Ο συγκεκριμένος μεταβολίτης Lac-Phe μπορεί να είναι ο λόγος που η όρεξή σας εξαφανίζεται μετά την άσκηση.

Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η όρεξη μπορεί να καταστέλλεται μετά από μια σκληρή προπόνηση, λόγω αλλαγών στις ορμόνες της πείνας και στο μεταβολισμό. Σε μια πρόσφατη μελέτη στο Nature, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον και αλλού εντόπισαν ένα μόριο μεταβολίτη που απελευθερώνεται στο αίμα κατά τη διάρκεια της άσκησης και που σχετίζεται με την καταστολή της όρεξης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από ποντίκια, άλογα κούρσας και ανθρώπους μετά από έντονη άσκηση – για τους ανθρώπους, αυτό ήταν ένα τεστ τρεξίματος σε διάδρομο μέχρι εξάντλησης. Παρατήρησαν μια αύξηση στην κυκλοφορία ενός μεταβολίτη που ονομάζεται Ν-λακτοϋλο-φαινυλαλανίνη (Lac-Phe) τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.

Η μελέτη εξέτασε επίσης την επίδραση διαφορετικών τρόπων άσκησης στην κυκλοφορία Lac-Phe. Μια δεύτερη ομάδα εθελοντών υποβλήθηκε σε τρεις διαφορετικές δοκιμές άσκησης: μια δοκιμή άσκησης σπριντ σε στατικό ποδήλατο, μια δοκιμή άσκησης αντοχής σε στατικό ποδήλατο και μια δοκιμή άσκησης αντίστασης . Και οι τρεις τύποι άσκησης προκαλούν σημαντική αύξηση του μεταβολίτη Lac-Phe, αλλά η αύξηση ήταν πιο έντονη με την άσκηση σπριντ.

Πριν από αυτή τη μελέτη, ο μεταβολίτης Lac-Phe δεν είχε μελετηθεί καλά. Σχηματίζεται μέσω μιας ενζυμικής αντίδρασης μεταξύ του αμινοξέος φαινυλαλανίνη και γαλακτικό, ένα τελικό προϊόν της αναερόβιας αναπνοής που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Η λειτουργία του, ωστόσο, ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.

Σε αυτή τη μελέτη, όταν οι επιστήμονες χορήγησαν Lac-Phe σε παχύσαρκα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, κατανάλωναν λιγότερη τροφή από το συνηθισμένο τις επόμενες 12 ώρες. Σε διάστημα 10 ημερών, η κατανάλωση τροφής και το βάρος τους μειώθηκαν και η ομοιόσταση της γλυκόζης τους βελτιώθηκε. Είναι ενδιαφέρον ότι το Lac-Phe δεν είχε παρόμοια επίδραση σε άπαχα ποντίκια που έκαναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Αυτό σημαίνει ότι η έντονη άσκηση θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους; Όχι ακριβώς. Η μελέτη εντόπισε έναν πιθανό μηχανισμό με τον οποίο η άσκηση μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους σε παχύσαρκα ποντίκια. Θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί εάν αυτές οι επιδράσεις στην όρεξη μεταφράζονται στους ανθρώπους. Αλλά μπορεί να αρχίσει να εξηγεί γιατί αυτή η γιορτή μετά τον αγώνα χάνει μερικές φορές την ελκυστικότητά της.


Πηγή: runningmagazine.com