SUN. SAND. LOVE

Η θάλασσα και η παραλία δεν είναι ένα μέρος μόνο για χαλάρωση, αλλά και ένα ιδανικό “τερέν” για μια σειρά από συναρπαστικά αθλήματα, είτε ομαδικά, είτε ατομικά. Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή και σχετικά απλά σπορ της ελληνικής παραλίας!

  1. Ρακέτες

Οι ρακέτες είναι απόλυτα ταυτισμένες με το καλοκαίρι και την παραλία! Μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό σπορ για τους άλλους, αλλά πολύ διασκεδαστικό και σωματικά επίπονο, για αυτούς που “λιώνουν” στη ρακέτα. Είναι ένα πάμφθηνο άθλημα, που μπορούν να το κάνουν όλοι. Το μυστικό, όπως και στο τένις, είναι στα πόδια. Πρέπει να κινείσαι αρκετά γρήγορα, ώστε να φέρεις το σώμα σου στη σωστή θέση και όχι να απλώνεις χέρια και να λυγίζεις καρπούς, σαν ζογκλέρ. Η ρακέτα γυμνάζει πολλούς μυς, με κυριότερη επιβάρυνση στους δελτοειδείς, τους κοιλιακούς, τους τρικέφαλους, τους γλουτιαίους και τους τετρακέφαλους των ποδιών. Έχει και αρκετούς τραυματισμούς που επικεντρώνονται στους ώμους και τα γόνατα.

  1. Μπιτς Βόλεϊ

Μαζί με τις ρακέτες, είναι ο βασιλιάς των σπορ της παραλίας! Πρώτον, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, αφού μπορούν να παίζουν αγόρια και κορίτσια. Δεύτερον, είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες γυμναστικές, αφού γυμνάζει τόσο το επάνω μέρος του σώματος με τις πάσες, τα σερβίς και τις άμυνες, όσο και το κάτω, μιας και είναι πολύ δύσκολο να κινηθείς γρήγορα στην άμμο που υποχωρεί κάτω από τα πόδια σου. Και τρίτο, είναι τόσο διασκεδαστικό, που δεν νιώθεις ότι κάνεις γυμναστική!

  1. Όρθια Κωπηλασία ή SUP (Stand Up Paddleboard)

Το SUP είναι κάτι ανάμεσα σε σερφ και κωπηλασία, αφού ουσιαστικά στέκεσαι όρθιος επάνω σε μια σανίδα και κάνεις κουπί. Είναι ένα νέο άθλημα, που προέκυψε από την ανάγκη των σέρφερ να κάνουν κάτι, όταν δεν έχει αέρα. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη δύναμη, αλλά καλή ισορροπία και αίσθηση της θάλασσας. Στο SUP δουλεύει ολόκληρο το σώμα και έτσι ασκούνται αρμονικά τα χέρια, ο κορμός, οι κοιλιακοί και τα πόδια, χωρίς ιδιαίτερες καταπονήσεις, αφού απαιτεί περισσότερο τεχνική πάρα δύναμη (σε ερασιτεχνικό επίπεδο γιατί σε αγωνιστικό τα δεδομένα αλλάζουν). Προσοχή όμως στους λουόμενους.

  1. “Μάσκα” ή αλλιώς Snorkelling

Είναι μία χαλαρωτική εμπειρία που συνδυάζει άσκηση και ψυχαγωγία, αφού κολυμπάς και απολαμβάνεις τη θέα του βυθού, ταυτόχρονα. Χρειάζεσαι μια καλή μάσκα σιλικόνης ώστε να μην μπάζει νερό, προαιρετικά ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα και μια καλή παραλία με βραχάκια που να έχουν ενδιαφέρον και κυρίως ψαράκια.

  1. Ποδόσφαιρο παραλίας

Το πιο αγαπημένο άθλημα του κόσμου, στο πιο αγαπημένο σημείο του κόσμου: την παραλία. Το ποδόσφαιρο παραλίας είναι ένα δυναμικό και απρόβλεπτο άθλημα, με την άμμο να δυσκολεύει τα πράγματα τόσο για τη μπάλα όσο και για τους παίκτες. Είναι τρομερή γυμναστική για τα πόδια και το κάτω μέρος του σώματος. Χρειάζεται μόνο προσοχή γιατί είναι πολύ εύκολο να κολλήσει το πόδι σου στην άμμο και να κόψεις κάτι.

  1. Θαλάσσιο Σκι

Είναι ένα απαιτητικό σπορ, που χρειάζεται αρκετή εξάσκηση αλλά και χρήματα, αφού εκτός από τον ειδικό εξοπλισμό, προϋποθέτει ή να έχεις σκάφος με γρήγορη μηχανή ή να νοικιάσεις ένα, πράγμα εξίσου ασύμφορο. Είναι γρήγορο, θεαματικό και μια δυναμική γυμναστική. Το θαλάσσιο σκι γυμνάζεις τους μύες του πάνω μέρους του σώματος (θωρακικοί, ραχιαίοι, τραπεζοειδείς και δικέφαλοι) αλλά και τους τετρακέφαλους των ποδιών. Επίσης, συμβάλλει στην ελαστικότητα των αρθρώσεων των γονάτων. Μετά από μια ώρα θαλάσσιο σκι έχεις κάψει 350-500 θερμίδες.

  1. Κανό

Είτε σε μονό είτε σε διπλό, το κανό είναι ένα άθλημα που απαιτεί δύναμη, αντοχή και συντονισμό. Η κωπηλασία βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και γυμνάζει πλάτη, χέρια και ώμους.

  1. Κολύμπι

Το πιο δημοφιλές άθλημα του καλοκαιριού. Η κολύμβηση είναι μία ήπια μορφή γυμναστικής, που γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις και τη μέση, αφού επιπλέουμε και δεν έχουμε βαρύτητα. Περισσότερο γυμνάζονται οι τραπεζοειδείς, οι δελτοειδείς και οι μηριαίοι. Οι κολυμβητές έχουν μεγάλη αντοχή, δύναμη αλλά και ευλυγισία.  Χρειάζεται όμως προσοχή στα ρεύματα και στον καιρό, γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να βγεις στην ακτή. Καλύτερα είναι να κολυμπάς παράλληλα με την ακτή, ώστε να μπορείς να βγεις εύκολα αν χρειαστεί. Μία ώρα κολύμβησης βοηθάει στην απώλεια 400-600 θερμίδων.

  1. Ιστιοσανίδα ή αλλιώς Wind Surf

Ένα συναρπαστικό σπορ που σου δίνει μια ακαταμάχητη αίσθηση ελευθερίας, στην προσπάθειά σου να δαμάσεις τα κύματα. Ουσιαστικά, είναι η απλούστερη μορφή ιστιοπλοΐας, η οποία, όμως, έχει έντονη σωματική άσκηση. Η καταπόνηση είναι μεγάλη, με την επιβάρυνση του αθλητή να επικεντρώνεται στους μυς της πλάτης και των χεριών. Και οι κοιλιακοί όμως δουλεύουν πολύ, όπως και οι γλουτιαίοι, αφού χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να ισορροπήσεις επάνω στη σανίδα. Η ενέργεια που καταναλώνει ο σέρφερ είναι μεγάλη, αφού μια ώρα θα χρειαστεί ακόμη και 550-600 θερμίδες. Προσοχή. Οι αρχάριοι δεν πρέπει ποτέ να κάνουν σερφ μόνοι τους και σε καιρικές συνθήκες που δεν νιώθουν άνετα.

Πάντως, όποιο σπορ κι αν αποφασίσεις να κάνεις, είναι σημαντικό να κάνεις πριν ένα ελαφρύ ζέσταμα, να αποφύγεις το καταμεσήμερο με την έντονη ζέστη, να φοράς πάντα αντηλιακό, καπέλο και την κατάλληλη στολή, καθώς και να ακολουθείς όλους τους κανόνες ασφαλείας.


Πηγή: tsemperlidou.gr