H Bάσια Καλλιμάχου εξειδικεύεται στη yoga για μανούλες, εγκύους και αποκατάστασης μετά τον τοκετό και λύνει απορίες σχετικά με τη yoga γονιμότητας

Γνωρίζατε πως η προετοιμασία της σύλληψης ενός μωρού, η εγκυμοσύνη, η γέννα, η λοχεία και η εμμηνόπαυση νοηματοδοτούνται τελείως διαφορετικά όταν η γυναίκα έρχεται σε αρμονία με το σώμα της; Με αφορμή αυτή τη συνειδητοποίηση, αποφασίσαμε να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για όλες τις γυναίκες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα γύρω από αυτό το κομμάτι. Στην προσπάθειά μας ανακαλύψαμε το «Mamasté» (Λευκάδος 12, Βούλα). Έναν ειδικό χώρο, όπου η γυναίκα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και προετοιμάζεται σωματικά από το στάδιο της σύλληψης, την ομαλή εξέλιξη του τοκετού και την αποκατάστασή της μετά τον τοκετό. Περισσότερα μας εξηγεί η ιδρύτριά του, Βάσια Καλλιμάχου, πιστοποιημένη δασκάλα γονιμότητας και προ-γενετικής yoga. Μας εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οραματίζεται την ενδυνάμωση των γυναικών και τη σύνδεση με τη μαγεία μέσα τους μέσω της yoga, ενώ παράλληλα λύνει τις βασικές απορίες σχετικά με τη «Womb Wellness yoga».

Ποιο είναι το καταλληλότερο είδος yoga για μανούλες;
Εξαρτάται σε ποια φάση βρίσκεται στη ζωή της. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που μπορεί να έχουν γεννήσει πρόσφατα (με τους 3-4 μήνες) συνήθως έρχονται στη γιόγκα αποκατάστασης για μετά τον τοκετό, ώστε να βοηθήσουν το σώμα να ανακάμψει, είτε έχει γεννήσει φυσικά είτε με καισαρική. Μια γυναίκα που θέλει να προετοιμαστεί για σύλληψη ή κάνει εξωσωματική θα κάνει γυναικεία γιόγκα που θα της προσφέρει ευεξία και μείωση άγχους. Μια γυναίκα που μπορεί να είναι άνω των 50 και ίσως έχει κάποια μυοσκελετικά προβλήματα, θα κάνει θεραπευτική γιόγκα για να αυξήσει την ευλυγισία και τις κινήσεις των αρθρώσεων.  Η γιόγκα όπως τη γνωρίζουμε είναι μια πρακτική από άντρες για τους άντρες. Καθώς όμως το 75% των ανθρώπων που κάνουν γιόγκα είναι γυναίκες, χρειάζεται να περικλείουμε στην πρακτική μας τη γυναικεία ενέργεια, που διαφέρει πολύ από άλλες πρακτικές γιόγκα.

Θα μπορούσε το «fertility yoga» να αποτελέσει τάση στην Αθήνα;
Βλέπω ολοένα και περισσότερες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας να βάζουν τη γιόγκα στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, το fertility yoga παραμένει ακόμα ταμπού στην Ελλάδα, παρόλο που στην Αμερική και γενικά στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένο σαν είδος πρακτικής της γιόγκα. Πιστεύω πως η λέξη «fertility» αυτομάτως δημιουργεί μια αίσθηση ότι η γυναίκα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας, αλλά αυτό είναι λάθος. Η Womb wellness Yoga, όπως έχω ονομάσει το είδος της γιόγκα που κάνω, μπορεί να απευθύνεται σε γυναίκες με κάποιο πρόβλημα γονιμότητας ή που σκέφτονται την εξωσωματική, είτε και σε γυναίκες που θέλουν να προετοιμάσουν το σώμα τους για την εγκυμοσύνη είτε σε γυναίκες που έχουν ίσως χάσει την επαφή τους με τη θηλυκή/σεξουαλική πλευρά τους. 

Η γυναικεία ενδυνάμωση που επιτυγχάνεται μέσα από τη γυναικεία yoga είναι πιο σημαντική από ποτέ αυτό το διάστημα;
Η γυναικεία ενδυνάμωση πάντα ήταν και θα είναι σημαντική. Τα τελευταία χρόνια όμως βλέπω περισσότερες Ελληνίδες να σηκώνουν το ανάστημά τους, να λένε τις αλήθειες τους χωρίς να φοβούνται. Ρίχνουν τον μανδύα της ντροπής και επικοινωνούν τα θέλω τους. Οι κύκλοι γυναικών που συντονίζω έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση και τη σύνδεση των γυναικών. Δίνουμε χώρο η μια στην άλλη να ακουστούμε χωρίς να κριθούμε. Και όταν εμείς οι γυναίκες συνδεόμαστε μεταξύ μας, με τη σοφία που γεννιέται από τη σύνδεση με τις μήτρες μας, ακολουθεί και μια πνευματική επίγνωση πως είμαστε γενναίες, θαρραλέες, φωτεινές και γεμάτες αγάπη. Αρκεί να αφήσουμε το μυαλό μας ανοιχτό σε νέες γνώσεις και προκλήσεις.

Έχει τύχει ποτέ στην εμπειρία σου ως τώρα να σπάσουν τα νερά σε μια έγκυο που έκανε γιόγκα; 
Η αλήθεια είναι πως δεν έχει τύχει, αλλά θα ήταν καταπληκτικό και καθόλου απίθανο βασικά να συμβεί! Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις που θα βοηθήσουν την έγκυο να της σπάσουν τα νερά με φυσικό τρόπο, αν θέλουμε να αποφύγουμε την πρόκληση. Αυτό όμως που μου έχει τύχει και συγκεκριμένα στο μαιευτήριο Λητώ που διδάσκω Γιόγκα εγκυμοσύνης, να προχωράει πολύ αργά ο τοκετός της γυναίκας, οπότε ο γιατρός της πρότεινε να κατέβει εκείνη τη στιγμή στο μάθημά μου για να κάνει γιόγκα (ειδικές ασκήσεις και αναπνοές) για να βοηθηθεί. Η γιόγκα εγκυμοσύνης έχει πολλά οφέλη στην έγκυο αλλά για εμένα το πιο σημαντικό είναι πως βοηθάει και στην προετοιμασία του τοκετού.

Το Μamasté προσφέρει μαθήματα yoga εγκυμοσύνης, yoga αποκατάστασης για μετά τον τοκετό, θεραπευτική yoga, γυναικεία yoga, κύκλους γυναικών, μασάζ εγκυμοσύνης και σεμινάρια γονεϊκότητας. Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται μπορούν να μάθουν περισσότερα στο mamaste.gr.


Πηγή: look.athensvoice