Μπορεί να έχεις πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πρώτο σου τατουάζ. Τι θα κάνεις; Που θα το κάνεις; Ποιος είναι ο καταλληλότερος να στο κάνει; Είναι ασφαλές; Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο κοινούς προβληματισμούς.

Παρακάτω θα δεις έναν πολύ χρήσιμο από μερικούς ανθρώπους που το έκαναν πριν από εσένα για να πάρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

1.Η περιποίηση μετά είσαι σημείο κλειδί.

Το να το διατηρείς καθαρό μπορεί να είναι μανίκι, αλλά είναι τόσο σημαντικό. Μια μόλυνση μπορεί να μετατραπεί σε αρκετά σοβαρή υπόθεση αν δε το προσέξεις. Φυσικά, πρόσεχε την ακτινοβολία, αφού οι UV ακτινοβολίες μπορεί να ξεθωριάζουν το μελάνι.

2.Φέρε ένα φίλο.

Σιγουρέψου ότι θα έχεις μαζί σου ένα φίλο να σου κρατά το χέρι και να προσέχει τι συμβαίνει. Μην ξεχάσεις να τρως τσίχλα, βοηθά να ξεχνάς τον πόνο.

3.Κάνε δουλειά στο σπίτι.

Κάνε μια έρευνα για τα μέρη και τους artists που έχουν καλή φήμη και αξίζει να αφήσεις τα χρήματα σου για ένα καλό τατουάζ. Κάνε πλάκα και νιώσε ότι πια είναι μέρος του κορμιού ΣΟΥ. Τα τατουάζ είναι μια υπέροχη και προσωπική εμπειρία.

Είναι μια μόνιμη απόφαση, έτσι σιγουρέψου ότι είσαι έτοιμος για μια τέτοια δέσμευση. Αν πρόκειται να κάνεις κάτι σε άλλη γλώσσα, τσέκαρε το νόημα της φράσης (το google translate δεν είναι ότι πιο αξιόπιστο!).

4.Πάρε το χρόνο σου.

Σκέψου λίγο ποια πράγματα είναι σημαντικά για σένα, τι σε εμπνέει! Μην αφήσεις κανέναν να αποφασίσει τι είναι ‘καλό τατουάζ’. Είναι προσωπική απόφαση και είναι τρόπος προσωπικής έκφρασης. Κάνε μια έρευνα σχετικά με τον καλλιτέχνη που θα στο κάνει.

Τα τατουάζ είναι πανέμορφα, αλλά πολλά από αυτά κρύβουν πολύ μεταμέλεια πίσω τους. Καλύτερα να περιμένεις τουλάχιστον ένα χρόνο πριν το κάνεις, αν το θες ακόμα τότε είναι το πιο πιθανό να το θες και μετά από 25 χρόνια. Να θυμάσαι ότι είναι μόνιμο, έτσι πρόσεχε τυχόν ονόματα που θες να κάνεις. Από την άλλη αν θες σύμβολο, καλό θα ήταν να είναι μικρό.

5.Παίρνεις ό,τι πληρώνεις.

Επέτρεψε μου να επαναλάβω: Θα έχεις αυτό το τατουάζ για το υπόλοιπο της ζωής σου. Πληρώνεις γι’ αυτό που παίρνεις. Μην αποθαρρύνεσαι όταν σου λένε ποιο είναι το ελάχιστο για ένα τατουάζ – αυτό μπορεί να δείξει πραγματικά πόσο καλό μπορεί να γίνει. Το ελάχιστο είναι η πραγματική τιμή για το μελάνι, ώστε να μην ξεθωριάσει.

6.Να θυμάσαι: είναι προσωπική επιλογή.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχεις υπόψιν σου όταν θα είναι να κάνεις τατουάζ (αν και μπορεί να ακουστεί κλισέ) είναι ότι αυτό το μελάνι θα το έχεις στο σώμα σου για το υπόλοιπο της ζωής σου. Η τέχνη δε χρειάζεται να είναι μεγάλη ή να έχει μια γεμάτη ιστορία πίσω από αυτήν. Το να κάνεις τατουάζ είναι εντελώς προσωπική επιλογή – δική σου και κανενός άλλου. Σιγουρέψου ότι είναι επιλογή σου και ότι θα είσαι 100% αφοσιωμένος στο τατουάζ.

7.Σιγουρέψου ότι νιώθεις άνετα.

Πρέπει να νιώσεις άνετα στο χώρο που θα κάνεις το τατουάζ, όπως και με τον artist που θα στο κάνει. Αν η ατμόσφαιρα δε σε χαλαρώνει, καλό θα ήταν να ψάξεις για κάτι άλλο.

8.Να φας πριν πας.

Σίγουρα πρέπει να φας κάτι πριν πας. Θα σε βοηθήσει να έχεις κάτι στο στομάχι σου πριν κάνεις το τατουάζ και μην ξεχάσεις να αφήσεις στο τέλος tip στον artist!

9.Ξεκίνα με ένα μικρό.

Εκτός από την πιο βασική συμβουλή να ακούσεις την καρδιά σου, η αμέσως επόμενη είναι να ξεκινήσεις με ένα μικρό. Αυτό το κομμάτι τέχνης θα είναι στο κορμί σου για το υπόλοιπο της ζωής σου. Σιγουρέψου ότι είσαι χαρούμενος με το σχέδιο που έχεις επιλέξει. Ακόμα θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς για το επόμενο μεγαλύτερο.

10.Σκέψου καλά που θα το κάνεις.

Όποιος λέει ότι δεν πονάει, λέει ψέματα. Όταν σε τρυπά μια βελόνα τι περιμένεις; Δεν είναι τόσο η αίσθηση ότι κάποιος σε ενοχλεί, μακροπρόθεσμα δημιουργείται η δυσφορία. Παίρνεις αυτό που πληρώνεις, λοιπόν. Κάτσε να το συζητήσεις μαζί με τον tattoo artist για να δείτε τι είναι πιο κατάλληλο.

11.Ρώτα για συμβουλές.

Μη διστάσεις να ρωτήσεις αυτά που σκέφτεσαι και μη διαστάσεις να ζητήσεις χρόνο να ψάξεις τις απορίες σου.


Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου