Ξεκίνησες το τρέξιμο το καλοκαίρι με το σορτσάκι σου και το κοντομάνικό σου απλά και τώρα που μπαίνει κρύο δεν ξέρεις τι πρέπει να φοράς τώρα στις προπονήσεις σου; Καταρχάς, όταν ντύνεσαι για κρύες θερμοκρασίες πρέπει να θυμάσαι ότι μόλις αρχίσεις να κινείσαι η θερμοκρασία του σώματός σου ανεβαίνει γρήγορα – και σε αφήνει να σκας, αν έχεις ντυθεί πολύ βαριά.

Συμβαίνει και το άλλο: με το που σταματήσεις να τρέχεις, θα κρυώσεις πάρα πολύ γρήγορα, οπότε προετοιμάσου να βγάλεις γρήγορα τα ιδρωμένα ρούχα, αμέσως αφού τελειώσεις το τρέξιμό σου. Το πιο σοφό είναι να έχεις πάντα μαζί σου μία αλλαξιά για να το φορέσεις κατευθείαν. Ακόμα καλύτερο; Να κάνεις ένα ντουζάκι κατευθείαν.Τι σου προτείνουμε από δρομικό εξοπλισμό

  • Κολάν μακρύ για τρέξιμο ή ελαστική μακριά φόρμα που να μην περιορίζει την κίνησή σου.
  • Μακρυμάνικο τεχνικό μπλουζάκι.
  • Γάντια για τρέξιμο που δεν κρατάνε υγρασία.
  • Κορδέλα για το κεφάλι που καλύπτει τα αυτιά.
  • Αντιανεμικό jacket για τρέξιμο.
  • Κάλτσες για τρέξιμο – ζεστές σχετικά.
  • Μαντήλι λαιμού ή προσώπου που καλύπτει λαιμό και στόμα/μύτη, για τα καλά κρύα.

Ποιο είναι το κλειδί στα running ρούχα το χειμώνα

Το καλύτερο είναι να ντύνεσαι σε ‘στρώσεις’. Οι στρώσεις στα ρούχα σου επιτρέπουν να ξεκινάς πιο ζεστός στην αρχή του τρεξίματος κι έπειτα εύκολα να μπορείς να αφαιρείς ρούχα όσο ζεσταίνεσαι. Απλώς δέσε αυτό που δεν χρειάζεσαι στη μέση σου ή προγραμμάτισε μια συγκεκριμένη διαδομή από σημείο που ξαναπερνάς  έτσι ώστε να μπορείς να πάρεις και να αφήσεις ρούχο. Να θυμάσαι να φορέσεις κάτω κάτω το βασικό ρούχο που θα φοράς, έτσι ώστε να μείνεις με αυτό, αφού αφαιρέσεις τα υπόλοιπα.Τι να κάνεις στις διαλειμματικές προπονήσεις

Στις προπονήσεις μεγάλης έντασης που δεν σε ‘ακουμπάει το κρύο’, αλλά έχεις διάλειμμα στατικό, δηλαδή στέκεσαι σε ένα σημείο μέχρι να ξαναρχίσεις το κομμάτι σου, εμείς προτείνουμε να φοράς κανονικά ένα jacket στο διάλειμμά σου και να το βγάζεις πριν ξαναμπείς στο κομμάτι.

Τι γίνεται όταν έχει ανυπόφορο κρύο; 

‘Oταν οι θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ χαμηλές, δίνε προσοχή στις τοπικές πληροφορίες για τον καιρό και στις προειδοποιήσεις. Οι πολύ κρύες και ξηρές θερμοκρασίες μπορούν να επιδεινώσουν κάποιες καταστάσεις υγείας, οπότε χρησιμοποίησε την κρίση σου για το αν πρέπει να βγεις έξω ή να πας στο γυμναστήριο αν ο καιρός είναι πραγματικά τσουχτερός. Και φυσικά, πρόσεχε το θέμα του πάγου! Ο πάγος σε πεζοδρόμια και οδοστρώματα είναι απαγορευτικός για τρέξιμο, προφανώς.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach