Τσέκαρε τα παρακάτω 7 tips Runster και βελτίωσε το τρέξιμό σου!

Tip 1: Τσέκαρε πώς τρέχεις.

Το σωστό τρέξιμο θα σε κρατήσει μακριά από τραυματισμούς και θα σε κάνει αποδοτικότερο. Ο κορμός σου πρέπει να κλίνει προς τα εμπρός και όχι να είναι όρθιος. Επίσης να μην προσγειώνεσαι με τη φτέρνα αλλά με το πέλμα να έρχεται ακριβώς από κάτω σου.

Tip 2: Έλεγξε τα πόδια σου.

Το ύψος της καμάρας δεν έχει να κάνει με το πόσο το πόδι σου κλίνει προς τα μέσα. Μία χαμηλή καμάρα μπορεί να κάνει το πόδι να πατάει πολύ έξω. Για να το βρεις επισκέψου έναν ειδικό και δες πως πατάς. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις την ανάλυση και να επιλέξεις το κατάλληλο παπούτσι.

2015_12_23_runright2

Tip 3: Άλλαξε ρυθμό.

Δοκίμασε ένα interval τρέξιμο για παράδειγμα, στο οποίο θα αλλάζεις το τέμπο σου αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Ανέβασε ρυθμό για λίγα λεπτά και στην συνέχεια επέστρεψε σε έναν πιο άνετο ρυθμό.

Tip 4: Πήγαινε εκτός δρόμου.

«Το trail running δεν είναι ποτέ βαρετό» λέει ο Dave Watt διευθυντής του American Running association. H συμβουλή του: Σιγουρέψου ότι φοράς ένα παπούτσι με περισσότερο grip. Επίσης έχε στο μυαλό σου ότι το trail running είναι ιδανικό όσο ακόμα η μέρα έχει φως.

Tip 5: Να είσαι ορατός.

Αν τρέχεις την νύχτα φρόντισε να φοράς κατάλληλο ρουχισμό. Τα αυτοκίνητα θα είναι σε θέση να σε δουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείς να τρέχεις άνετος μέσα στην κίνηση.

Tip 6: Κράτα τα παπούτσια σου στεγνά.

Τα βρεγμένα παπούτσια δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Μαζεύουν και χάνουν την ελαστικότητα τους. Πρέπει να έχεις 2 ζευγάρια παπούτσια αν τρέχεις κάθε μέρα. Έτσι ώστε να αφήνεις τα παπούτσια να στεγνώνουν και να φοράς διαφορετικά μέρα παρά μέρα.

Tip 7: Διατήρησε καινούργια τα παπούτσια σου.

Εάν έχει αρχίσει να χαλάει το παπούτσι και να έχει φθορές, τότε είναι στιγμή να επισκεφτείς ένα κατάστημα παπουτσιών. Επίσης θα πρέπει να μάθεις να διακρίνεις πότε έχει έρθει το τέλος τους.

Bonus tip:

Προσπάθησε να τρέχεις με 180 βήματα ανά λεπτό. Ίσως νιώσεις περίεργα στην αρχή αλλά θα σε βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Έλεγξε τη συχνότητα σου στο ζέσταμα χρησιμοποιώντας το ρολόι στην εφαρμογή μέτρησης βημάτων.

Μέτρα τα βήματα σου για 10 δευτερόλεπτα. 180 βήματα ανά λεπτό σημαίνει 30 βήματα κάθε 10 δευτερόλεπτα. Κάτι λιγότερο από 180 βήματα σημαίνει ότι κάνεις πολύ μεγάλο διασκελισμό και προσγειώνεσαι με τη φτέρνα μακριά από το σώμα σου. Αυτό ασκεί ένα φρενάρισμα στο σώμα και αυξάνει το κίνδυνο τραυματισμού στα κάτω άκρα.

Μίκρυνε το διασκελισμό σου και άσε το πόδι να προσγειώνεται κάτω από το σώμα σου. Θα νιώσεις ότι προσγειώνεσαι περισσότερο στη μύτη παρά στη φτέρνα. Είναι καλύτερο γιατί μεταφέρεις το βάρος σου για μικρότερες χρονικές περιόδους.


Πηγή: mensfitness.com

Μετάφραση/Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ