Όσο χειμωνιάζει, το θέμα της ασφάλειας στις συζητήσεις γίνεται όλο και εντονότερο. Οι καλύτεροι τρόποι για να είσαι ασφαλής στα long run σου είναι:

1.Άλλαζε διαδρομές

Η Emily Long, δρομέας και ειδική ασφαλείας σχολιάζει: “Είναι εύκολο κανείς να μπει σε μια ρουτίνα και να τρέχει την ίδια διαδρομή – ειδικά όταν κάνεις χρονικά καθορισμένης διάρκειας προπονήσεις καθώς σου προσφέρει άνεση και ασφάλεια. Βέβαια, το να τρέχεις συνέχειa την ίδια διαδρομή σε κάνει πιθανό στόχο, οπότε προσπάθησε να αλλάζεις λίγο τη διαδρομή σου. Παραδείγματος χάριν, ξεκίνα από τον τερματισμό ή πήγαινε σε ένα νέο μέρος που έχεις ήδη ψάξει. Βοηθητικό, επίσης, είναι να αλλάζεις την ώρα που πας για τρέξιμο – αν δεν μπορείς να έχεις την εναλλαγή μεταξύ πρωινού και απογεύματος, προσπάθησε να πηγαίνεις μερικές μέρες είτε μισή ώρα νωρίτερα είτε αργότερα.

2.Πιάσε ψηλά τα μαλλιά σου

Η Katie Barrett, personal trainer και running coach σχολιάζει: “Αν τρέχεις τη νύχτα, πιάσει τα μαλλιά σου ψηλά σε κότσο αντί για αλογοουρά, μιας και τις τελευταίες οι κακοποιοί τις θεωρούν πιο βοηθητικές για να αρπάξουν το θύμα.

3.Χαμήλωσε την ένταση στα ακουστικά

Ο Todd Williams, δρομέας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ιδρυτής προγράμματος ασφαλούς τρεξίματος επισημαίνει: “Βλέπω αθλητές να μην προσέχουν, ενώ ακούν μουσική στη διαπασών. Να χρησιμοποιείς τέτοια ένταση, ούτως ώστε να ακούς τους ήχους γύρω σου ή να χρησιμοποιείς μόνο το ένα ακουστικό ώστε να μη σε πιάσουν στον ύπνο, αν τυχόν κάτι πάει στραβά.

4.Έχε μαζί σου το κινητό

Η Jessica Reeb, personal trainer και ιδρύτρια running team τονίζει: “Πάντα να έχεις πάνω σου το κινητό στις απογευματινές προπονήσεις σου. Αν τυχόν τραυματιστείς ή νιώσεις πως βρίσκεσαι σε κίνδυνο, έχεις τη δυνατότητα άμεσα να καλέσεις για βοήθεια. Για επιπρόσθετη ασφάλεια μπορείς να κατεβάσεις κάποια εφαρμογή στο κινητό, όπως το Find My Friends (βρες το στο Google Play ή στο App Store) για να ξέρει κάποιος μέλος στην οικογένεια ή φίλος ότι πρόκειται να τρέξεις. Μπορούν μέσα από την εφαρμογή να ανιχνεύσουν την τοποθεσία σου ή να λάβουν ειδοποίηση ότι γύρισες με ασφάλεια σπίτι.”


Πηγή: womensrunning.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου