Τώρα που έχει αρχίσει το κρύο, υπάρχει η νοοτροπία να μένεις περισσότερο στο σπίτι απ’ ότι να βγαίνεις έξω και να ασκείσαι. Το κίνητρο να βγεις να τρέξεις σταδιακά μειώνεται καθώς πέφτει η θερμοκρασία.

Για να μπορέσεις να βρεις και πάλι το χαμένο σου κίνητρο, παρακάτω θα βρεις τα πλεονεκτήματα του χειμερινού τρεξίματος που καλό είναι να σκεφτείς την επόμενη φορά που πρόκειται να παραλείψεις ένα running session και να μείνεις μέσα.

Τα πλεονεκτήματα του χειμερινού τρεξίματος

1. Καις περισσότερες θερμίδες!

Ένα από τα καλύτερα οφέλη του τρεξίματος το χειμώνα είναι το γεγονός ότι καις περισσότερες θερμίδες! Όταν κρυώνεις, αυτομάτως αρχίζεις να τρέμεις καθώς προσπαθείς να κρατηθείς ζεστός. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου στην πραγματικότητα δουλεύει περισσότερο. Χρησιμοποιείς περισσότερη ενέργεια όταν τρέχεις το χειμώνα απ’ ότι το καλοκαίρι γιατί το σώμα σου χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να κρατηθεί ζεστό.

Έτσι την επόμενη φορά που δυσκολεύεσαι να βρεθείς έξω για να τρέξεις, απλά σκέψου αυτές τις extra θερμίδες που θα κάψεις. Αυτό θα κάνει τα αθλητικά σου παπούτσια να μοιάζουν πιο… δελεαστικά.

2. Ενδυναμώνεις την καρδιά σου!

Όχι μόνο το σώμα σου καίει περισσότερες θερμίδες για να κρατηθείς ζεστός, αλλά η καρδιά σου χρειάζεται να δουλεύει δυνατότερα για να κινηθεί το αίμα στο σώμα σου επίσης. Αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα ενδυναμώνεις και το καρδιακό σου σύστημα.

Αποτέλεσμα εικόνας για winter running

3. Χτίζεις την πνευματική σου δύναμη!

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπορείς να έχεις με το τρέξιμο το χειμώνα δεν είναι το κρύο, αλλά η νοοτροπία που έχεις. Μπορεί να θεωρείς ότι θα είσαι καλύτερα μέσα στο σπίτι με μια κούπα ζεστής σοκολάτας απ’ το να βρίσκεσαι σε κατάσταση κίνησης.

Ενθαρρύνοντας τον εαυτό σου να βγει στο κρύο και συνειδητοποιώντας ότι μπορείς να αντέξεις, χτίζεις την πνευματική σου δύναμη. Γκρεμίζεις τα απαγορευτικά τείχη που σε εμποδίζουν από την εξέλιξή σου.

Όσο περισσότερο ασχολείσαι με το τρέξιμο, τόσο καλύτερος γίνεσαι. Όταν εξιτάρεις τον εαυτό σου και επιλέγεις να πάρεις το δύσκολο δρόμο να τρέχεις το χειμώνα απ’ ότι να μείνεις μέσα, βελτιώνεις σίγουρα την πνευματική σου δύναμη.

4. Βελτιώνεις τη φυσική σου αντοχή!

Τρέχοντας στο κρύο, το σώμα σου θα συνηθίσει τις χαμηλές θερμοκρασίες και άλλες καιρικές συνθήκες που μπορεί να συναντήσεις, όπως είναι το χιόνι. Θα τεστάρεις τον εαυτό σου τρέχοντας σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συνεπώς θα βελτιώσεις τη φυσική σου αντοχή.

Κάνοντας αυτά θα αποκτήσεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δρομικές σου δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει στο δρόμο σου.

Αποτέλεσμα εικόνας για winter running

5. Στρεσάρεις λιγότερο το σώμα σου!

Ενώ φαίνεται καλύτερο να τρέχεις όταν κάνει ζέστη, το σώμα σου στην πραγματικότητα θα σε ευχαριστεί όταν επιλέγεις να τρέξεις στο κρύο. Ένα από τα οφέλη του να τρέχεις το χειμώνα είναι ότι έτσι στρεσάρεις λιγότερο το σώμα σου. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σου δεν πρόκειται να καταβληθεί από τη ζέστη, πράγμα που κάνει ευκολότερο για σένα το τρέξιμο.

Για να αντιμετωπίσεις το κρύο απλά ντύσου ζεστά. Όταν ζεσταθείς απλά βγάλε από πάνω σου κάποια από τα ρούχα σου. Και να θυμάσαι, όσο γρηγορότερα τρέχεις, τόσο λιγότερο κρύο θα νιώθεις.

6. Αγοράζεις καινούργια χειμερινά workout ρούχα!

Ένα από τα καλύτερα οφέλη του τρεξίματος το χειμώνα είναι ότι έχεις μια καλή δικαιολογία να βγεις να ψωνίσεις τον κατάλληλο χειμερινό ρουχισμό που χρειάζεσαι.

Ούτως ή άλλως, δεν μπορείς να βγεις έξω στο κρύο με καλοκαιρινά κοντομάνικα ρούχα. Χρειάζεσαι τα κατάλληλα ρούχα που είναι σχεδιασμένα για τις κρύες μέρες. Αυτά μπορεί να είναι ισοθερμικά, αντιανεμικά και φυσικά τα κατάλληλα παπούτσια με τα οποία θα διατηρείς την ισορροπία σου είτε έχει κρύο είτε χιονίζει.

Τι εξαιρετική ευκαιρία να βγεις για shopping για τον καινούργιο χειμερινό εξοπλισμό σου!

7. Αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά το χειμώνα!

Όταν είναι χειμώνας και κρύβεσαι πίσω από τα ρούχα σου, μπορεί εύκολα να παρασυρθείς και να μη σε απασχολεί τόσο το ζήτημα των κιλών. Ο χειμώνας είναι η εποχή που οι άνθρωποι τείνουν να αφήνουν τις υγιεινές συνήθειες τους στην άκρη. Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει;

Είναι ευκολότερο να μείνεις στο σπίτι μέσα στη ζέστη παρά να βγεις έξω για ένα workout. Για να μην αναφερθούν όλα οι νόστιμες χειμωνιάτικες σούπες και γενικά το φαγητό που τρως για να σε κρατήσει ζεστό!

Ωστόσο, μην αφήσεις το χειμώνα να σε φορτώσει με παραπανίσια κιλά. Πηγαίνοντας για τρέξιμο θα ξανανιώσεις ενεργός και κυρίως υγιής.

Αποτέλεσμα εικόνας για rain running

8. Προετοιμάζεις το σώμα σου για το καλοκαίρι!

Πολύ συχνά, το καλοκαίρι φτάνει και εσύ, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, μπορεί να πανικοβάλλεσαι σχετικά με το μικρό χρονικό διάστημα που έχεις στη διάθεσή σου για να φτιάξεις το σώμα σου. Ενώ το κρύο μοιάζει η καλύτερη δικαιολογία για να παραλείψεις μια προπόνηση, είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσεις να προετοιμάζεσαι για το καλοκαίρι.

Τα καλοκαιρινά κορμιά φτιάχνονται το χειμώνα, έτσι βγες έξω και πήγαινε για τρέξιμο, ειδικά το χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δε θα πάρεις κιλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά θα είσαι προετοιμασμένος για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Την επόμενη φορά που δυσκολεύεσαι να βγεις για τρέξιμο, θυμήσου τα απίστευτα πλεονεκτήματα που έχει το τρέξιμο το χειμώνα. Όχι μόνο θα βελτιώσεις τις δρομικές σου ικανότητες, αλλά θα χτίσεις και δυνατή προσωπικότητα.


Πηγή: zenlabsfitness.com

Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου