Τι είναι καλύτερο: το τρέξιμο στο διάδρομο σε εσωτερικό χώρο ή να καταγράφεις χλμ σε εξωτερικό χώρο στον καθαρό αέρα;

Eίναι ο διάδρομος ευκολότερος ή είναι πιο αποδοτικό για σένα αν προπονείσαι κάπου έξω;

Και στις δυο περιπτώσεις το τρέξιμο είναι η ιδανική cardio προπόνηση. Είτε μέσα, είτε έξω, θα γυμνάζεις τους μύες σου, θα ρυθμίζεις τους καρδιακούς παλμούς σου και θα καις θερμίδες.

Ωστόσο, είναι πάντα καλή ιδέα να γνωρίζεις τα υπέρ και τα κατά του τρεξίματος σε εσωτερικό χώρο από το τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο.

Τα πλεονεκτήματα του indoor τρεξίματος!

Είναι σκοτάδι! Βρέχει! Κάνει κρύο! Στη χειμερινή περίοδο που κάνει κρύο χρειάζεται παραπάνω motivation για να καταφέρεις να κινητοποιήσεις τον οργανισμό σου. Ωστόσο πριν παρατήσεις τα δρομικά σου παπούτσια στη γωνία να σκονίζονται, μάλλον πρέπει να λάβεις υπόψη σου την προπόνηση σε εσωτερικό χώρο. Στο γυμναστήριο ή στη βολή του σπιτιού σου, ξεκίνα την καθημερινή προπονητική ρουτίνα σου για να μπορέσεις να ανταποκριθείς το χειμώνα:

1. Θα έχεις την προπόνηση που χρειάζεσαι πάνω σε ένα διάδρομο: κλίση, ρυθμό και διαλείμματα.

2. Zέστη, ηλιόλουστες μέρες ή κρύο και βροχή, όταν τρέχεις σε εσωτερικό χώρο ο καιρός δεν παίζει κανέναν ρόλο. Στην καλοκαιρινή περίοδο θα έχεις τα πλεονεκτήματα από τους κλιματιζόμενους χώρους στο γυμναστήριο, και όταν η θερμοκρασία έξω είναι υπερβολικά χαμηλή τότε θα εκτιμήσεις την εσωτερική θερμοκρασία του δωματίου.

3. Η κινούμενη επιφάνεια ενός διαδρόμου μειώνει τις επιπτώσεις στις αρθρώσεις σου. Ο τρόπος που τρέχεις στο διάδρομο είναι επίσης ευκολότερος για το σώμα σου. Το γεγονός ότι λυγίζεις λιγότερο τα γόνατα και επιβαρύνεις λιγότερο τα πέλματα σου μειώνει τη γενικότερη επιβάρυνση για τα γόνατά σου.

4. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Μπορείς να εστιάσεις στο τρέξιμο και τίποτα δεν μπορεί να σε ρίξει. Ο διάδρομος σε βοηθά να διατηρείς το δικό σου ρυθμό, και το ρίσκο ενός τραυματισμού είναι επίσης μικρότερο.

5. Είσαι προετοιμασμένος για έναν μεγαλύτερο αγώνα; Tότε καλό είναι να σκεφτείς να έχεις εφοδιαστεί διατροφικά κατά τη διάρκεια του αγώνα σου. Στο διάδρομο μπορείς να φας ένα μικρό σνακ ενώ τρέχεις χωρίς να κόψεις ταχύτητα.

Τα μειονεκτήματα του indoor τρεξίματος!

Όχι δεν το φαντάστηκες – το τρέξιμο σε εσωτερικό χώρο έχει διαφορετική αίσθηση από ένα μεγάλο τρέξιμο έξω. Δεν πρέπει να σου κάνει έκπληξη ότι ο κινούμενος διάδρομος κάνει μερική από τη δουλειά που κάνουν τα πόδια σου. Αυτός είναι ο λόγος που η τεχνική του τρεξίματος είναι διαφορετική από αυτή σε ένα διάδρομο.

Όταν τρέχεις σε μια κινούμενη επιφάνεια είναι λιγότερο πιθανό να πιαστείς στους γοφούς σου και δεν καταπονείς το πίσω μέρος των ποδιών σου όπως όταν τρέχεις έξω με δυνατό αέρα. Αυτό επίσης επηρεάζει την έκταση του βήματος σου (τον μικραίνει).

Το μυοσκελετικό σύστημα δε χρειάζεται να δουλεύει τόσο σκληρά στο διάδρομο και έτσι οι μύες σου είναι λιγότερο ενεργοί. Αυτό είναι αλήθεια ειδικά για τους μύες της γάμπας, οι οποίοι δεν δουλεύουν τόσο σκληρά σε μια indoor προπόνηση. Αλλά να θυμάσαι: η σταθερότητα των αστραγάλων είναι πολύ σημαντική για κάθε δρομέα που τρέχει έξω και προλαμβάνει τους τραυματισμούς.

Τα πλεονεκτήματα του outdoor τρεξίματος!

Ωστόσο όποιον καιρό και να αντιμετωπίσουν οι δρομείς, δένουν τα παπούτσια τους βγαίνουν έξω είτε βρέχει είτε έχει ήλιο, γιατί όπως λέγεται δεν παίζει ρόλο ο άσχημος καιρός αλλά η άσχημη διάθεση.

Αν υπερβείς τις δυσκολίες που συναντάς έξω, θα εξοικονομήσεις λεφτά από τη συνδρομή σε ένα γυμναστήριο (ή από την αγορά ενός διαδρόμου στο σπίτι) και επίσης θα απολαύσεις πολλά άλλα οφέλη:

1. Mετά από μια μεγάλη μέρα στο γραφείο, ο καθαρός αέρας θα σε ανεβάσει. Bρες την εκτόνωση που ψάχνεις και απόλαυσε την ηρεμία και την ησυχία ή συνάντησε φίλους την ώρα που βγαίνεις για τρέξιμο.

2.Αναπλήρωσε τα αποθέματά σου σε βιταμίνη D. Το σώμα σου και το ανοσοποιητικό σου σύστημα πραγματικά το χρειάζεται αυτό ειδικά όταν η θερμοκρασία πέφτει.

3. Το τρέξιμο σε διαφορετικές επιφάνειες (δρόμος, βουνό κλπ) πάντα είναι μια καινούργια πρόκληση για το σώμα σου. Βελτιώνοντας τη φυσική σου κατάσταση και δουλεύοντας περισσότερο τους μύες σου προλαμβάνεις τους τραυματισμούς.

Τα μειονεκτήματα του outdoor τρεξίματος!

Τα μειονεκτήματα του τρεξίματος σε εξωτερικό χώρο είναι προφανή: κακός καιρός, σκοτάδι και το ρίσκο τραυματισμών. Ένα ακόμη το οποίο μπορεί να μην έχεις λάβει υπόψη σου είναι το θέμα της προσωπικής σου ασφάλειας.

Ανάλογα με το που επιλέγεις να τρέχεις υπάρχει πιθανότητα να βάλεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο και να αντιμετωπίσεις ζητήματα προσωπικής ασφάλειας. Να είσαι σίγουρος ότι επιλέγεις να τρέξεις σε σχετικά ασφαλείς διαδρομές αν έξω επικρατεί σκοτάδι και να προτιμάς να τρέχεις μαζί με έναν φίλο σου. Πολλοί επιλέγουν να τρέχουν χωρίς ακουστικά ώστε να μπορούν να ακούνε τι γίνεται γύρω τους.

Όταν τρέχεις σε εξωτερικό χώρο καις περισσότερες θερμίδες;

Καθώς το σύστημα του μεταβολισμού σου βρίσκεται σε εγρήγορση, δεν έχει σημασία αν τρέχεις σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Πάνω στο διάδρομο ή στα βουνά, το τρέξιμο αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να παραμείνεις fit.

Το 1996, μια μελέτη των Jones & Doust έδειξε ότι 1% κλίση στο διάδρομο προσομοιάζει με το τρέξιμο έξω (1). Αν αυξάνεις ελαφρά την κλίση στο διάδρομο και τρέχεις την ίδια διαδρομή, θα κάψεις ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων, είτε τρέχεις σε εσωτερικό χώρο είτε έξω.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός: όταν τρέχεις στο διάδρομο, υποστηρίζεται το τρέξιμό σου και η αντίσταση του ανέμου εξαφανίζεται. Όταν πάλι τρέχεις σε εξωτερικό χώρο, ο άνεμος αυξάνει την ταχύτητά σου.

Kάνε το indoor τρέξιμο σου περισσότερο αποδοτικό!

Πολλοί πιστεύουν ότι το τρέξιμο στο διάδρομο είναι μια καλή εναλλακτική που σου προσθέτει ποικιλία στα καθημερινά workouts σου. Με μερικά μόνο tricks μπορείς να κάνεις το indoor running παραπάνω αποδοτικό για σένα:

  • Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις το τρέξιμο σε εσωτερικό χώρο να μοιάζει με αυτό του εξωτερικού είναι να βάλεις κλίση στο διάδρομο 1ου ή και 2ου βαθμού. Έτσι θα πετύχεις την ίδια ένταση με αυτή όταν τρέχεις έξω.
  • Μικρά, γρήγορα διαλείμματα προσθέτουν ποικιλία στο workout σου με διάδρομο. Μπορείς να παίξεις με την κλίση και να βάλεις και ανηφόρες επίσης.
  • Οι δρομείς τείνουν να κάνουν μικρότερα βήματα όταν τρέχουν πάνω στο διάδρομο. Το να κοιτάς κάτω στη μικρή οθόνη ενός διαδρόμου σε κάνει να σκύβεις την πλάτη σου και να επιβαρύνεις τους ώμους σου. Αν βρεις κάτι να εστιάζεις την προσοχή σου, θα σε βοηθήσει να ισιώσεις την πλάτη σου και να δυναμώσεις τις κινήσεις σου.
  • Οι σύγχρονοι διάδρομοι είναι κατασκευασμένοι να απορροφούν τους κραδασμούς. Οπότε λάβε αυτό υπόψη όταν αγοράζεις αθλητικά παπούτσια.
  • Κράτα την προπόνηση σου ενδιαφέρουσα υιοθετώντας νέες πρακτικές ή κάνοντας μαζί με κάποιον άλλο.

Αν θες να γνωρίζεις πόσο σκληρά έχεις τρέξει στο διάδρομο, τσέκαρε τους καρδιακούς σου παλμούς.

Και τώρα, τι κάνεις;

Αν είσαι εξοικειωμένος με τις διαφορές ανάμεσα στο τρέξιμο στο διάδρομο και στο τρέξιμο έξω στον καθαρό αέρα, τότε είσαι αρκετά ευέλικτος ώστε να προσαρμόσεις τη δρομική σου προπόνηση σε ένα γυμναστήριο ή κάπου έξω. Κάνει κρύο, είναι σκοτεινά και το έδαφός δεν είναι φιλικό, τότε είναι ώρα για διάδρομο.

Θυμήσου: ξεκίνα με μια πιο αργή διαδρομή και ανέβασε ταχύτητα σταδιακά. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις την αίσθηση ότι τρέχεις σε μια κινούμενη επιφάνεια.


Πηγή: runtastic.com