Το δυσκολότερο κομμάτι όσον αφορά το τρέξιμο Μαραθωνίου, ειδικά για την πρώτη φορά, δεν είναι απαραιτήτως τα 42.2χλμ – είναι οι εξαντλητικές 20 εβδομάδες προπονήσεων που πρέπει να ολοκληρώσεις απλά για να φτάσεις στην αφετηρία. Αλλά, αν κολλήσεις σε αυτές κάτι μαγικό συμβαίνει: Ο Ημι-Μαραθώνιος ξαφνικά φαίνεται πολύ ευκολότερος για να τον τρέξεις και οι λόγοι είναι τόσο σωματικοί όσο και ψυχολογικοί.

Όλο το τρέξιμο της προπόνησης για Μαραθώνιο σκληραίνει τα κόκαλα, τους μύες, τους τένοντες που χρησιμοποιείς εκείνη την ώρα και αυξάνει την καρδιοαναπνευστική σου ικανότητα. Σε κάνει πιο fit και δυνατό δρομέα. Επίσης, η προπόνηση και το τρέξιμο Μαραθωνίου σε βοηθάει να διαχειρίζεσαι δύσκολες καταστάσεις, όπως και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση σου και την εσωτερική σου δύναμη.

Τα οφέλη προέρχονται από τις πολλές ώρες και τα χιλιόμετρα που κάνεις κάθε φορά είτε στο δρόμο είτε στο διάδρομο, όπου τυπικά είναι 2 μήνες περισσότερο σε σχέση με το τυπικό προπονητικό πλάνο προετοιμασίας για έναν Ημι-Μαραθώνιο. Η συνδυαστική επίδραση όλων αυτών κάνει το μυαλό και το σώμα σου να αντιλαμβάνεται τις μικρότερες αποστάσεις ως απλά μια “ανάσα’’.

Η Lindsay Clements, 27 χρονών, έχοντας τρέξει έναν Μαραθώνιο και 15 Ημι-Μαραθωνίους γνωρίζει αυτό το αίσθημα από πρώτο χέρι. Όταν έκανε προπόνηση για τον πρώτο της Μαραθώνιο κάθε long run πάνω από 21χλμ έμοιαζε θανατηφόρο, όπως εξομολογείται. Έμοιαζε υπερ-άνθρωπο να σκέφτεται ότι για τέτοιες αποστάσεις άλλοι οδηγούσαν, ενώ εκείνη της έτρεχε. Μετά όμως από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Μαραθωνίου, κάτι άλλαξε: ‘Έγινε ακόμα πιο δυνατή δρομέας Ημι-Μαραθωνίου και αύξησε τα long run της σε 24–26 κατά τη διάρκεια των προπονήσεων της για Ημι-Μαραθώνιο.

Για την Kristen Plumb, 37 ετών, ο Ημι-Μαραθώνιος πια μοιάζει ‘’παιχνιδάκι’’ σε σχέση με τον Μαραθώνιο, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Έχει κάνει αρκετούς Ημι-Μαραθωνίους χωρίς ιδιαίτερη προπόνηση και τους έχει ολοκληρώσει αρκετά αξιοπρεπώς. Όμως, γνωρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τρέξει έναν Μαραθώνιο χωρίς να κάνει τη δέουσα προπόνηση, παραδέχεται η Plumb που έχει ολοκληρώσει σε 15 χρόνια 5 Μαραθωνίους και 21 Ημι-Μαραθωνίους. Σχετικά με το ψυχολογικό κομμάτι, οι 2 ώρες τρεξίματος μοιάζουν λιγότερο τρομακτικές σε σχέση με 4 ώρες τρεξίματος. Όταν θα έχεις τρέξει σε Μαραθωνίους, το να τρέξεις για 2 ώρες θα σου φαίνεται τίποτα.

O Williams-Frank λέει ότι η προπόνηση του Μαραθωνίου τον βοηθάει να αναθεωρήσει ότι του φαίνεται δύσκολο. Έχτισε την πνευματική του δύναμη μέρα με τη μέρα, με τις αλλαγές του καιρού. Επιπλέον, πολλοί τρέχουν τα Σαββατοκύριακα 2 με 3 ώρες ή και περισσότερο για την προετοιμασία Μαραθωνίου. Ο χρόνος που περνάς τρέχοντας δημιουργεί το σθένος που χρειάζεται για να τρέξεις πιο μακριά σε μέρες που θεωρητικά δεν μπορούσες να κάνεις βήμα. Η προπόνηση για Μαραθώνιο κάνει το μυαλό πιο ανθεκτικό στην καταπόνηση.

Η Elizabeth Syzdek έχει τρέξει 21 Μαραθωνίους και 24 Ημι-Μαραθωνίους λέει ότι τα long runs της προπόνησης του Μαραθωνίου χτίζουν τη πνευματική δύναμη. Η ψυχική αντοχή μεγαλώνει τόσο πολύ όταν ξεκινάς την προετοιμασία για Μαραθώνιο. Συνεχίζει λέγοντας ότι το τρέξιμο του Μαραθωνίου είναι δύσκολο και τρομακτικό ακόμα και όταν το έχεις κάνει 21 φορές. Δεν είναι ότι γίνονται ευκολότεροι, απλά ξέρεις τι να περιμένεις και γνωρίζοντας τι να περιμένεις έτσι βοηθάς την ψυχική σου αντοχή.


Πηγή: womensrunning.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου