Οι αυστηρές δίαιτες με απόλυτους κανόνες Runster δεν δουλεύουν και μπορεί να αποδειχτούν και καταστροφικές. Πολλοί από εμάς το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι.

Σε κανέναν δεν αρέσει να του λένε τι να ‘μην φάει’. Σε κανέναν δεν αρέσει το αίσθημα στέρησης. Σε κανέναν δεν αρέσει να ‘είναι σε διατροφή’. Χάνεται έτσι η απόλαυση.

Αντί να προσπαθείς να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες μέσω μιας ‘δίαιτας’, καλύτερα να σκέφτεσαι απλούς κανόνες ή καλύτερα κατευθυντήριες γραμμές.

Οι παρακάτω κανόνες είναι για να αποκτήσεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες όχι για λίγες μέρες, αλλά για μια ζωή!

Κανόνας 1ος: Δώσε προσοχή στις μερίδες σου ακόμα και αν είναι υγιεινά τρόφιμα.

Ναι, το τι τρως είναι σημαντικότερο από το πόσο τρως, αλλά διατηρώντας συγκεκριμένες μερίδες θα σε βοηθήσει να κρατήσεις μια ισορροπία στα γεύματά σου, αποτρέποντάς σε από την υπερκατανάλωση τροφής χωρίς να το καταλάβεις.

Healthy-eating-habits-for-life

Κανόνας 2ος: Τα λαχανικά είναι ο βασιλιάς.

Όποτε είναι δυνατόν γέμισε το μισό σου πιάτο με λαχανικά. Τα λαχανικά (και τα φρούτα) δεν είναι μόνο σημαντικά για τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν στον οργανισμό, αλλά και γιατί σε βοηθούν να περιορίσεις την κατανάλωση τροφών που είναι υψηλότερες σε θερμίδες ή λιγότερο θρεπτικές.

Κανόνας 3ος: Φτιάξε έξυπνα σνακ.

Λέγοντας σνακ, σκέφτεσαι διάφορα τσιμπιλογήματα (όπως πατατάκια, μπισκότα και γλυκά). Αν σκεφτείς όμως έξυπνα και επιλέξεις ένα θρεπτικό σνακ που θα σε κρατήσει χορτάτο μεταξύ των γευμάτων, τότε ναι αυτό αποτελεί κομμάτι υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Για παράδειγμα αν μια μέρα φας το γεύμα σου πιο αργά από το συνηθισμένο τότε μια καλή ιδέα είναι να φας ένα σνακ, πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, το οποίο θα σε βοηθήσει να μην πεινάσεις τόσο μέχρι το κυρίως γεύμα. Επιπρόσθετα θα σε αποτρέψει να φας παραπάνω στο γεύμα.

Κανόνας 4ος: Οι υδατάνθρακες είναι καλοί, αλλά μην το παρακάνεις.

Και πάλι όλα είναι θέμα ισορροπίας. Αλλά δεν πρέπει να τρως πάρα πολύ μόνο από ένα πράγμα. Στο χώρο της διατροφής η λέξη ‘υδατάνθρακας’ συχνά δαιμονοποιείται. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να επιλέξεις υδατάνθρακες ολικής αλέσεως όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η γλυκοπατάτα, οι φακές κλπ, πάντα σε μία κανονική μερίδα.

Κανόνας 5ος: Κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον.

Όλοι έχουμε αγαπημένα φαγητά, αλλά αν τρως συνέχεια τα ίδια 3 γεύματα για μέρες, ακόμα και αν είναι υγιεινά, όχι μόνο θα βαρεθείς αλλά πιθανόν θα χάσεις και κάποια διατροφικά στοιχεία από άλλες τροφές. Φυσικά η ποικιλία είναι η νοστιμιά της ζωής και το σημαντικότερο κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Κανόνας 6ος: Μην είσαι τόσο σκληρός με τον εαυτό σου.

Κανείς κατά τη διάρκεια μιας δίαιτα δεν είναι πάντα τέλειος. Για αυτό μην τα βάζεις με τον εαυτό σου εάν παρέλειψες τα λαχανικά από το γεύμα σου, ή επειδή έφαγες ένα παγωτό χωνάκι μια καυτή μέρα του καλοκαιριού. Το σημαντικότερο σε μία ισορροπημένη διατροφή είναι να ανταμείβεις τον εαυτό σου ή απλά να αναγνωρίζεις τον αντίκτυπο των τροφών στο σώμα σου. Μην είσαι τόσο αυστηρός με πράγματα που αγαπάς να τρως. Όλα είναι θέμα ισορροπίας και απόλαυσης.2015_08_12_babanaicecream

Κανόνας 7ος: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκλωβίζεσαι. Απόλαυσε με μέτρο.

Έχεις πει ποτέ ότι δεν μπορείς να έχεις κάτι; Θα σε κάνει να το θες ακόμα περισσότερο, έτσι δεν είναι; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ίδια θεωρία ισχύει και για το αγαπημένο μας φαγητό ακόμα και αν δεν είναι τόσο θρεπτικό. Έτσι, μερικές φορές είναι καλύτερο να ενδίδουμε στο φαγητό που μας αρέσει από το να πούμε ‘όχι’ και μετά να οδηγηθούμε σε υπερβολές!


Πηγή: theactivetimes.com