Το τρέξιμο και η κολύμβηση είναι γνωστά για τα καρδιαγγειακά τους οφέλη. Το ποια δραστηριότητα θα επιλέξεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κατανοώντας τις διαφορές μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων και πως επηρεάζουν το σώμα σου, μπορεί να σε βοηθήσει στην απόφαση σου για το ποια δραστηριότητα είναι καλύτερη για σένα.

Έδαφος vs νερό

Το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα που έχει τα περισσότερα οφέλη από αυτές που πραγματοποιούνται στο ‘έδαφος’. Μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των οστών και ανεβάζοντας την καρδιακή σου συχνότητα βελτιώνεις τόσο το καρδιαγγειακό όσο και το αναπνευστικό σου σύστημα. Ωστόσο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμό εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης επαφής των ποδιών με το έδαφος. Σε αντίθεση, το νερό μειώνει κατά 90% το σωματικό σου βάρος μειώνοντας έτσι την πίεση στις αρθρώσεις σου. Επίσης το νερό μπορεί να σου παρέχει 800 φορές την αντίσταση του αέρα.

Ποιο καίει περισσότερες θερμίδες;

Το τρέξιμο και το κολύμπι καίνε περισσότερες θερμίδες από το περπάτημα ή τα βάρη όταν εκτελούνται για την ίδια χρονική διάρκεια. Αλλά το τρέξιμο καίει περισσότερες θερμίδες από την κολύμβηση. Ένα άτομο 70 κιλών για τρέξιμο μιας ώρας σε ταχύτητα 8.0 mhp μπορεί να κάψει περίπου 986 θερμίδες. Το ίδιο άτομο για κολύμπι μιας ώρας θα κάψει 511 θερμίδες. Ακόμα και αν το τρέξιμο γίνει σε ταχύτητα 5.0 mhp δηλαδή πολύ αργό jogging, πάλι θα κάψει περισσότερες στη μία ώρα (584 θερμίδες).

Ποιοι μύες χρησιμοποιούνται;

Στο κολύμπι συμμετέχει όλο το σώμα αφού ενσωματώνει καλύτερα τα χέρια σε σχέση με το τρέξιμο. Και στα δύο χρειάζεσαι δυνατά πόδια για να μεταφέρεις το σώμα σου. Έτσι οι τετρακέφαλοι, γλουτοί, οπίσθιοι μηριαίοι δικεφάλοι και γαστροκνήμιοι παίζουν σημαντικό ρόλο. Ωστόσο στο κολύμπι συμμετέχουν και οι ώμοι που εργάζονται ενάντια στην αντίσταση του νερού και προσπαθούν να προωθήσουν το σώμα σου μπροστά. Στο τρέξιμο συμμετέχουν εξίσου τα χέρια αλλά έχουν σταθεροποιητικό ρόλο. Τέλος και στα δύο δουλεύουν οι μύες του κορμού για την σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Επιλέγοντας την δραστηριότητα σου

Τόσο το τρέξιμο όσο και το κολύμπι μπορούν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων σου για ποικιλία και συνεχής αλλαγές στην φυσική σου κατάσταση. Αν έχεις ορθοπεδικά προβλήματα όπως αρθρίτιδα, το κολύμπι είναι καλύτερη δραστηριότητα. Αν είσαι υγιής και θες να κάψεις περισσότερες θερμίδες τότε το τρέξιμο είναι καλύτερη επιλογή!


Πηγή: livestrong.com

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ.