Είσαι εξαντλημένος μετά από μία δύσκολη προπόνηση Runster. Ποιο είναι το επόμενο βήμα που κάνεις; Αν η απάντηση σου είναι ‘τρέχω στα αποδυτήρια’ τότε μάλλον θα πρέπει να δεις την παρακάτω λίστα.

Χαλάρωσε σιγά-σιγά.

Για να γλυτώσεις λίγο χρόνο μετά το τέλος της προπόνησης, τρέχεις στα αποδυτήρια. Όμως, με τον τρόπο αυτό, χάνεις την σωστή αποθεραπεία Runster. Κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησης οι καρδιακοί παλμοί σου είναι υψηλοί και το σώμα σου “δοκιμάζεται”. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τους επαναφέρεις σιγά-σιγά. Η απότομη διακοπή της άσκησης χωρίς την κατάλληλη αποθεραπεία μπορεί να προκαλέσει «λίμνασμα» του αίματος στα πόδια ή αίσθημα δυσφορίας και ζάλης. Γι’ αυτό πάρε το χρόνο σου μερικά λεπτά μέχρι να επανέλθεις.

recovery after run

Κάνε διατάσεις.

Ακριβώς όπως είναι σημαντικό να επαναφέρεις τους καρδιακούς σου παλμούς σιγά-σιγά, το ίδιο σημαντικό είναι και οι διατάσεις των μυών σου. Αφιέρωσε μερικό χρόνο για διατάσεις που θα σε βοηθήσουν στην ευλυγισία και την αποκατάσταση των μυών. Η διαδικασία αυτή βοηθά το σώμα να χαλαρώσει, κι αν δεν το παρατραβήξεις, θα βγεις στην επόμενη προπόνηση λιγότερο ή καθόλου πιασμένος.

Ενυδατώσου.

Ας ελπίσουμε ότι έχεις ενυδατωθεί πριν και κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά είναι εξίσου κρίσιμο να ενυδατωθείς μετά τη προπόνηση. Ειδικά μετά από μία κουραστική προπόνηση, το σώμα σου χρειάζεται υγρά και θρεπτικά συστατικά. Η επιτυχία κρύβεται στο νερό, αλλά αν η προπόνηση ήταν εκτεταμένης διάρκειας ίσως χρειάζεσαι κάτι πιο ουσιαστικό, όπως νερό καρύδας.

Δροσίσου.

Αν μετά από μία κουραστική προπόνηση το ένστικτό σου σε οδηγεί να κάνεις ένα κρύο ντους, τότε αυτό είναι ακριβώς που πρέπει να κάνεις. Κάνοντας ένα κρύο ντους είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να δροσιστείς και να έχεις ένα σωρό άλλα οφέλη. Αν δεν έχεις κρύο ντους μετά τη προπόνηση, μπορείς να βάλεις μια κρύα κομπρέσα πίσω από το λαιμό και γύρω από τους καρπούς. Στη συνέχεια άλλαξε αμέσως ρούχα αφού πρώτα σκουπιστείς πολύ καλά.

cool down after run2

Ανεφοδιάσου.

Όσο σημαντική είναι η ενυδάτωση μετά τη προπόνηση, τόσο σημαντικός είναι και ο ανεφοδιασμός με ενέργεια. Το σώμα σου δαπανά πολλή ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Έτσι ο ανεφοδιασμός θα σε βοηθάει να αξιοποιείς στο έπακρο την ενέργεια σου και να έχεις καλύτερη αποκατάσταση.

Κάνε ένα μασάζ.

Είτε είναι επαγγελματικό μασάζ είτε λίγα λεπτά μασάζ με ένα foam roller μετά τη προπόνηση, θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την κυκλοφορία του αίματος, να βελτιώσεις την ευλυγισία σου και να ελαχιστοποιήσεις το χρόνο αποκατάστασής σου.


Πηγή: theactivetimes.com