Με αυτές τις συνταγές το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θα γλύφουν τα δάχτυλα τους, δοκίμασε τες όλες!

1.Ψητά πικάντικα φρούτα

Αυτό το χωρίς – γλουτένη επιδόρπιο περιέχει μερικές από τις καλύτερες γεύσεις της εποχής, όπως είναι τα μήλα, τα cranberries και η κανέλα. Είναι μια θρεπτική επιλογή για να την προσθέσεις σα γαρνιτούρα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Υλικά για 5 μερίδες:

  • 2 φλιτζάνια κομμένα μήλα
  • 2 φλιτζάνια αχλάδι σε φέτες
  • 1 ½ φλιτζάνι φρέσκα cranberries
  • 1 φλιτζάνι χοντροκομμένο ανανά (κράτα το χυμό)
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/3 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γλ. κανέλα (και επιπλέον για επικάλυψη)
  • ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 του φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο (εναλλακτικά 4 – 5 κ.σ. φυτικό βούτυρο)
  • Προαιρετικά: επιπλέον 2 κ.γλ. λιωμένο λάδι καρύδας ή βούτυρο για την επικάλυψη των καρυδιών
  • 1/3 του φλιτζανιού κομμένα ωμά καρύδια
  • Έξτρα κανέλα για τους ξηρούς καρπούς ή το σερβίρισμα.

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανε το φούρνο σου στους 150 βαθμούς κελσίου.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξε τα φρούτα σου και πρόσθεσε 1 – 2 κ.γλ. χυμό λεμονιού και άστο στο πλάι.
  3. Σε ένα γυάλινο μπολ, ρίξε το λιωμένο βούτυρο, τα μπαχαρικά και το μέλι και ανακάτωσε το με λίγες κουταλιές της σούπας χυμό ανανά.
  4. Πρόσθεσε το μείγμα του δεύτερου μπολ στα φρούτα ώστε να το καλύψει ομοιόμορφα.
  5. Ρίξε τα φρούτα ομοιόμορφα σε ένα ταψί και από πάνω τους το υπόλειμμα του μείγματος ζάχαρης/ βούτυρου/λαδιού και ψήσε τα για 1 ώρα.
  6. Προαιρετικά: Ρίξε τα καρύδια σε λίγο λιωμένο έλαιο καρύδας ή βούτυρο μαζί με μια πρέζα κανέλα. Κάλυψε ό,τι περίσσεψε από τη ζάχαρη/βούτυρο από το μπολ με το μείγμα των φρούτων. Κάλυψε με αυτό το ταψί και ψήσε για 1 ώρα.
  7. Αν θες πριν σερβίρεις μπορείς να προσθέσεις στα ζεστά φρούτα όση κανέλα και μπαχαρικά επιθυμείς.

Σημείωση:

Μπορείς να το φτιάξεις από το προηγούμενο βράδυ και να το ψήσεις το επόμενο πρωί. Υπάρχουν 3 τρόποι:

1.Ενώνεις όλα τα υλικά, ρίχνεις το μίγμα στο ταψί και ψήνεις την επόμενη μέρα.

2.Τα φρούτα σου θα έχουν πιο φωτεινό χρώμα και θα είναι τραγανά αν τα αναμείξεις με χυμό λεμονιού και τα σκεπάσεις. Έπειτα πρόσθεσε το λιωμένο βούτυρο, τα μπαχαρικά σε ένα άλλο μπολ. Τοποθέτησε τα έπειτα στο ψυγείο. Το πρωί ζέστανε το μίγμα με τη ζάχαρη και το βούτυρο, ρίξε το πάνω από τα φρούτα και ψήσε το μείγμα.

3.Ψήσε τα πάντα από την προηγούμενη νύχτα και μετά απλά ζέστανε τα για 20 λεπτά στους 150 βαθμούς κελσίου, πριν το σερβίρισμα.

2.Κολοκύθες γεμιστές με κινόα

Αντί να γεμίσεις γαλοπούλα φέτος, δοκίμασε τις μίνι κολοκύθες με κινόα, καρύδι και ρόδι – χωρίς γλουτένη και κατάλληλη για τους vegan.

Υλικά για 6 μερίδες:

  • 6 μίνι κολοκύθες
  • 250 γρ. (1 ½ φλ.) κινόα
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο
  • 2 τμχ. σέλερι, κομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες
  • 5 κλωναράκια θυμάρι
  • ½ κ.γλ. ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Προαιρετικά: 240 γρ. (1 ½ φλ.) μαυρομάτικα φασόλια
  • 75 γρ. (2/3 φλ.) καρύδια, ψημένα
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο μαϊντανό κομμένο
  • Καρποί ροδιού για το σερβίρισμα

Για τους κολοκυθόσπορους:

  • Θυμάρι και ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πάπρικα ή πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.
  2. Πλύνε την κολοκύθα και από το πάνω μέρος κόψε το ¼ ως 1/3 για να φτιάξεις το καπάκι που θα τη σκεπάσει και βγάλε από μέσα της όλους τους κολοκυθόσπορους για να τους χρησιμοποιήσεις πιο μετά.
  3. Τρίψε την εξωτερικά και εσωτερικά με λίγο ελαιόλαδο ή λάδι από καρύδα και ρίξε της λίγο αλάτι. Τοποθέτησε τη σε ένα ταψί με τα καπάκια προς τα πάνω και ψήσε τις για 40 – 45 λεπτά ώστε όταν τρυπιούνται με ένα μαχαίρι να είναι μαλακές.
  4. Διαχώρισε τους κολοκυθόσπορους από τη σάρκα της (είναι λίγο λεπτοδουλειά) και ξέπλυνε τους με ζεστό νερό. Στέγνωσε τους και βάλτους σε ένα ταψάκι. Ρίξε λίγο ελαιόλαδο, ή λάδι από καρύδα, θυμάρι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ψήσε τους για περίπου 20 – 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα και να είναι τραγανοί.
  5. Ψήσε τα καρύδια για περίπου 10 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους.
  6. Μέτρησε 1 ½ φλιτζάνι κινόα, τοποθετησέ τη σε ένα σουρωτήρι και ξεπλυνέ τη με τρεχούμενο νερό. Βάλτη σε μια μέτρια κατσαρόλα και κάλυψε τη με 2 ½ φλιτζάνια νερό. (1 ½ φορά του όγκου της κινόα) μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού. Έπειτα σκέπασε τη με το καπάκι και άφησε τη να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά έως ότου απορροφήσει το νερό και άστη για 10 λεπτά σκεσπασμένη και ανακάτεψε τη με ένα πιρούνι.
  7. Σε ένα μέτριο τηγάνι ζέστανε 2 κ.γλ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, πρόθεσε το κομμένο κρεμμύδι και σέλερι και σόταρε τα για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το σκόρδο, το θυμάρι και τη ρίγανη και μαγείρεψε τα για ακόμα 5 λεπτά. Έπειτα πρόσθετα και τα φασόλια στην περίπτωση που τα χρησιμοποιήσεις και πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.
  8. Ρίξε το μείγμα στη μαγειρεμένη κινόα, πρόσθεσε τα χοντροκομμένα καρύδια, το φρέσκο βασιλικό και έλεγξε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.
  9. Γέμισε κάθε κολοκύθα με το μείγμα και βάλτες στο φούρνο για ακόμα 10 λεπτά να ζεσταθούν πριν το σερβίρισμα.
  10. Γαρνιρισέ τες με ρόδι, φρέσκο βασιλικό, θυμάρι και τους φρεσκοψημένους κολοκυθόσπορους.

3.Καραμελωμένα ψητά καρότα με σκόρδοΤα λαχανικά μόνο βαρετά δεν είναι, όταν έχουν καραμελώσει με σκόρδο.

Υλικά για 6 μερίδες (περίπου 5 καρότα ανά άτομο):

  • 800 γραμμάρια baby carrots – ξεφλουδισμένα και με κομμένες τις κορυφές
  • ¼ του φλιτζανιού μαρμελάδα βερίκοκου
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 1 κ.γλ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
  • ¼ κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη
  • ¼ κ.γλ. φύλλα θυμαριού
  • 1/8 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
  • ¾ κ.γλ. αλάτι
  • 1/8 κ.γλ. πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180 βαθμούς κελσίου. Λάδωσε ελαφρά μια λαδόκολλα και τοποθέτησε τα καρότα μέσα. Άσε το ταψί στην άκρη.
  2. Σε ένα μέτριο μπολ βάλε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίξε μέσα τα καρότα και ανακάτεψε τα.
  3. Βάλε τα καρότα ξανά στη λαδόκολλα και ψήσε για 30 – 45 λεπτά, βάση του πάχους των καρότων μέχρι με το πιρούνι να είναι μαλακά. Μετά τα πρώτα 20 λεπτά ανακάτεψε τα.
  4. Μπορείς αν θες να τα γαρνίρεις με φρέσκο βασιλικό.

4.Κεφτεδάκια με σπανάκιΑυτό το ορεκτικό είναι από τους πιο έξυπνους τρόπους να βάλεις τα πράσινα λαχανικά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τip:  Μπορείς να τα κατεψύξεις και να έχεις (σχεδόν) έτοιμο ένα γεύμα.

Υλικά για 30 κεφτεδάκια:

  • 6 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι, κομμένο και πλυμμένο ή 230 γρ. Στην περίπτωση κατεψυγμένου/ μαγειρεμένου σπανακιού.
  • 3 φλιτζάνια βραστό νερό
  • 3 αυγά
  • ½ φλιτζάνι (60 γρ.) τυρί τριμμένο  – μπορεί να είναι είτε τσένταρ, είτε παρμεζάνα ή emmental για περισσότερη τυρένια γεύση
  • ¼ φλιτζανιού φρέσκα μυρωδικά της δικής σου αρεσκείας, ψιλοκομμένο – μπορεί να είναι άνηθος, βασιλικός, μαϊντανός ή κόλιαντρο
  • 1 φλιτζάνι (75 γραμμάρια) τριμμένη φρυγανιά
  • ½ κ.γλ. αλάτι αρωματισμένο με λίγο σκόρδο

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
  2. Κόψε και πλύνε φρέσκα φύλλα σπανακιού
  3. Τοποθέτησε τα φύλλα σε ένα μεγάλο μπωλ και κάλυψε τα με βραστό νερό και άφησε τα στο πλάι για 3 λεπτά.
  4. Ξέπλυνε το σπανάκι με κρύο νερό βρύσης. Στέγνωσε τα χρησιμοποιώντας τα χέρια σου για να στύψεις το εναπομείναν νερό. Θα πρέπει στην περίπτωση του κατεψυγμένου σπανακιού να έχεις περίπου 2/3 του φλιτζανιού (160 γρ.)
  5. Τοποθέτησε σε μια σανίδα κοπής και ψιλοκόψε το μαγειρεμένο σπανάκι. Μετέφερε σε ένα μπολ ανάμειξης.
  6. Πρόσθεσε τα αυγά, το τυρί, τα μυρωδικά και τη φρυγανιά. Μπορείς να προσθέσεις αλάτι και πιπέρι στην περίπτωση που το τυρί σου δεν είναι πολύ αλμυρό.
  7. Ανακάτεψε καλά το μείγμα έως ότου να μπορείς να φτιάξεις τα κεφτεδάκια με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με τα χέρια σου.
  8. Αν έχουν πολύ υγρασία μπορείς να προσθέσεις λίγο φρυγανιά.
  9. Τοποθέτησε τα σε μια λαδόκολλα και ψήσε τα στους 180 βαθμούς κελσίου έως ότου να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
  10. Σέρβιρε τα αμέσως ή άφησε τα να κρυώσουν.
  11. Μπορεί να τα συνοδεύσεις με ντιπ της επιλογής σου, όπως πέστο, χούμους ή σπιτική κέτσαπ.

5.Ψητό αρνί

Το μίγμα μπαχαρικών με βατόμουρα πάει τη γεύση σε άλλο επίπεδο.

Υλικά για 6 μερίδες:

  • 2,5 Kg μπούτι αρνιού
  • ½ φλιτζάνι κλωνάρια δεντρολίβανου
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.γλ. χοντρό αλάτι
  • 1 κ.γλ. πιπέρι
  • 1/8 κ.γλ. μπούκοβο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Για το μείγμα μπαχαρικών με βατόμουρα:

  • 450 γρ. Βατόμουρα
  • ¾ του φλιτζανιού κρεμμύδι σε κυβάκια
  • ½ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
  • 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 4 πρέζες μαύρο πιπέρι τριμμένο
  • 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 2 κ.γλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Τοποθέτησε το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, και το μπούκοβο στο μπλέντερ και ανακάτεψε. Ρίξε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακάτεψε το μαζί με το ελαιόλαδο και έπειτα άφησε το στο πλάι.
  2. Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου. Τοποθέτησε σε ένα χαρτί λαδόκολλα.
  3. Όταν ο φούρνος είναι προθερμασμένος, τρίψε το αρνί γύρω γύρω με το μείγμα από το δεντρολίβανο και το σκορδο και άφησε το για 10 -15 λεπτά.
  4. Τοποθέτησε το χαρτί στη λαδόκολλα και ψήσε για 30 λεπτά στους 230 βαθμούς κελσίου και έπειτα ρίζε τη θερμοκασία στους 180 βαθμούς.
  5. Ψήσε για άλλα 45 λεπτά και έπειτα έλεγξε αν είναι έτοιμο (αν έχεις θερμόμετρο το θέλουμε περίπου στους 62 βαθμούς κελσίου). Αν δεν είναι έτοιμο, συνέχισε το ψήσιμο για άλλα 15 – 30 λεπτά ή μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
  6. Βγάλε το αρνί και κάλυψε το με αλουμινόχαρτο. Έπειτα άφησε το να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά.
  7. Κόψε το αρνί και σέρβιρε το με το μείγμα μπαχαρικών και βατόμουρου

Για το μείγμα:

  1. Ζέστανε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και άστο να μαγειρευτεί για 3 – 5 λεπτά.
  2. Πρόσθεσε το μπαλσάμικο, το τζίντζερ, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακάτεψε.
  3. Πρόσθεσε μετά τα βατόμουρα και συνέχισε το ανακάτεμα.
  4. Άσε το μίγμα να σιγοβράσει για 20 – 30 λεπτά, ανακατέυοντας συχνά και διαλύοντας τα βατόμουρα.

6.Γλυκοπατάτα με βανίλια στο φούρνοΌπως λατρεύεις τις καραμελωμένες γλυκοπατάτες, θα αγαπήσεις και αυτή τη γλυκιά εκδοχή με άρωμα βανίλιας.

Υλικά για 8 μερίδες:

Για τις γλυκοπατάτες:

  • 4 – 5 αρκετά μεγάλες γλυκοπατάτες
  • 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας με γεύση βανίλια χωρίς ζάχαρη
  • 2 λοβοί βανίλιας
  • 2 κ.σ. λιωμένο λάδι καρύδας
  • ¾ κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • ¾ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γλ. λευκό πιπέρι

Για την επικάλυψη με βρώμη και καρύδι πεκάν ή ξηρούς καρπούς της επιλογής σου

  • 1 1/3 του φλιτζανιού χοντροαλεσμένη βρώμη
  • 1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια πεκάν (άψητα) ή κάποιο άλλο ξηρό καρπό
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλο αλεσμένο σε σκόνη
  • ¼ κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 5 κ.σ. λιωμένο λάδι καρύδας
  • 1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Λαδώστε ελαφρά ένα ταψί 23 x 33 εκ και άφησε το στο πλάι.
  2. Τρύπισε τις γλυκοπατάτες γύρω γύρω με ένα πιρούνι και τοποθέτησε τες σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήσε τις μέχρι να είναι μαλακές όταν τις τρυπήσεις με ένα πιρούνι, περίπου για μια ώρα, βάση του μεγέθους τους.
  3. Βγάλτε τες από το φούρνο και άστες να κρυώσουν μέχρι να μπορείς με τα χέρια σου να τις διαχειριστείς, για περίπου 5 λεπτά. Ξεφλούδισε τες και αφαίρεσε τη σάρκα τους, με ένα πιρούνι κόψε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τοποθέτησε τα σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
  4. Όση ώρα οι πατάτες ψήνονται, ρίξε τα γάλα καρύδας σε ένα μικρό τηγάνι. Άνοιξε τβανίλια, ώστε οι σπόροι να πέσουν στο τηγάνι και έπειτα ρίξε και τους άδειους λοβούς μέσα.
  5. Άφησε τα να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, χωρίς να αφήσεις το γάλα καρύδας να βράσει. Αφαίρεσε από τη φωτιά και άσε τη βανίλια να βγάλει το εκχύλισμα της, ενώ οι πατάτες συνεχίζουν να ψήνονται.
  6. Αφαίρεσε από το τηγάνι τους λοβούς βανίλιας, έπειτα ρίξε το γάλα καρύδας και το μίγμα της βανίλιας στο μπολ με τα κομμάτια της γλυκοπατάτας. Πρόσθεσε το λιωμένο λάδι καρύδας, την κανέλα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το λευκό πιπέρι.
  7. Πολτοποίησε τις πατάτες μαζί με το γάλα καρύδας και τα μπαχαρικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι ή πιπέρι αν κρίνεις ότι χρειάζεται. Μετέφερε το σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί και μια σπάτουλα κάνε ομοιόμορφη την επιφάνεια.
  8. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανέμειξε τα υλικά για την επικάλυψη: βρώμη, ξηροί καρποί, τη σκόνη αμυγδάλου, την κανέλα, το αλάτι, το λάδι από καρύδα και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  9. Ρίξε το πάνω από τις γλυκοπατάτες.
  10. Ψήσε μέχρι να πάρει χρώμα και να βγάλει τα αρώματα του, για περίπου 20 λεπτά.
  11. Σέρβιρε το ζεστό.

Πηγή: countryliving.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Τηλ. 6984515475, email:maria.mentzelou@hotmail.com