ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID – 19

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έρευνα που διεξήγαγε ερευνητική ομάδα του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα τη διερεύνηση των στάσεων των δρομέων για τη συμμετοχή τους σε αγώνες δρόμου, όταν αυτοί επιτραπούν από τις αρμόδιες αρχές, μετά την πανδημία COVID-19. Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη την περίοδο 4 έως 14 Ιουνίου 2020 συμμετείχαν συνολικά 621 δρομείς από όλη την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και χρήσιμα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη διοργάνωση αγώνων δρόμου. Οι απαντήσεις των δρομέων δείχνουν ότι η πανδημία δεν έχει επηρεάσει την πρόθεσή τους να μετέχουν σε αγώνες δρόμους, επηρεάζει όμως τη διαδικασία λήψης απόφασης για τους αγώνες στους οποίους σχεδιάζουν να μετέχουν και τις προϋποθέσεις – συνθήκες συμμετοχής τους σε έναν αγώνα.

Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή διεξαγωγής του αγώνα απασχολεί ιδιαίτερα τους δρομείς και ένα μεγάλο ποσοστό εξ’ αυτών, το οποίο ξεπερνά το 46% δε θα μετείχε σε αγώνα δρόμου που θα διεξαγόταν σε μια περιοχή της Ελλάδας όπου καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων COVID-19. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 75% για χώρες του εξωτερικού που είχαν σημαντικό πρόβλημα με την πανδημία. Αντίθετα, οι ερωτηθέντες είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν σε αγώνες που θα διεξαχθούν εντός της Ελλάδας, εξαιρουμένων των περιοχών με αυξημένα κρούσματα, ακόμη και αν χρειαστεί να ταξιδέψουν μακριά από την έδρα τους και να διανυκτερεύσουν στην περιοχή διεξαγωγής του αγώνα. Στην περίπτωση που χρειαστεί να ταξιδέψουν μακριά από την έδρα τους, αυτό που τους προβληματίζει κατά κύριο λόγο είναι το ενδεχόμενο να τεθούν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν στο σπίτι τους, και έπονται η ανάγκη για διανυκτέρευση και ο τρόπος μετάβασης στην περιοχή διεξαγωγής του αγώνα.

Το 35% των ερωτηθέντων θα ήθελε όλοι οι συμμετέχοντες σε έναν αγώνα να έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε τεστ COVID-19, ενώ όσον αφορά τις συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα τους προβληματίζει η συγκέντρωση – συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε διάφορα σημεία του αγώνα (45%) όπως είναι η γραμματεία, η εκκίνηση, ο τερματισμός και οι σταθμοί τροφοδοσίας, η τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες (67%), η τήρηση των κανόνων υγιεινής από το ανθρώπινο δυναμικό υποστήριξης του αγώνα (63%) και η λήψη μέτρων από τους διοργανωτές για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος COVID-19 (65%).

Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα που ενδιαφέρει τις εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα τους ως χορηγία για κατανάλωση στον αγώνα είναι ότι το 67% των δρομέων θα κατανάλωναν προϊόντα που προσφέρονται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Από την άλλη, ένα ποσοστό της τάξης του 48% δήλωσε ότι θα απέφευγε τη χρήση κοινόχρηστων εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια του αγώνα όπως είναι οι τουαλέτες και τα αποδυτήρια.

Λαμβάνοντας υπόψη του γεγονός ότι οι δρομείς που ταξιδεύουν σε άλλες περιοχές για να συμμετέχουν σε έναν αγώνα αποτελούν και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής ενισχύοντας την τοπική οικονομία, το 63% δήλωσε ότι, δοθείσης της πρόσφατης πανδημίας, θα συνδύαζε ευχαρίστως τη συμμετοχή του σε έναν αγώνα δρόμου με ένα ταξίδι αναψυχής. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο ζήτημα της διαμονής, οι ερωτηθέντες ιεραρχώντας τις επιλογές διανομής, δήλωσαν ότι εφόσον η υπήρχε η δυνατότητα θα προτιμούσαν να

διανυκτερεύσουν σε σπίτι συγγενών ή φίλων , ακολούθως σε ξενοδοχείο και τέλος σε καταλύματα τύπου bnb. Το 45% δήλωσε ότι θα επισκεπτόταν παράλληλες εκδηλώσεις στο παρασκήνιο του αγώνα (εμπορικές, καλλιτεχνικές κλπ) και το 70% ότι θα επισκεπτόταν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και το 67% τουριστικά αξιοθέατα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 39% δήλωσε ότι θα απέφευγε τις επισκέψεις σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Συνοψίζοντας το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την εν λόγω έρευνα είναι η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας COVID-19 δεν έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη συμμετοχή των δρομέων σε αγώνες δρόμου που θα διεξαχθούν προσεχώς, αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις τήρησης των κανόνων υγιεινής και οι λοιπές συστάσεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Δρ. Ζήσης Ι. Μαδυτινός

Επιστημονικής Συντονιστής της Έρευνας

19/6/2020