Μερικές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να πετύχεις τους στόχους που έχεις βάλει. Υπάρχουν μερικά ‘’healthy’’ πράγματα που κάνεις επειδή νομίζεις ότι κάνεις υγιεινότερες επιλογές, αλλά στην πραγματικότητα δυσκολεύεις την πορεία σου, αν, στη χειρότερη, δεν την οδηγείς στην αποτυχία. Με τόση υπερπληροφόρηση εκεί έξω σχετικά με το τι να τρως (ποια τρόφιμα, τι ώρα, σε ποιες ποσότητες) μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει.

1.Δεν τρως επιδόρπιο ή ό,τι άλλο λιγουρεύεσαι

Ναι, καλά διάβασες, το να μην τρως επιδόρπιο στην πραγματικότητα σου κάνει κακό. Το να είναι υγιής περιλαμβάνει και την ψυχική σου υγεία. Αυτό σημαίνει ότι το να έχεις αυτό που θες, χωρίς να νιώθεις στρεσαρισμένος, αγχωμένος ή ένοχος. Έτσι, το άγχος που προέρχεται από την στέρηση της χαλάρωσης όσον αφορά την επιλογή τροφίμων πράγμα είναι χειρότερο από να έτρωγαν απλώς αυτό που ήθελαν. Η ζωή είναι αρκετά αγχωτική και στρεσογόνα, συνεπώς το φαγητό σου δε θα έπρεπε να είναι.

Δοκίμασε αυτό: Αντί να ακολουθείς αυστηρούς διατροφικούς κανόνες ή να μπαίνεις κατευθείαν σε ρυθμούς στέρησης, δοκίμασε τον κανόνα «τις περισσότερες φορές», που σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές θα επιλέγεις τρόφιμα που είναι ελάχιστα επεξεργασμένα, αλλά αντιθέτως εκείνα που είναι θρεπτικά και σε ικανοποιούν, τις υπόλοιπες φορές θα επιλέγεις εκείνα που πραγματικά σου αρέσουν και απολαμβάνεις και ας είναι μικρότερης θρεπτικής αξίας. Θα εκπλαγείς από το πόσο εύκολο θα σου είναι να εκπληρώσεις τους στόχους σου, όταν δε θα νιώθεις άγχος για τα φαγητά που σου αρέσουν να τρως. Αν πάλι θεωρείς ότι το άγχος σου σχετικά με το τι θα φας είναι υπερβολικό, καλύτερα να επισκεφτείς κάποιον διαιτολόγο, που μπορεί να σε βοηθήσει με το άγχος σου και να σου αλλάξει τη σχέση με το φαγητό.

2. Παρακολουθείς υπερβολικά τα media

Είτε όταν χαζεύεις τα social media ή όταν παρακολουθείς το αγαπημένο σου πρόγραμμα στην τηλεόραση, φαίνεται κάθε μέρα να ξεπηδάει ένα νέο superfood, συστατικό ή δίαιτα που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσεις για να παραμείνεις υγιής. Τα media πραγματικά μπορούν να κάνουν την υγιεινή διατροφή τόσο περίπλοκη, εκνευριστική και δυσνόητη! Μην πιστεύεις όσα ακούς! Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει κάποια γρήγορη αλλαγή, μαγικό χάπι, μυστικό συστατικό που θα δώσει στην υγεία και τη διατροφή σου όσα χρειάζονται. Αν ψάχνεις τρόπους να κάνεις πιο υγιή την διατροφή και τη ζωή σου, βάλε στο ‘mute’ όλο το ντόρο που γίνεται με την απώλεια βάρους και τους ισχυρισμούς υγείας.

Δοκίμασε αυτό: Όταν βλέπεις όλα εκείνα τα trending posts και ψάχνεις εκείνα τα diet hashtags στο Instagram, να θυμάσαι ότι τα social media δεν απεικονίζουν την πραγματική ζωή. Να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι ξέρεις καλύτερα από κάποιον άγνωστο τι είναι καλύτερο για την υγεία και το σώμα σου. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι τρως ποικιλία φρούτων, λαχανικών δημητριακών ολικής αλέσεως και πρωτεΐνη, να ακούς τις επιθυμίες σου και να κοιμάσαι καλά. Αυτό θα σε φτάσει αμέσως στο στόχο σου, χωρίς να νιώθεις ότι βασανίζεσαι.

3. Είσαι τόσο προσηλωμένος στους “στόχους” σου που ξεχνάς μια στο τόσο να χαλαρώνεις

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι να αποβάλλεις σκέψεις του τύπου «όλα ή τίποτα». Τέτοιου είδους ψυχολογία σε εμποδίζει να αντιληφθείς το αν οι αλλαγές που κάνεις τις χρειάζεσαι πραγματικά ή αν σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα, με αυτοπεποίθηση και αν επηρεάζουν θετικά την εργασία σου, το ύπνο, τις σχέσεις σου. Το να είσαι συνδεδεμένος με τα συναισθήματα σου σε βοηθά να χαλαρώσεις και να πάρεις δυνάμεις.

Δοκίμασε αυτό: Το να φροντίζεις τον εαυτό σου μπορεί να αλλάξει το “παιχνίδι” όσον αφορά την χαλάρωση, κάνοντας αυτό το βήμα πίσω για να πάρεις το χώρο που χρειάζεσαι. Μειώνει, επίσης, το στρες και σου επιτρέπει να είσαι πιο συνειδητοποιημένος πράγμα που αντανακλάται στις επιλογές σου και στο πώς αισθάνεσαι με αυτές. Παίρνοντας χρόνο να χαλαρώσεις, να επαναφορτιστείς και να εστιάσεις στο τι σου λείπει για να φτάσεις στο στόχο σου.

4. Το παρακάνεις με την προετοιμασία γευμάτων

Η προετοιμασία των γευμάτων από σένα σίγουρα βοηθάει στον έλεγχο της πρόσληψης ζάχαρης και αλατιού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα πρέπει να περνάνε από τα χέρια σου. Το να μη διαρκεί η ενασχόληση σου με τη μαγειρική, το καθάρισμα και την προετοιμασία πολλή ώρα θα σε ηρεμήσει και θα πάρεις όλα τα οφέλη που αναζητάς. Έχε έτοιμα στο ψυγείο σου μπιφτεκάκια ή σπιτικές σάλτσες ώστε στο τέλος απλά να τα ζεσταίνεις και να έχεις πολύ γρήγορα το γεύμα σου έτοιμο.

Δοκίμασε αυτό: Ψάξε να βρεις στο μανάβικο λαχανικά που σε σώσουν όπως κολοκύθα, καρότα και κολοκύθι, μπρόκολο και κουνουπίδι. Αυτές οι αγορές θα σου λύσουν τα χέρια όταν θες να φτιάξεις τα γεύματά σου.

5. Η σκέψη ότι να είσαι υγιής αφορά μόνο το φαγητό

Κανένα γεύμα που θα κάνεις ή θα εγκαταλείψεις δεν πρόκειται να σε οδηγήσει στους στόχους σου, ούτε μια μέρα ούτε ένα Σαββατοκύριακο μπορούν. Πάρε μια ανάσα – δεν χρειάζεται να κυνηγάς την τελειότητα για να πετύχεις τους στόχους σου. Να θυμάσαι ότι η μεγάλη εικόνα υγείας περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το φαγητό. Ο ύπνος, τα επίπεδα ενέργειας σου, το στρες, η φυσική σου κατάσταση είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες – μη τους ξεχνάς!

Δοκίμασε αυτό: Αντί να εστιάζεις αποκλειστικά στη δίαιτα σου, πάρε ένα λεπτό για να τσεκάρεις μέσα σου αν έχεις άλλες αδυναμίες, όπως αν κοιμάσαι επαρκώς, αν αγχώνεσαι και αν ασκείσαι. Η άσκηση είναι πάρα πολύ σημαντική, αφού σε βοηθά να μειώσεις το στρες και ταυτόχρονα να φτιάξεις τη διάθεση σου και να αυξήσεις την ενέργεια σου. Επιπλέον, ο ιδρώτας βελτιώνει τη ρουτίνα του ύπνου σου, η οποία μειώνει ακόμα περισσότερο το στρες σου.


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching