BORN TO RUN

borntorun

Συγγραφέας: Christopher McDougall

Το διεθνούς φήμης bestseller του Christopher McDougall θυμίζει λιγότερο βιβλίο για τρέξιμο και περισσότερο υπερπαραγωγή του Hollywood. Υπάρχουν θάνατοι, ίντριγκες, μία μυστική φυλή τρεξίματος και ο μεγαλύτερος υπερμαραθώνιος που δεν είδε ποτέ ο κόσμος. Απομονωμένοι στα βαθιά φαράγγια του Μεξικό, οι ευτυχισμένοι Ινδιάνοι Ταραουμάρα τρέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα χωρίς διαλείμματα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς τραυματισμούς. Το υπεράνθρωπο ταλέντο τους στο τρέξιμο, βοηθάει στο να έχουν καλή υγεία και ήρεμη ζωή, κάνοντας τους Ταραουμάρα απρόσβλητους από ασθένειες, άγχος και άλλα δεινά της σύγχρονης ζωής. Είναι το βιβλίο που έκανε χιλιάδες δρομείς να τρέξουν ξυπόλυτοι και τον Scott Jurek παγκόσμιο αστέρι. Η συναρπαστική περιπέτεια του Christopher McDougall ξεκίνησε με μια απλή ερώτηση: Γιατί πονάει το πόδι μου;

Καλύτερη πρόταση:Δεν σταματάμε να τρέχουμε όταν γερνάμε. Γερνάμε όταν σταματάμε να τρέχουμε’.

FEET IN THE CLOUDS

feetincloudscover

Συγγραφέας: Richard Askwith

Αφιερωμένο στην ευγενή τέχνη του Richard Askwith’s. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να εκφράσει την έκσταση και την αγωνία των μεγάλων απόστασεων καλύτερα από τον Richard μάλλον δεν τον έχουμε διαβάσει ακόμα. Εστιάζει στο τρέξιμο στα βουνά και στο πως μειώνεται η απόδοση καθώς ανεβαίνεις. Όλες οι ιστορίες είναι υπέροχες, από τον Josh Naylor μέχρι τον Billy Bland. Τελικά η δικιά του πρόκληση να ολοκληρώσει τον γύρο του Graham Bob (έναν αγώνα με 42 από τις ψηλότερες κορυφές που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες), είναι φανταστική.

Καλύτερη πρόταση: ‘Είχα κατακτήσει τα βουνά. Ή μάλλον, είχα κατακτήσει τον εαυτό μου’.

EAT & RUN

13202092

Συγγραφέας: Scott Jurek

Ο θρυλικός υπερμαραθωνοδρόμος και χορτοφάγος Scott Jurek συνδυάζει δύο από τις μεγάλες του αγάπες σε ένα πολυαγαπημένο βιβλίο. Μέρος από τις εμπειρίες του, μέρος από τις μαγειρικές του, ακολουθούν μερικά από τα επιτεύγματα του όπως οι 7 νίκες στον περιβόητο υπερμαραθώνιο Badwater.

Καλύτερη πρόταση:Όσο πιο μακριά έτρεχα τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσα ότι κυνηγάω μια κατάσταση του μυαλού μου που προσπαθώ να την εξαφανίσω’.

RUNNING & BEING

159827

Συγγραφέας: Dr George Sheehan

Το 1978 η προσφορά του Dr George Sheehan έγινε μια φιλοσοφική βίβλος για τους δρομείς σε όλο τον κόσμο. Μιλάει για την επιστροφή του συγγραφέα στον κόσμο του αθλητισμού στη μέση ηλικία. Είναι η απόλυτη υπενθύμιση ότι το τρέξιμο προσφέρει ψυχικά οφέλη και πως μέσα από το τρέξιμο μπορούμε να ελευθερώσουμε τον εαυτό μας.

Καλύτερη πρόταση: Κάθε χιλιόμετρο που τρέχω είναι το πρώτο μου. Κάθε ώρα μου στους δρόμους είναι μια νέα αρχή. Κάθε μέρα που βάζω τα ρούχα μου για τρέξιμο, γεννιέμαι ξανά’.

THE COOL IMPOSSIBLE

9780451416339_large_the_cool_impossible1

Συγγραφέας: Eric Orton

Ο προπονητής τρεξίματος Eric Orton είναι ο άνθρωπος που απευθύνονται οι δρομείς όταν δεν μπορούν να επανακάμψουν μετά από έναν τραυματισμό. Ο ισχυρισμός του ότι όλοι γεννηθήκαμε για να τρέχουμε, ενισχύει την ανάγνωση του βιβλίου. Ο Orton δεν είναι τόσο καλός συγγραφέας όσο προπονητής τρεξίματος, έτσι η πραγματική χαρά αυτού του βιβλίου είναι οι συζητήσεις του για το τρέξιμο και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Αυτά και μόνο καθιστούν το βιβλίο άξιο για αγορά.

Καλύτερη πρόταση: Ο αθλητισμός είναι συνειδητοποίηση’.

WHAT I TALK ABOUT WHEN I TALK ABOUT RUNNING

running-1

Συγγραφέας: Haruki Marukami

Ο Ιάπωνας συγγραφέας Haruki Marukami κάνει ένα διάλειμμα από την σουρεαλιστική πένα του για να γράψει αυτό το γράμμα αγάπης προς τις μεγάλες αποστάσεις. Το βιβλίο αναφέρεται στην μεταμόρφωση του Marukami από καπνιστή σε μαραθωνοδρόμο. Ο Marukami άρχισε να τρέχει στις αρχές της δεκαετίας του 80 και από τότε έχει ολοκληρώσει 20 μαραθωνίους.

Καλύτερη πρόταση: Ο πόνος είναι αναπόφευκτος. Η ταλαιπωρία προαιρετική’.


Πηγή: mensrunninguk.co.uk

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ.