Δεν είναι όλοι οι αγώνες δρόμου αυτό που έχουμε συνηθίσει… αψίδα εκκίνησης και αψίδα τερματισμού και μια Χ-Ψ απόσταση στο ενδιάμεσο, όπου κερδίζει ο γρηγορότερος. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ασυνήθιστοι αγώνες Μερικούς ήδη τους έχετε δει, μερικούς ίσως όχι.

Εδώ θα δούμε τους 6 πιο περίεργους αγώνες με τους πιο απίθανους κανονισμούς σύμφωνα με την RedBull, που συνηθίζει να χορηγεί τέτοιου είδους event.  Στο τέλος θα κλείσουμε και με έναν δικό μας αγώνα, εντός Ελλάδας δηλαδή, λίγο πιο ξεχωριστό από τα συνηθισμένα.

  • Τρέξε κόντρα σε ένα αμάξι

Τοποθεσία: 35 μέρη σε όλο τον κόσμο – ταυτόχρονα!
Απόσταση: Εξαρτάται, πότε θα σε προλάβει το αμάξι!
Γιατί ξεχωρίζει: Δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού

Σε αυτόν τον αγώνα, δεν υπάρχει σημείο τερματισμού. Στον αγώνα αυτό, που γίνεται σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο την ίδια ώρα, τρέχεις μέχρι να σε προλάβει το αμάξι. Όπου σε προλάβει, σταματάς και τερματίζεις. Το αμάξι ξεκινάει 30λεπτά μετά από την εκκίνηση, και “τρέχει” με 4’00’’/χλμ (15χλμ/ω). Κάθε ώρα αυξάνει την ταχύτητά του, οπότε κάποια στιγμή θα φτάσει ακόμα και τον πιο γρήγορο πρωταθλητή.

http://www.wingsforlifeworldrun.com/int/en/

  • Τρέξε το ύψος του Έβερεστ, σε σκαλιά!

Τοποθεσία: Σαξονία, Γερμανία
Απόσταση: 84,39χλμ
Γιατί ξεχωρίζει: Ανεβαίνεις το ίδιο ύψος με το Έβερεστ!

Ένας ιδιαίτερα βάναυσος αγώνας, ανεβαίνει και κατεβαίνει 397 σκαλιά, ξανά και ξανά και ξανά, μέχρι να έχει συμπληρωθεί το ύψος του υψηλότερου βουνού. Αυτό μεταφράζεται σε 8.848 μέτρα υψομετρικών ή αλλιώς 79.400 σκαλιά. Υπάρχει χρονικό όριο 24 ωρών, ενώ όποιος συμπληρώσει 100 γύρους (100 γύροι επί 397 σκαλιά ισούνται περίπου με την μισή απόσταση του αγώνα) εξασφαλίζει μια βράβευση γιατί ακόμα και αυτό είναι ένας άθλος.

  • Τρέξε κόντρα σε άλογο!

Τοποθεσία: Κάπου στην Ουαλία

Απόσταση: 22 μίλια (35.2χλμ)

Γιατί ξεχωρίζει: Τρέχεις κόντρα σε ένα άλογο, τι άλλο!

Εκτός αν είσαι αθλητής του μοντέρνου πεντάθλου (σ.σ. άθλημα που συνδυάζει την ιππασία και το τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο μεταξύ των άλλων), το τρέξιμο σε συνδυασμό με την ιππασία δεν είναι και το πιο συνηθισμένο. Μόλις 2 φορές στην ιστορία αυτού του περίεργου αγώνα, το άλογο έχασε από τον δρομέα. Αυτό που ξεκίνησε το 1980, έπειτα από ένα χαζό στοίχημα σε κάποια τοπική pub, καθιερώθηκε και συνεχίζεται ως σήμερα. Μόλις το 2004 για πρώτη φορά, το άλογο έχασε από τον δρομέα. Στον αγώνα αυτό διαλέγεις πως θα κατέβεις… είτε πεζός είτε ως αναβάτης. Πλέον ο αγώνας αυτός έχει περισσότερα από 50 άλογα και 500 δρομείς, με πολύ μεγάλο prize money! Ο αγώνας λέγεται και μαραθώνιος, αν και μικρότερος από τα 42,2χλμ, γιατί το έδαφος είναι ανώμαλο και οι χρόνοι τερματισμού εξίσου δύσκολοι και μεγάλοι. Τα τοπία πάντως εκεί … είναι εκπληκτικά.

http://edition.cnn.com/2016/07/22/health/man-versus-horse-race-fit-nation/

  • Τρέξε με την ομάδα σου, με ένα καρότσι supermarket.

Τοποθεσία: Βοστώνη, Η.Π.Α.

Απόσταση: Περίπου 5χλμ

Γιατί ξεχωρίζει: Τρέχεις με ένα καρότσι supermarket

Αυτό το περίεργο event, μιμείται ελκηθροδρομίες, μόνο που αντί για σκυλιά που σπρώχνουν έλκηθρα, έχουμε ανθρώπους που τραβάνε καροτσάκια. Η κάθε ομάδα πρέπει να έχει 4 με 6 μέλη, για να τα καταφέρει, ενώ συνδυάζει και την μεταμφίεση και τον φιλανθρωπικό σκοπό αλλά και στοιχεία παζλ σε έναν κάπως ξεχωριστό αγώνα. Κάποιες φωτογραφίες εδώ:

http://www.wcvb.com/article/running-with-shopping-carts-boston-urban-idiotorama/8118913

  • Τρέχοντας κόντρα σε μια ατμομηχανή!

Τοποθεσία: Μελβούρνη, Αυστραλία

Απόσταση: 13.2χλμ

Γιατί ξεχωρίζει: Τρέχεις κόντρα σε ένα τρένο!

Η ατμομηχανή αυτή έχει μια σταθερή ταχύτητα 14χλμ/ώρα, δηλαδή οι δρομείς πρέπει να έχουν έναν ρυθμό 4’15’’/χλμ για να την νικήσουν. Η διαδρομή αυτή έχει διάφορες ανηφόρες και κατηφόρες, οπότε πρέπει ο ρυθμός να προσαρμόζεται ανάλογα – κάπου ίσως μένεις πίσω, κάπου ίσως παίρνεις προβάδισμα.

  • Περνώντας πάνω από ένα βουνό.

Τοποθεσία: όρος Snowdon στην Ουαλία, Η.Β.

Απόσταση: 20 μίλια (32χλμ)

Γιατί ξεχωρίζει: Μια διαφορετική διάσχιση βουνού

Ξεκινώντας από το επίπεδο της θάλασσας φτάνεις στην κορυφή του όρους Snowdon και μετά ξανά προς τα κάτω, καταλήγοντας σε μια υγρή και γεμάτη εμπόδια διαδρομή. Η διαδρομή έχει τμήματα που πρέπει να κάνεις άλματα, να κολυμπήσεις λίγο, και να σκαρφαλώσεις διάφορα φυσικά ή τεχνητά εμπόδια που υπάρχουν στο πολύ όμορφο τοπίο. Αυτό σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερο καιρό της Ουαλίας μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ ιδιαίτερη πρόκληση.

  • Bonus: ο δικός μας “Παλαμήδειος Άθλος”

Τοποθεσία: Ναύπλιο, Ελλάδα.

Απόσταση: 5χλμ για τον αγώνα του Παλαμήδειου Άθλου

Γιατί ξεχωρίζει: Ανεβαίνεις τα 999 σκαλιά και μετά τρέχεις όλο κατηφόρα

Δεν είναι τόσο βασανιστικός όσο ο αγώνας στην 2η θέση που είδαμε, με τα 79.000 σκαλιά, και το κυριότερο δεν ανεβαίνεις τα ίδια 390 σκαλιά ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να τρελαθείς. Ανεβαίνεις τα 999 σκαλιά, 850 μέτρων σε απόσταση, και μετά τρέχεις 4,15 χλμ κατηφόρας για να συμπληρώσεις 5χλμ ενός απαιτητικού αγώνα. Δεν είναι μόνο για ultra runners. Ακόμα και πιο αρχάριοι – έστω και λίγο αργά ή περπατώντας – θα τα καταφέρουν. Φυσικά ο αγώνας αυτός είναι στην χώρα μας, σε μια ιστορική πόλη και σε ένα μνημείο με ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική αξία.