To compress or not to compress?

Τα trends στο δρομικό και fitness χώρο έρχονται και παρέρχονται. Ένα από τα πιο διάσημα στο δρομικό χώρο είναι τα αξεσουάρ συμπίεσης. Οι κατασκευαστές υπερτονίζουν τα οφέλη τους, όπως τη βελτιωμένη αιματική ροή, την καλύτερη πρόσληψη οξυγόνου, την αυξημένη δρομική απόδοση, τους γρηγορότερους χρόνους αποκατάστασης και την πρόληψη τραυματισμών. Συχνά θα δεις τους ανταγωνιστικούς δρομείς και τριαθλητές να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αρκετά χρήματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποιο όφελος στην απόδοσή τους. Τι αποκαλύπτει η έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών για τα προϊόντα συμπίεσης;

Αρκετές επιστημονικές έρευνες πάνω στην τεχνολογία συμπίεσης δεν κατέληξαν στο ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στην ομάδα εκείνων που φορούσαν αξεσουάρ συμπίεσης με εκείνους που δεν φορούσαν.  Μία έρευνα του 2013 μελέτησε συγκεκριμένα τον ισχυρισμό για αυξημένη αιματική ροή με κοντό κολάν συμπίεσης. Ο ερευνητής δεν βρήκε αύξηση της αιματικής ροής, αλλά μείωση της αιματικής ροής στα κάτω άκρα. Μία ανασκόπηση περίπου 30 ερευνών ανέφερε ότι τα οφέλη που λένε ότι προκύπτουν εστιάζονται κυρίως σε αθλήματα που απαιτούν  περισσότερες εκρηκτικές και αλματικές κινήσεις, όπως το μπάσκετ και συγκεκριμένα αγωνίσματα του στίβου.

Ακόμη, μία άλλη μελέτη δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό Εργοφυσιολογίας και Απόδοσης. Οι ερευνητές δοκίμασαν 16 ελίτ άντρες δρομείς και τους πέρασαν από μία σειρά δοκιμασιών διαφόρων ταχυτήτων (αυξανόμενων) χωρίς να φορούν αξεσουάρ συμπίεσης. Οι δοκιμασίες επαναλήφθηκαν με τους δοκιμαζόμενους να φορούν συμπιεστικά προϊόντα. Όπως και σε άλλες προηγούμενες έρευνες, το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει διαφορά όσον αφορά την πρόσληψη οξυγόνου, τη βιομηχανική απόδοση ή την αιματική ροή ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Αξίζει, λοιπόν;

Η μία μελέτη μετά την άλλη καταλήγουν στο ίδιο πράγμα. Γιατί λοιπόν δρομείς και τριαθλητές συνεχίζουν να αγοράζουν συμπιεστικά προϊόντα; Κάποιοι λόγοι είναι η τάση των ενθουσιωδών αθλητών αντοχής να ψάχνουν για οτιδήποτε μπορεί να τους βελτιώσει, ακολουθώντας συνήθειες που βλέπουν. Είναι και η γνωστή “placebo” ψυχολογία, η οποία λέει ότι αν πιστεύεις ότι δουλεύει, ίσως με κάποιο τρόπο αυτό να επηρεάζει την απόδοση με κάποιο τρόπο.


Πηγή: running.competitor.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach