τον οποίο ολοι μας και εγώ προσωπικά λόγω ευαισθησίας, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι.  Αποτελεί το επιστέγασμα μια  ισχυρής πρωτοβουλίας για την συμπερίληψη και τον αποιδρυματισμό γενικά των ατόμων με αναπηρία, καθώς και την κοινωνικοποίησή τους. Απώτερος σκοπός μας είναι ο αγώνας αυτός να καθιερωθεί και λειτουργεί ως “πλατφόρμα επικοινωνίας” μεταξύ των Δομών  της παιδικής αναπηρίας και της ευρύτερης κοινότητας. Οπως όλοι είδαμε το Σάββατο,  τα παιδιά και οι οικογένειες όπου επισκέφτηκαν την Δομή της Βούλας, είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να αθληθούν αλλά και να συνομιλήσουν και να αλληλεπιδράσουν με παιδιά από δομές αναπηρίας, προωθώντας την κοινωνική τους ολοκλήρωση και την αμοιβαία κατανόηση. Επιπλέον, ο αγώνας προσέφερε προσωπική ικανοποίηση στις οικογενειες παιδιών με αναπηρία, όπως και της δικής μου, καθώς βλέπαμε την κοινότητα να λειτουργεί, να ενεργοποιείται και να ανταποκρίνεται κατανοώντας τις προκλήσεις και την “φροντιδα” που απαιτεί η  αναπηρία. Τα χαμόγελα, οι φωνές των συνομιλιών και η συμπράξη που αναπτύχθηκε εκει, αποτελούν απτούς αποδεικτικούς παράγοντες της επιτυχίας αυτής της πρωτοβουλίας. Περαιτέρω, Η πραγματική συγκίνηση αλλά και η ιδία βούληση των συμμετεχόντων καθώς  και όσων πλαισίωσαν με αγάπη την εκδήλωση προκειμένου να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, αποτελούν εφαλτήριο καθιέρωσης του αγώνα ως ετήσιου θεσμού. Ειμαστε πραγματικά περήφανοι για την επιτυχία αυτή, μια  δραση συμπερίληψης και κοινωνίας ολων των ανθρώπων. Σας ευχαριστούμε θερμά!»

Ο υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος του ΙΩΝΑ ΑμεΑ Γιώργος Γκούντας, δήλωσε:

«Ήταν μία επιτυχημένη και άρτια διοργάνωση την υλοποίηση της οποίας ανέλαβε ο φίλος του συλλόγου μας Γρηγόρης Σκουλαρίκης. Φυσικά τίποτα δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί χωρίς τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακής Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) που αποφάσισε να διοργανωθεί ένας αγώνας δρόμου μέσα στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ ΒΟΥΛΑΣ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Άννυ Μανιατη Ευσταθίου, αντιπρόεδρο του Κ.Κ.Π.Π.Α. η οποία συνέλαβε την ιδέα και με αυτόν τον τρόπο βοήθησε στο να ανοίξουν οι πύλες του κέντρου σε τόσο κόσμο ταυτόχρονα και οι πολίτες να αντιληφθούν τη σημασία του έργου της Δομής. Με τη συμμετοχή των πολιτών και τον αγώνα των 800 μέτρων των παιδιών με αναπηρία στον οποίο έλαβαν μέρος παιδιά από το σύλλογό μας, τις υπόλοιπες δομές του Κ.Κ.Π.Π.Α, καθώς και αρκετών συλλόγων ΑμεΑ όπως και της πρωτοβουλίας Run for Autism αναδείχθηκε το σύνθημα «Όλοι ίσοι Όλοι διαφορετικοί» και έγινε ένα μεγάλο βήμα για τη συμπερίληψη των ανθρώπων με αναπηρία και την προβολή των αναγκών τους. Επίσης, Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειακής Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α) κο Γιάννο Λιβανό, τη συντονίστρια της δομής κα Άννα Καμβύση, τον υπεύθυνο φυσικής αγωγής κο Ανδρέα Παπαδημητρακόπουλο και τον εργοθεραπευτή του Κέντρου κο Βαγγέλη Σλάμκα όπως και τους/τις εργαζόμενους/ες για τη συνεργασία και την πλαισίωση του εγχειρήματος. Είμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς ο σύλλογος μας κατάφερε να γίνει αρωγός, να συμπαρασταθεί και να πραγματοποιήσει την εν λόγω δράση που έχει ως σκοπό την ενίσχυση του έργου της συγκεκριμένης δομής παρότι και ο ίδιος ο ΙΩΝΑΣ είναι ένας σύλλογος με μεγάλες ανάγκες, καθώς προκειμένου να πραγματοποιεί το έργο του μισθώνει χώρους στο ΟΑΚΑ για την υδροθεραπεία των παιδιών με αναπηρία όπως και για την αγορά ειδικών κατασκευών (χειρήλατα, ειδικά ποδήλατα, tandem) ώστε οι αθλητές μας με διάφορες αναπηρίες να μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες.  Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και όλες τις εταιρείες οι οποίες άμεσα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.»

Τη διοργάνωση τίμησε με την παρουσία της η πρώην υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ Δόμνα Μιχαηλίδου, υπό την πολιτική εποπτεία της οποίας άλλωστε ξεκίνησε και αυτή η πρωτοβουλία.

Τον αγώνα στήριξαν επίσης με τη συμμετοχή τους πάρα πολλές δομές και φορείς ΑμεΑ όπως το Make a Wish, η ΕΛΕΠΑΠ, η Πόρτα Ανοιχτή, ο Ερμής, αλλά και ομάδες δρομέων, όπως οι Δρομείς Ελπίδας, ο Ευκλής, οι Αθηναίοι Δρομείς, το PropellerClub, το Hello Forum – Navigator, η Ανακτηση ΑΕ και βεβαίως πάρα πολλοι μεμονομένοι δρομείς.

Στο αγωνιστικό μέρος, στην απόσταση των 5 χιλιομέτρων νικητής αναδείχθηκε ο Matt Prior με χρόνο 17:40. Δεύτερος ήταν ο Αθανάσιος Σαρρής με χρόνο 17:43 και τρίτος ο Αλέξανδρος Καμπούρογλου με χρόνο 17:55. Στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Ελένη Μαυριδοπούλου με χρόνο 18:45. Δεύτερη ήταν η Ελισάβετ Δήμου με χρόνο 18:57 και τρίτη η Φιλίππα Πουλίδου με χρόνο 19:01.

Στην απόσταση των 10 χιλιομέτρων νικητής αναδείχθηκε ο Σάββας Σπανούδης με χρόνο 37:44.3 ο οποίος μάλιστα τερμάτισε μαζί με τον χρυσό παραολυμπιονίκη Τσε-Τζον Φερνάντεζ που αγωνιζόταν με το χειρίλατο. Δεύτερος ήταν ο Βασίλειος Πολυμερόπουλος με χρόνο 38:21 και τρίτος ο Χαρίλαος Βαρελάς με χρόνο 38:46. Στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Έλλη Καβουρά με χρόνο 41:31. Δεύτερη ήταν η Ευαγγελία Τουρνατζή με χρόνο 43:50 και τρίτη η Νικολίνα Μουαίμη με χρόνο 44:16.

Όλοι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες δρομείς μπορούν να κατεβάσουν τις προσωπικές τους φωτογραφίες στο https://www.energyphotos.gr/event/run-for-kids-2023

Χορηγοί του αγώνα ήταν οι εταιρίες  Βίκος με νερά και αναψυκτικά, η Οικογένεια Χριστοδούλου με χυμούς, οι μπανάνες Dole, η Herbalife με μπάρες πρωτεΐνης, η Arla με ρόφημα πρωτεΐνης, η InterMed με αντισηπτικά, ο Σκλαβενίτης, ο Γρηγόρης, το C-LAB με τα ωραία βραχιολάκια, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών που παρείχε το Ασθενοφόρο, η Alpha Communications, το RunningNews.gr , το Runster.gr . Υποστηρικτές ήταν επίσης ο Σύλλογος Δρομέων Ευκλής Νοτίων Προαστίων, η Trekking Hellas, το Φυσιο Γκούντας που παρείχε αθλητικο Μασάζ στο τέλος και ο DJ Octapus στον ήχο. Την τεχνική επιμέλεια της διοργάνωσης είχε η RUNAWAY.

Όλοι μαζί τρέξαμε για όλα τα παιδιά με αναπηρία και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά με την ελπίδα και την πίστη ότι αυτή τη διοργάνωση θα γίνει θεσμός και φάρος ευαισθητοποίησης και συμπερίληψης.