KEEP CALM

Το κινητό σου τηλέφωνο χτυπά, το αφεντικό σου θέλει να σου μιλήσει και ο σύντροφός σου θέλει να ξέρει τι θα φτιάξεις για δείπνο. Το στρες και το άγχος βρίσκεται παντού. Αν αυτό σε παίρνει από κάτω, ίσως θέλεις να κάνεις την κίνηση ματ.

Η yoga είναι μία πρακτική σώματος και μυαλού που συνδυάζει ασκήσεις διατάσεων, ελεγχόμενη αναπνοή και χαλάρωση. Η yoga μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, στη μείωση της αρτηριακής πίεση και στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς. Και σχεδόν ο καθένας μπορεί να την ασκήσει.

Κατανοώντας τη yoga

Η yoga θεωρείται ένα είδος συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής πρακτικής του σώματος και του μυαλού. Φέρνει μαζί τις σωματικές και πνευματικές αρχές για να επιτευχθεί η ηρεμία του σώματος και του μυαλού, βοηθώντας σε να χαλαρώσεις και να διαχειριστείς το στρες και το άγχος.

Η yoga έχει πολλές μορφές, είδη και εντάσεις. Η Χάθα yoga, συγκεκριμένα, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τη διαχείριση του άγχους. Η Χάθα είναι μια από τις πιο κοινές μορφές της yoga, και στους αρχάριους μπορεί να αρέσει ο πιο αργός ρυθμός και οι ευκολότερες κινήσεις της. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από οποιοδήποτε στυλ yoga– είναι όλα σχετικά με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Τα βασικά στοιχεία της Χάθα yoga και των περισσοτέρων ειδών yoga είναι:

– Στάσεις. Η στάσεις yoga, είναι μια σειρά από κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν τη δύναμη και την ευελιξία. Οι στάσεις ποικίλουν από ξάπλωμα στο έδαφος ενώ είσαι εντελώς χαλαρός, μέχρι και δύσκολες στάσεις οι οποίες μπορεί να σε οδηγήσουν στα όριά σου.

– Αναπνοή. Ο έλεγχος της αναπνοής σου είναι ένα σημαντικό μέρος της yoga. Στη yoga, η αναπνοή σημαίνει η ζωτική ενέργεια. Η yogaδιδάσκει ότι ο έλεγχος της αναπνοής μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις το σώμα σου και να ηρεμήσεις το μυαλό σου.

Τα οφέλη της yoga για την υγεία

Τα πιθανά οφέλη της yoga για την υγεία περιλαμβάνουν:

– Μείωση του στρες. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι η yoga μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη διάθεσή σου και τη συνολική αίσθηση της ευεξίας.

– Βελτιωμένη φυσική κατάσταση. Η πρακτική της yoga μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ισορροπία, ευελιξία, εύρος κίνησης και δύναμη. Και αυτό σημαίνει ότι είστε λιγότερο πιθανό να τραυματίσεις τον εαυτό σου σε άλλες σωματικές κινήσεις ή σε καθημερινές σου δραστηριότητες.

– Διαχείριση χρόνιων παθήσεων. Η yoga μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Η yoga μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση χρόνιων ασθενειών, όπως η κατάθλιψη, ο πόνος, το άγχος, και η αϋπνία.

Προφυλάξεις σχετικά με τη yoga

Η yoga θεωρείται γενικά ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, όταν ασκείται υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευμένου δασκάλου. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις στις οποίες η yoga θα μπορούσε να σε θέσει σε κίνδυνο.

Συμβουλέψου τον γιατρό σου προτού ξεκινήσεις yoga αν έχεις κάποια από τα ακόλουθα θέματα υγείας ή ασθένειες:

– Κήλη δίσκου
– Κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος
– Ασθένειες των ματιών, συμπεριλαμβανομένου του γλαυκώματος
– Υπερθυρεοειδισμό
– Εγκυμοσύνη
– Σοβαρά προβλήματα ισορροπίας
– Σοβαρή οστεοπόρωση
– Ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση

Μπορεί να είσαι σε θέση να κάνεις yoga σε αυτές τις καταστάσεις, αν ληφθούν ορισμένες προφυλάξεις, όπως η αποφυγή ορισμένων στάσεων ή διατάσεων. Εάν παρουσιάσεις συμπτώματα ή ανησυχίες, συμβουλέψου τον γιατρό σου.


Πηγή: fit-blaster.com