HAPPY KIDS

Αν θέλεις το παιδί σου να έχει καλή διάθεση μπορείς απλά να το στρέψεις στην άσκηση! Ας δούμε ορισμένα είδη και τα οφέλη τους.

Μείωσε το άγχος τους με yoga

Η yoga ενισχύει τις χημικές ουσίες που περιορίζουν το στρες. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να εκτελέσουν στάσεις yoga. Στους εφήβους, έρευνες δείχνουν ότι η yoga είναι καλύτερη στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης σε σχέση με τα τακτικά μαθήματα γυμναστικής. Δεν είναι ανάγκη να παρακολουθήσετε κάποιο μάθημα yoga, καθώς υπάρχουν βιντεάκια στο διαδίκτυο.

Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή τους με ομαδικά αθλήματα

Ενώ οποιαδήποτε άσκηση είναι καλή για την διάθεση, η ομαδική άσκηση έχει συγκεκριμένα οφέλη. Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά που ασκούνται σε ομάδες έχουν καλύτερη αυτοεικόνα και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη ή άγχος. Εκτός από τα οφέλη της άσκησης, η αίσθηση ότι κάποιος ανήκει σε ομάδα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή του. Όταν τα παιδιά διασκεδάζουν με το να είναι ενεργά είναι πιο πιθανό να θέλουν να ασκούνται.

Έλεγχος και πειθαρχία με πολεμικές τέχνες

Οι πολεμικές τέχνες διδάσκουν έλεγχο και πειθαρχία. Είναι ιδιαίτερα καλές για παιδιά που έχουν πολλή ενέργεια. Έρευνα σε παιδιά ηλικίας 8 -10 ετών με προβλήματα συμπεριφοράς, ανακάλυψε ότι τα μαθήματα καράτε τα βοήθησαν να γίνουν πιο προσαρμοστικά και καλύτερα στον έλεγχο της συμπεριφοράς τους.

Όταν τα παιδιά μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους είναι πιο εύκολο να κάνουν υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, μπορεί να σκεφτούν πριν πιάσουν το σακουλάκι με τα τσιπς και να επιλέξουν ένα φρούτο.

Γιατί βοηθά η άσκηση

Η έντονη άσκηση βοηθά τη διάθεση λόγω της έκκρισης ενδορφινών. Ωστόσο, η επίδραση ξεθωριάζει εύκολα. Η άσκηση βοηθά τη διάθεση επειδή είναι καλή για το σώμα και τον εγκέφαλο. Καθιστά πιο υγιή τα εγκεφαλικά κύτταρα, ιδιαίτερα σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη διάθεση. Ορισμένοι ειδικοί συγκρίνουν την καθημερινή άσκηση με φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Η άσκηση ενισχύει την ενέργεια

Όταν οι έφηβοι εξαντλούνται από τη μελέτη, πρότεινέ τους ένα γρήγορο περίπατο ή λίγα λεπτά μπάσκετ. Είναι καλύτερα από το να τα στρέψεις στον καφέ, τα αναψυκτικά ή τα ενεργειακά ποτά για τεχνητή ώθηση.

Η ζάχαρη στα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή αύξηση βάρους. Η καφεΐνη μπορεί να τα καταστήσει αγχώδη και ευέξαπτα. Μετά από 10λεπτο διάλειμμα, για να ωφεληθεί η ροή αίματος θα νιώσουν αναζωογονημένα, με ενέργεια και έτοιμα να εστιάσουν στη μελέτη.

Χαλάρωση

Όταν τα παιδιά σου έχουν στρες και ψάχνουν τροφές για να το μειώσουν, υπέδειξε την άσκηση ως μέσο χαλάρωσης. Η άσκηση δεν πρέπει πάντα να αναζωογονεί τα παιδιά. Οι έφηβοι μπορούν να κάνουν την άσκηση ένα είδος χαλαρωτικού διαλογισμού.

Αντί να βλέπουν τηλεόραση ή να ακούν μουσική σε διάδρομο άσκησης υπέδειξέ τους να εστιάσουν μέσα τους ενώ τρέχουν. Ζήτησέ τους να αισθάνονται την αναπνοή τους, το ρυθμό του ποδιού που χτυπά τον διάδρομο και τον παλμό τους.

Πρέπει να το συνηθίσει κάποιος, αλλά η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να νιώθουν πολύ χαλαρωμένα μετά την άσκηση. Όταν κάποιος χαλαρώνει είναι πιο εύκολο να προσέχει τις επιλογές του όσον αφορά την υγεία.

Χορός μετά το σχολείο

Θέλεις να κινηθούν τα παιδιά σου; Κάνε την κίνηση διασκέδαση!

Χορέψτε όταν όλοι επιστρέψουν στο σπίτι. Καθένας μπορεί να επιλέξει λίγα τραγούδια και να χορέψουν όλοι. Χρειάζονται μόλις 5 λεπτά μέτριου χορού για να αρχίσετε να ιδρώνετε. Τα οφέλη στην υγεία είναι σπουδαία. Αν συνεχίσετε, μπορείτε να φτάσετε τα 60 λεπτά άσκησης που χρειάζονται τα παιδιά κάθε ημέρα.

Χαμόγελα με παιχνίδι

Αν τα παιδιά σου δεν είναι μέρος μιας ομάδας μπορούν παρόλα αυτά να λάβουν τα οφέλη της άσκησης. Οτιδήποτε ωφελεί. Το να κλωτσήσουν μια μπάλα, να κάνουν σκοινάκι ή να βάλουν μουσική. Θυμηθείτε ότι όλα μετρούν ως άσκηση και είναι καλά για το σώμα και τη διάθεση.

Άσκηση= καλύτερος ύπνος= καλύτερη διάθεση

Η άσκηση επίσης βοηθά με τον ύπνο. ‘Έρευνες δείχνουν ότι τα δραστήρια παιδιά αποκοιμούνται πιο γρήγορα και συνεχίζουν να κοιμούνται για μεγαλύτερη διάστημα σε σχέση με παιδιά που δεν κινούνται τόσο. ‘Οσο πιο έντονη είναι η δραστηριότητα τόσο πιο γρήγορα αποκοιμούνται. Ο επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Όταν τα παιδιά ξεκουράζονται επαρκώς ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους και κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Επίσης έχουν περισσότερη ενέργεια για να κινηθούν όλη την ημέρα.

Η άσκηση καθιστά πιο υγιή και ευτυχισμένα τα παιδιά

Όταν τα παιδιά κινούνται και παίζουν, βοηθούν τη διάθεσή τους. Αυτό τα βοηθά να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Η καλή διάθεση τα παρακινεί να κινούνται και να παίζουν περισσότερο. Με τον καιρό η άσκηση τα βοηθά να οξύνουν τις νοητικές ικανότητες και να έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο. Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αρρωστήσουν, να βελτιώσει την εικόνα του σώματος και να συμβάλλει στο υγιές βάρος.


Πηγή: www.iatronet.gr