Ακόμα και αν δεν έχεις νιώσει ποτέ την ανάγκη να δέσεις τα κορδόνια σου για να πας να τρέξεις, σίγουρα θα εμπνευστείς από την 42χρονη θρύλο Deena Kastor. Αυτό το Φθινόπωρο θα επιστρέψει στο Μαραθώνιο του Σικάγο, έναν Μαραθώνιο που είχε κερδίσει μια δεκαετία πριν, με στόχο να τρέξει γρηγορότερα από οποιαδήποτε Αμερικανίδα γυναίκα που είναι από 40 χρονών και πάνω.

Περισσότερο από 20 χρόνια, η Kastor φορτώνει χιλιόμετρα και κερδίζει αγώνες. Και τώρα που είναι σύζυγος, μητέρα και επιχειρηματίας, αναγνωρίζει όλο και περισσότερο πόσο πολύ έχει συμβάλλει η καριέρα της σαν δρομέας σε όλους τους τομείς της ζωής της. Εδώ αφήνει μερικά κομμάτια της σοφίας της που με κόπο έχει αποκτήσει και θα σε εμπνεύσουν για να πετύχεις οποιαδήποτε αξιόλογη προσπάθεια και ίσως απλά ίσως βγεις στο δρόμο για τρέξιμο.

  1. Μπορεί να συναντήσεις “εχθρούς”, αλλά θα βρεις επίσης μια τεράστια κοινότητα για να σε υποστηρίξει.

Η Kastor λέει ότι αντιμετώπισε αυτούς που αμφισβήτησαν την απόφαση της να τρέξει. Η γιαγιά της κάθε φορά που τη βλέπει της λέει: ‘Φτάνει πια, αρκετά!’, ‘Βάλε λίγα κιλά πάνω σου, σώσε τα γόνατα σου’. Συνδύασε αυτούς τους τύπους μηνυμάτων με την αυτό-αμφιβολία που νιώθουν οι γυναίκες στο γυμναστήριο ή στο δρόμο, και θα μπορέσεις να καταλάβεις γιατί παραιτούνται τόσοι πολλοί ή νιώθουν φοβισμένοι να ξεκινήσουν.

Ένα σίγουρο αντίδοτο; Γίνε μέλος σε μία ομάδα τρεξίματος που θα βρεις ομοϊδεάτες και πιθανόν μελλοντικούς φίλους που θα σε κατευθύνουν με τη προπόνηση και θα σου φτιάξουν το κέφι. Ή πήγαινε να παρακολουθήσεις έναν Μαραθώνιο ή άλλο μεγάλο αγώνα δρόμου. Όπως θα βλέπεις τους ανθρώπους θα συνειδητοποιήσεις πόσες διαφορετικές ικανότητες, διαφορετικά σώματα και τύποι ανθρώπων υπάρχουν που εκπροσωπούν το άθλημα, με τόσους διαφορετικούς τρόπους, λέει η Kastor. ‘Αν μπορείς να βάλεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, τότε μπορείς να το πετύχεις και εσύ’. (Α, και για εκείνο που έλεγε η γιαγιά μου για τα γόνατα, μελέτες δείχνουν ότι οι δρομείς στην πραγματικότητα έχουν λιγότερες πιθανότητες και όχι περισσότερες στο να αναπτύξουν αρθρίτιδα καθώς μεγαλώνουν). Η Kastor, με τις όχι και τόσο αδύναμες αρθρώσεις, κατάφερε να σπάσει το Παγκόσμιο ρεκόρ Βετεράνων στον Ημιμαραθώνιο το περασμένο Φθινόπωρο, τρέχοντας σε 1:09:21!!

  1. Η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική με την σκληρή δουλειά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Kastor είχε υψηλά τη προτεραιότητα της αποκατάστασης. Όταν έτρεχε, ήταν η πλήρους-απασχόλησης δουλειά της και έτρεχε 225 χιλιόμετρα εβδομαδιαίως, και φρόντιζε να κοιμάται 4 ώρες το μεσημέρι και 10 ώρες το βράδυ. Τώρα τρέχει λιγότερο όπως οι υπόλοιπες γυναίκες δρομείς διότι έχει να ισορροπήσει τρέξιμο, οικογένεια και δουλειά. Έτσι η ίδια εστιάζει στο να κάνει διαστήματα διακοπής που είναι χαλαρωτικά και ωφέλιμα για την αποκατάσταση της, ένα μήνυμα που μπορεί να επωφεληθεί κάθε φιλόδοξη γυναίκα. ‘Ο ελεύθερος χρόνος με την οικογένεια μου είναι πολύ ελεύθερος χρόνος. Είμαι ξαπλωμένη στο πάτωμα και παριστάνουμε τα ζώα αντί να τρέχουμε γύρω-γύρω και να κάνουμε ένα εκατομμύριο πράγματα. Προσπαθώ να μην υπερφορτώνω το παιδί ή το σύζυγο μου με πολλές δραστηριότητες’. Είναι σημαντικό να έχεις ψυχική και σωματική ξεκούραση.

  1. Μπορείς (ακόμα) να στερείς από τον εαυτό σου να τρώει υγιεινά.

Η καλή διατροφή έχει σταθεί ως βασικό συστατικό της προπόνησης της Kastor μέσα σε αυτά τα χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια, η καλή διατροφή δεν σημαίνει απαγόρευση από τις λιχουδιές. Αντ’ αυτού υποστηρίζει την προπόνησή της και διατηρεί ένα αδύνατο κορμί τρώγοντας φρέσκα προϊόντα, ολόκληρες τροφές και επιτρέπει στον εαυτό της περιστασιακές παρασπονδίες. ‘Αν θέλω ένα κομμάτι κέικ, θα είναι είτε από τα χέρια μου, είτε από ένα φούρνο και όχι από συσκευασμένο προϊόν’. ‘Ποτέ δεν τρώω πολύ επειδή έχω αυτή τη λύση’, αλλά πάντα δίνει έμφαση στην ποιότητα.

Επίσης ρυθμίζει την πρόσληψή της ανάλογα με τα χιλιόμετρα. ‘Όταν δεν προπονούμαι για Μαραθώνιο, δεν είμαι τόσο πεινασμένη και έτσι τρώω λιγότερο’ λέει. ‘Όταν είμαι σε βαριά προετοιμασία, τρώω μεγαλύτερες ποσότητες’. Με αυτή τη στρατηγική, είναι σίγουρη ότι έχει αρκετή ενέργεια για τις προπονήσεις τις, αλλά αποφεύγει να αποκτήσει επιπλέον βάρος που μπορεί να την επιβραδύνει. Για να καλύψεις τις δικές σου ενεργειακές ανάγκες, αναρωτήσου πόσο καιρό και τι ένταση έχουν οι προπονήσεις που κάνεις, όπως επίσης πιο είναι το ιδανικό προ-προπονητικό γεύμα για σένα.

  1. Το φαγητό δεν είναι η μόνη πηγή ενέργειας.

Η Kastor παίρνει ενέργεια από την θετικότητα, και λέει ότι βρίσκοντας διασκεδαστικό το τρέξιμο παίζει μεγάλο ρόλο για γρήγορους χρόνους. ‘Η επιστήμη πλέον δείχνει τις φυσιολογικές επιδράσεις που έχει η θετικότητα και η αρνητικότητα στο σώμα μας και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά’ λέει.

Μπορείς να αποκομίσεις τα οφέλη σε μικρή κλίμακα κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης κούρσας. ‘Η απλή πράξη του να χαμογελάσεις ή να δεις γύρω τους ανθρώπους που σε ενθαρρύνουν, απελευθερώνει ενδορφίνες και είναι καλό για να βοηθήσει την απόδοση σου’ λέει. Ακόμα, έχοντας γύρω σου ανθρώπους και δραστηριότητες που σε κάνουν χαρούμενο, θα δεις δραματική αύξηση στις πιθανότητες σου να τερματίζεις τον αγώνα με επιτυχία. ‘Αντί της επιτυχίας που σε κάνει χαρούμενο, πιστεύω το αντίθετο ότι είναι το σωστό. Αν απολαμβάνεις την ζωή και απολαμβάνεις τους στόχους που κυνηγάς, ναι τότε είσαι επιτυχημένος’ λέει.

  1. Μπορεί να πηγαίνεις αργά, αλλά μπορείς ακόμα να έχεις μεγάλους στόχους.

Σίγουρα, ο χρόνος που ελπίζει να κερδίσει αυτό το Φθινόπωρο είναι 2:28:40, μερικά λεπτά πιο αργά από το ρεκόρ της 2:19:36. Ωστόσο η Kastor λέει ότι δεν έχει χάσει την αγωνιστικότητα της που είχε και στην αρχή της καριέρας της. ‘Είναι φιλόδοξο να κυνηγάς ρεκόρ και ακόμα παραμένει συναρπαστικό για μένα’ λέει.

Η συνεχής επιδίωξη την βοηθάει και σε άλλους ρόλους της ζωής της, συμπεριλαμβανομένου το ρόλο της μητέρας για την 4χρονη κόρη της και το ρόλο της Προέδρου σε ένα running club. ‘Πιστεύω ότι το τρέξιμο με διδάσκει να έχω ένα καλύτερο πρόσωπο’ λέει και πιστεύει το ίδιο μπορεί να κάνει και για σένα. Όταν μία μέρα δεν νιώθεις καλά να τρέξεις ή να δουλέψεις αλλά το κάνεις, θυμήσου πώς βρήκες την ενέργεια.

‘Στην ζωή όταν έχεις μια δύσκολη μέρα, το να μείνεις διανοητικά σταθερή, καλή μαμά, σύζυγος και καλή Πρόεδρος της κοινότητας σου είναι πραγματικά ευχάριστο’ λέει. ‘Εγώ δεν θα τα είχα αυτά αν δεν υπήρχε αυτό το άθλημα’.


Πηγή: RUNNER’S WORLD, Cindy Kuzma (1η δημοσίευση στο Prevention.com)