Πιθανόν να αναρωτιέσαι: Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να επιταχύνω την απώλεια βάρους;

Δυστυχώς, μερικές φορές όταν οι δρομείς ξεκινούν στην αρχή τις σοβαρές προπονήσεις, καταλήγουν να αυξάνουν το βάρος τους, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαιτέρως εκνευριστικό στους νέους δρομείς.

Αν καταλαβαίνεις την επιστήμη πίσω από την αρχική πρόσληψη βάρους και τους πρακτικούς λόγους γιατί συμβαίνει, μπορείς να παραμείνεις θετικός και να συνεχίσεις τις προπονήσεις σου για να δεις μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα τόσο στην συνολική φυσική σου κατάσταση όσο και στις επιδόσεις σου.

1.Η ζυγαριά δε λέει την αλήθεια

Aν η ζυγαριά ήταν άτομο, σίγουρα θα ήταν απατεώνας. Η ζυγαριά είναι απλά ένα νούμερο, το απόλυτο βάρος, το οποίο δεν είναι πάντα μια αξιόπιστη μέτρηση του τι συμβαίνει στο σώμα σου.

Αν πιεις 4,5 L νερό θα είσαι 3,8 kg πιο βαρύς. Αυτό το ακραίο παράδειγμα, δείχνει ότι το απόλυτο βάρος σου δεν είναι απαραιτήτως μια αξιόπιστη αξιολόγηση των αλλαγών στο βάρος σου και ειδικότερα στη φυσική σου κατάσταση.

2.Παραπάνω αποθήκευση νερού

Όταν αυξάνεις τις προπονήσεις για να προετοιμαστείς για τον αγώνα στόχο, το σώμα σου ξεκινά να κατακρατάει και να αποθηκεύει πρόσθετο νερό για να επιδιορθώσει τις τραυματισμένες μυϊκές ίνες και για να μεταφέρει το γλυκογόνο στους μύες που το χρειάζονται.

Διαφορετικά, θα χρειαστεί να πιεις ακόμα περισσότερο νερό για να μείνεις ενυδατωμένος μετά τα run σου. Το νερό ίσως προσθέσει επιπλέον βάρος στη ζυγαριά, αλλά αυτό δεν είναι αξιόπιστο των προπονητικών σου προσαρμογών.

3.Οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος

Δε λέμε ότι πρόκειται να γίνεις bodybuilder μέσα σε λίγες μέρες που ξεκίνησες το τρέξιμο, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, το σώμα σου θα αρχίσει να δημιουργεί μυϊκή μάζα και να καίει λίπος.

Μπορεί αυτό να είναι εξαιρετικό νέο για την συνολική σου φυσική κατάσταση και τους αγωνιστικούς χρόνους, αλλά την ίδια στιγμή το βάρος σου θα αυξηθεί λόγω της αντικατάστασης του χαμηλής πυκνότητας λιπώδους ιστού από τον υψηλής πυκνότητας μυϊκού ιστού. Αν και αυτό μπορεί να προσθέσει κατιτίς, είναι μια καλή ευκαιρία να τρέξεις πιο γρήγορα και να γίνεις πιο fit.

4.Περιμένεις βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα

Το ήξερες; Χρειάζεται ένα έλλειμμα 3.500 θερμίδων για να χάσεις 0,5 κιλό. Αν θες να χάσεις βάρος με ασφάλεια και υγεία, θα πρέπει να στοχεύεις σε ένα ημερήσιο θερμιδικό έλλειμμα της τάξεως των 300 – 600 θερμίδων. Αυτό θα οδηγήσει σε μια απώλεια 0,5 – 0,9 κιλών την εβδομάδα. Το να τσεκάρεις τη ζυγαριά σου κάθε πρωί θα δείξει πολύ λίγο την εξέλιξη σου ή το πόσα κιλά πραγματικά έχεις χάσει. Το καθημερινό ζύγισμα σου δείχνει μόνο τη μεταβολή των επιπέδων ενυδάτωσης.

Όμοια, όπως δε περιμένεις να ρίξεις 1 λεπτό το προσωπικό σου ρεκόρ στα 5Κ μετά από μια εβδομάδα προπόνησης, έτσι και μετά από μια εβδομάδα τρεξίματος, μην περιμένεις να χάσεις περίπου 2 κιλά.

5.Τρως υπερβολικά για να το αντισταθμίσεις

Δες πώς έχει: Το τρέξιμο καίει περισσότερες θερμίδες από οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης, αλλά όταν οι ενεργειακές απαιτήσεις του τρεξίματος είναι υψηλές, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείς να τρως ό,τι θες και ακόμα να χάνεις βάρος.

Οι δρομείς είναι ένοχοι που δικαιολογούν τα ανθυγιεινά φαγητά λέγοντας: “Έτρεξα μια ώρα, το κέρδισα”.

Το τρέξιμο όντως καίει θερμίδες, αλλά θα πρέπει να προσέχεις την ποσότητα των μη – θρεπτικών πυκνών τροφίμων που καταναλώνεις, αλλιώς πολύ γρήγορα θα αυξήσεις το βάρος σου.

Πρέπει να παρέχεις στους μύες σου μια ισορροπία υδατανθράκων και πρωτεϊνών για να αποκατασταθούν, αυτή η ισορροπία είναι το πιο δύσκολο που πρέπει να καταφέρεις για να χάσεις βάρος ενώ τρέχεις.

Η αποκατάσταση θα πρέπει να είναι το κέντρο προσοχής και οι μύες που θα λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να επανοικοδομηθούν θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα σου. Όσο πιο σκληρά προπονείσαι, τόσο πιο συχνά θα πεινάς και το πραγματικό μυστικό είναι να τροφοδοτείς το σώμα σου με τρόφιμα θρεπτικά και υψηλής ποιότητας.

Να θυμάσαι: Το να θυσιάσεις την αποκατάσταση για να γλυτώσεις μερικές θερμίδες δεν είναι ένα καλό μακροπρόθεσμο σχέδιο. Οι αριθμοί στη ζυγαριά είναι τυχαίοι και το να εστιάζεις σε αυτούς μπορεί να είναι καταστροφικό μακροπρόθεσμα. Αν συνεχίζεις να χτίζεις τη φυσική σου κατάσταση, θα τρέξεις περισσότερο, πιο γρήγορα και με υγεία.

Tip: Οι δρομείς κατά μέσο όρο καίνε 100 θερμίδες ανά 1,6 km,  αλλά αυτό μεταβάλλεται βάση του ρυθμού, του μεγέθους και του μεταβολισμού σου.

6.Κρυμμένες θερμίδες

Τα ενεργειακά ροφήματα και τα ενεργειακά τζελάκια είναι τα καλύτερα παραδείγματα κρυμμένων θερμίδων, μιας και έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

Είναι σημαντικό να εξασκήσεις τη στρατηγική τροφοδότησης κατά τη διάρκεια των long run σου και των σκληρών προπονήσεων σου για τη μέγιστη απόδοση τη μέρα του αγώνα. Επίσης χρειάζεται να τροφοδοτήσεις τις προπονήσεις τα workout σου ώστε να μπορείς να ολοκληρώσεις μεγάλα και κοπιαστικά workouts, τότε τα ενεργειακά ποτά και τζελάκια το κάνουν ευκολότερο.

Ωστόσο: Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των θερμίδων που θα κάψεις τότε θα είναι μικρότερος από όσο νόμιζες. Ένα λεπτό, πριν σκεφτείς να τα παραλείψεις, θυμήσου, χρειάζεσαι αυτές τις έξτρα θερμίδες για την καλύτερη απόδοση και προπονητική εξέλιξη.

Δυστυχώς, μπορεί να είναι και ο λόγος που πιθανόν δε βλέπεις την απώλεια βάρους στη ζυγαριά.

Επίλογος: Εστίασε στις σωστές μετρήσεις

Έτσι καταλήγουμε στο ότι: Το τρέξιμο δεν έχει ως αυτόματο αποτέλεσμα την άμεση απώλεια βάρους.

Αν και το τρέξιμο καίει τις περισσότερες θερμίδες από κάθε μορφής άσκηση, η ζυγαριά δεν είναι ο πρωταρχικός δείκτης της φυσικής σου κατάστασης και της εξέλιξης των προπονήσεων σου.

Η απώλεια βάρους πάντα θα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όσους τρέχουν, αλλά μη γίνεις σκλάβος στο νούμερο που αναγράφεται στη ζυγαριά σου.

Αντιθέτως, πρόσεξε το πώς αισθάνεσαι – έχεις περισσότερη ενέργεια, νιώθεις πιο δυνατός, σου αρέσει ο τρόπος που δείχνουν τα ρούχα πάνω σου; Τα συναισθήματα σου είναι πολύ πιο αξιόπιστη μέτρησης της πορείας σου.


Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com