Όταν έρχεται η ώρα που αναρωτιέσαι τι πρέπει να φοράς στην προπόνηση, ένας είναι ο κανόνας που πρέπει να ακολουθείς: ‘η ποιότητα κερδίζει την ποσότητα’. Δε χρειάζεται να ξοδέψεις όλα σου τα λεφτά για να πάρεις ό,τι τελευταίο κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά δε θα μετανιώσεις ποτέ για τα χρήματα που έδωσες για να αγοράσεις μερικά αθλητικά είδη ‘κλειδιά’.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

  • Ειδικής τεχνολογίας μπλούζες και σορτσάκια. Απόφυγε τα βαμβακερά ρούχα. Αντιθέτως, διάλεξε κάλτσες, μπλούζες, φόρμες και σορτσάκια που είναι φτιαγμένα από ‘τεχνικά’ υλικά’, τα οποία απορροφούν τον ιδρώτα και την υγρασία. Είναι ελαφριά και έτσι προλαμβάνουν την ενοχλητική αίσθηση που μπορεί να αφήνουν τα μη τεχνικά υφάσματα – έτσι το καλοκαίρι σε κρατάνε δροσερό και το χειμώνα ζεστό.
  • Καπέλο.  Για το καλοκαίρι, πάρε ένα καπέλο που αφήνει ακάλυπτο το κεφάλι, αλλά παράλληλα προσφέρει σκιά. Για το χειμώνα, προτίμησε ένα ζεστό σκούφο που καλύπτει τα αυτιά.
  • Εσώρουχα. Μη ξεχνάς να αποφύγεις και σε αυτή την περίπτωση το βαμβάκι, μιας και απορροφά τον ιδρώτα και μπορεί έτσι να κρατήσει την υγρασία και να σε φαγουρίζει. Αν φοράς σορτσάκι, είσαι καλυμμένος αν βασιστείς στην εσωτερική τους επένδυση και να πας στην προπόνηση χωρίς εσώρουχο – είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Βέβαια, αν το σορτσάκι ή το κολάν δεν έχει επένδυση, τότε μια καλή λύση είναι τα εσώρουχα μάλλινης ή συνθετικής προέλευσης, που θα σου προσφέρουν την απαραίτητη μόνωση και υποστήριξη.
  • Αθλητικό σουτιέν. Κάθε γυναίκα δρομέας χρειάζεται εκείνο το μπουστάκι που της εφαρμόζει σωστά και της προσφέρει την κατάλληλη στήριξη, χωρίς να ‘παγιδεύει’ τον ιδρώτα. Δοκίμασε αρκετά προκειμένου να βρεις το ιδανικό για σένα.
  • Φωσφορίζων εξοπλισμός. Αν τρέχεις πολύ νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση του ηλίου, είναι πολύ σημαντικό να έχεις εξοπλισμό που να εξασφαλίζει ότι μπορείς να δεις τους άλλους αλλά και εκείνοι εσένα. To ιδανικό για αυτό είναι ένας φακός χειρός ή κεφαλής. Έτσι θα καταλαβαίνουν όλοι πως είσαι δρομέας. Aν αυτά σου φαίνονται βουνό, τουλάχιστον φόρεσε ένα φωσφορίζων αμάνικο μπλουζάκι ή ένα κόκκινο φως που να αναβοσβήνει με φωτεινό LED χρώμα.
  • Ρολόι. Αν τώρα κάνεις τα πρώτα σου βήματα στο τρέξιμο, το μόνο που χρειάζεται να μετράς είναι τα χιλιόμετρα που τρέχεις. Κάθε ρολόι είναι κατάλληλο για αυτό. Όσο όμως εξελίσσεσαι, θα ήταν καλό να επενδύσεις σε ένα ρολόι με οθόνη GPS ή σε ένα που μετρά τους καρδιακούς παλμούς και μπορεί να σου πει πόσο γρήγορα πηγαίνεις και πόσα χιλιόμετρα κάνεις, όπως και  πληροφορίες για το ρυθμό σου. Υπάρχουν πολλές συσκευές στην αγορά για να διαλέξεις – από τις πιο απλές ως τι πιο εξειδικευμένες. Αρκετοί δρομείς είναι πιστοί σε αυτές – άλλοι πάλι δεν τις χρησιμοποιούν. Βέβαια μπορείς να κερδίσεις από αυτές, αφού μπορείς να δεις πόσο σκληρά προπονείσαι, ώστε από τη μία να αποφύγεις την υπερβολική καταπόνηση (για να προλάβεις τραυματισμούς) ή από την άλλη να δεις ότι πρέπει να ανεβάσεις ρυθμούς.

Πηγή: Runnersworld.com

Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου