Σήμερα, η Nike αποκαλύπτει το Breaking2, ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο σχεδιασμένο για να ξεκλειδώσει τις ανθρώπινες δυνατότητες.

Όπως όλα τα παράτολμα όνειρα, το Breaking2 έχει έναν φιλόδοξο στόχο: ο μαραθώνιος σε λιγότερο από 2 ώρες.

Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι αδύνατο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μειωθεί το παγκόσμιο ρεκόρ ανδρών (2:02:57) κατά 3%. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η πρόκληση είναι το κίνητρο της Nike: αυτό που μοιάζει αδύνατο είναι μια ευκαιρία για να οραματιστεί το μέλλον του αθλητισμού.

Για να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του άθλου, η Nike συνεργάζεται με μια ποικιλόμορφη ομάδα κορυφαίων στελεχών από διάφορους κλάδους της επιστήμης και του αθλητισμού.  Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει αθλητές, προϊόντα, προπόνηση, διατροφή και το περιβάλλον.

Το Breaking2 εξερευνά το άγνωστο και προσφέρει μια ευκαιρία να διερευνηθεί κατά πόσον το αδύνατο είναι εφικτό. Πρόκειται για την απόλυτη ενσάρκωση της αποστολής της Nike: να προσφέρει έμπνευση και καινοτομία σε κάθε αθλητή στον πλανήτη.

Η αποστολή

Το 1954, ο Σερ Roger Bannister έσπασε το φράγμα των τεσσάρων λεπτών στο μίλι. Ο Bannister δεν έσπασε απλώς ένα ρεκόρ αλλά άλλαξε τα δεδομένα της εποχής για τις αθλητικές επιδόσεις, προσφέροντας έμπνευση και αυτοπεποίθηση και σε άλλους αθλητές.  Μέσα σε έναν χρόνο, 24 ακόμα δρομείς μιμήθηκαν το επίτευγμά του.

Αυτή η θρυλική ιστορία μάς θυμίζει ότι η έμπνευση — η απόλυτη πίστη σε έναν φαινομενικά αδύνατο στόχο — βρίσκεται στην καρδιά του ανθρώπινου δυναμικού. Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει ο Bill Bowerman, συνιδρυτής της Nike και θρυλικός προπονητής αγώνων δρόμου, «Στην πραγματικότητα, δεν τρέχουμε για να κερδίσουμε έναν αγώνα, αλλά για να δοκιμάσουμε τα όρια της ανθρώπινης καρδιάς».

Κατά βάθος, το Breaking2 δεν αφορά μόνο τον μαραθώνιο.

Η προσπάθεια να σπάσει το φράγμα των 2 ωρών στον μαραθώνιο αμφισβητεί την αντίληψη για το τι είναι δυνατό στον αθλητισμό, επαναπροσδιορίζει τις προσδοκίες για ένα προϊόν και επιτρέπει στη Nike να διοχετεύσει εκπληκτική διορατικότητα στα αθλήματα δρόμου. Αυτά τα διδάγματα μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις δραστηριότητες της Nike, από προϊόντα μέχρι υπηρεσίες, έτσι ώστε τελικά να ωφελήσουν όλους τους δρομείς. Η μόνη αληθινή αποτυχία θα ήταν να μην επιχειρήσει κανείς έναν τέτοιο παράτολμο στόχο.

Οι αθλητές

Για να σπάσει ένας αθλητής το φράγμα των 2 ωρών στον μαραθώνιο θα πρέπει να μειώσει κατά 7 δευτερόλεπτα τον χρόνο του για καθένα από τα 26,2 μίλια της διαδρομής. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα ακόμα και για τους καλύτερους δρομείς στον κόσμο.

Η Nike αφιέρωσε πολύ χρόνο για να εντοπίσει τρεις επίλεκτους αθλητές που διαθέτουν όλα τα προσόντα για να πετύχουν τον στόχο (αλλά και την τόλμη να τον επιχειρήσουν).

Ο Eliud Kipchoge από την Κένυα, ο Lelisa Desisa από την Αιθιοπία και ο Zersenay Tadese από την Ερυθραία επιλέχθηκαν για να επιχειρήσουν το αδύνατο: να σπάσουν το φράγμα των 2 ωρών στον μαραθώνιο. Αυτοί οι δρομείς δεν φοβούνται το άγνωστο — ορμούν καταπάνω του. Καθένας τους διαθέτει την ατρόμητη νοοτροπία που απαιτεί αυτό το ταξίδι.

Η ομάδα

Η Nike αναζητά συνεχώς νέα όρια για να τα ξεπεράσει. Έτσι, είχε σκεφτεί πολλές φορές την πρόκληση του μαραθωνίου σε χρόνο κάτω των 2 ωρών.  Χάρη στο πάθος για το τρέξιμο που τη διακατείχε ανέκαθεν, η Nike άρχισε να αναζητά ένα συγκεκριμένο μοντέλο παπουτσιού για μαραθώνιο ήδη από το 2013. Το καλοκαίρι του 2014 πέρασε από τις πρώτες απόπειρες στην πλήρη δέσμευση για να σπάσει το φράγμα των 2 ωρών στον μαραθώνιο, οδηγώντας στον σχηματισμό της ομάδας του Breaking2.

Η ομάδα συγκεντρώνει παθιασμένους ειδικούς παγκόσμιας κλάσης σε τομείς όπως εμβιομηχανική, προπονητική, ντιζάιν, μηχανική, ανάπτυξη υλικών, διατροφή, αθλητική ψυχολογία και φυσιολογία. Ο συνδυασμός των ποικίλων ικανοτήτων των μελών της ομάδας έχει στόχο να αποκαλύψει τις επιδόσεις σε μοριακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα θα ασχοληθεί εξονυχιστικά με κάθε λεπτομέρεια του έργου Breaking2, από τον καιρό μέχρι τα ρούχα, επιτρέποντας στους Eliud, Lelisa και Zersenay να μεγιστοποιήσουν το δυναμικό τους.

Η καινοτομία

Για να τρέξουν τον τέλειο αγώνα, οι αθλητές χρειάζονται το πλέον καινοτόμο προϊόν — ένας κρίσιμος πυλώνας του Breaking2, όπου η Nike είναι σε θέση να προσφέρει απαράμιλλη βελτίωση στις επιδόσεις. Μετά από χρόνια εκτεταμένης έρευνας και ανάπτυξης, το Breaking2 θα εγκαινιάσει ένα σύστημα απόλυτα πρωτοποριακής καινοτομίας που έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τις επιδόσεις κάθε αθλητή.

Το εγχείρημα

Στην προσπάθεια να τρέξουμε γρηγορότερα από πότε, όλα εξαρτώνται από το περιβάλλον. Κάθε δευτερόλεπτο βελτιστοποιείται, εξετάζοντας προσεκτικά τη διαδρομή και τις συνθήκες.

Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής του μαραθωνίου με στόχο τον χρόνο κάτω από 2 ώρες θα αποκαλυφθούν την επόμενη χρονιά.