#KIDSLIFESTYLE

Οι ειδικοί μελετούν τους τρόπους με τους οποίους η άθληση των παιδιών μπορεί να συμβάλλει στην μετέπειτα επιτυχία στην ζωή τους. Δεν έχει σημασία ποια είναι η δραστηριότητα. Όταν τα παιδιά ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε αθλήματα, τους δίνεται το πλεονέκτημα να μάθουν την σημαντικότητα της φυσικής δραστηριότητας σε νεαρή ηλικία.

Και φυσικά αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα που μαθαίνουν τα παιδιά. Παρακάτω, οι ειδικοί παραθέτουν μερικά από τα πιο σημαντικά μαθήματα που τα παιδιά μαθαίνουν μέσω των σπορ.

1. Μαθαίνουν να επιτυγχάνουν στόχους

Τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό είτε σε ατομικό επίπεδο ή σε επίπεδο ομάδας, μαθαίνουν ότι υπάρχει ένας στόχος προς επίτευξη. Καθορίζοντας στόχους και δουλεύοντας για αυτούς, δημιουργεί στο παιδί έναν οδηγό προς την επιτυχία που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.

2. Μαθαίνουν να λογοδοτούν

Η λογοδοσία σε επίπεδο ομάδας αναγνωρίζεται πολύ γρήγορα από τα μέλη της ομάδας. Δεν μπορείς να κρυφτείς. Στα ατομικά αθλήματα, η λογοδοσία προέρχεται από το αποτέλεσμα. Πολλές φορές όταν τα παιδιά χάνουν στη αρχή, θα είναι σε αναστάτωση. Αλλά όταν τους ρωτήσει ο προπονητής τους πόσο προπονήθηκαν πριν τον αγώνα, γρήγορα συνειδητοποιούν ότι η προσπάθειά τους ή η έλλειψης αυτής ήταν που οδήγησαν στο αποτέλεσμα.

3. Μαθαίνουν να μην τα παρατούν

Η ζωή είναι ένα ανθρώπινο παιχνίδι που παίζεται από ανθρώπους που κάνουν λάθη. Οι μεγάλοι αθλητές, σε οποιοδήποτε άθλημα, γνωρίζουν ότι έκαναν ό,τι καλύτερο, είτε νίκησαν είτε έχασαν. Έμαθαν από τους προπονητές τους, που τους προπονούν σε όλη την πορεία τους, να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, επειδή πάντα θα υπάρχει κάποιος αντίπαλος, κάποιος άλλος αθλητής.

4. Player vs Performer

“Στα ομαδικά αθλήματα, τα παιδιά, από πολύ μικρή ηλικία, καταλαβαίνουν ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον player και στον performer. Στα ατομικά αθλήματα, ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο να το καταλάβουν,” λέει η Achenbach.“Ο προπονητής θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν. Μία απλή τεχνική είναι να δείξουν με παράδειγμα ποιο παιδί είναι performer και να εξηγήσουν γιατί’.
5. Μαθαίνουν να βάζουν βραχυπρόθεσμους και μαρκοπρόθεσμους στόχους

‘Ο προπονητής της κόρης μου στο πατινάζ είναι καλός στο να την βοηθάει να θέτει τόσο βραχυπρόθεσμους στόχους όσο και μακροπρόθεσμους στόχους’ λέει η Catherine Holecko. ‘ Μαζί θα κοιτάξουν σε ποιες διοργανώσεις θέλει να συμμετάσχει και σε ποια τεστ. Μαζί θέτουν το πλάνο για το πώς θα φτάσουν εκεί, όπως το πόση προπόνηση χρειάζεται να κάνει και ποιες δεξιότητες να αναπτύξει μέχρι τότε’.2016_03_09_kids

‘Όταν εκείνη πρόκειται να αγωνιστεί, ο προπονητής την ρωτάει ποιος είναι ο στόχος για τον συγκεκριμένο αγώνα και σε ποια στοιχεία ή δεξιότητες πρέπει να επικεντρωθεί και να εκτελέσει σωστά. Δεν μπορεί να ελέγξει το πώς βαθμολογούν οι κριτές την απόδοσή της, αλλά μπορεί να ελέγξει την δική της απόδοση, όπως την προσγείωση μετά από ένα άλμα για παράδειγμα. Μαθαίνει να θέτει εφικτούς στόχους που είναι πολύτιμο για το σχολείο, τη δουλειά αργότερα και σε άλλα τόσα πολλά που θα κάνει.

6. Επανάληψη

‘Ένα άλλο σημαντικό μάθημα νομίζω ότι είναι η επανάληψη’ λέει η Catherine Holecko. ‘Αυτό είναι κάτι που δουλεύουμε με το γιο μου. Απογοητεύεται εύκολα όταν δεν μπορεί να κυριαρχήσει σε μία δεξιότητα γρήγορα. Είναι δύσκολο για αυτόν να αντιληφθεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσει τις ικανότητές του, είναι η επανάληψη. Ένας από τους γονείς της ομάδας χόκεϊ βρήκε ένα διαγωνισμό για να βάλουν 10.000 πακ και προκάλεσε όλα τα παιδιά να σουτάρουν 10.000 πακ το καλοκαίρι”.

‘Γνωρίζοντας ότι όλοι οι φίλοι του θα το κάνουν, είχε πραγματικό κίνητρο και ήταν αποφασισμένος να σουτάρει 200 πακ για 50 ημέρες. Μόλις ολοκληρώσει την πρόκληση θα είμαι σε θέση να του υπενθυμίσω πόσο χρήσιμη είναι η επανάληψη και θα του δείξω ότι το ίδιο μπορεί να κάνει και στα μαθηματικά ή σε ένα μουσικό όργανο και ούτω καθεξής’.

7. Χαρακτήρας

‘Το μεγαλύτερο μάθημα που μαθαίνουν τα παιδιά από τον αθλητισμό, και εννοώ τον πραγματικό αθλητισμό, όπου υπάρχει νικητής και ηττημένος και δεν υπάρχουν τρόπαια για τη 10η θέση, είναι ο χαρακτήρας’, λέει ο Patrick J.Sweeney II, ένας πρώην αθλητής επιπέδου Ολυμπιακών αγώνων. ‘Κουράγιο, ειλικρίνεια, αυτοπειθαρχία, αποφασιστικότητα και ικανοποίηση είναι τα συστατικά ενός καλού αθλητή και αυτό το μείγμα είναι που καθορίζει έναν ισχυρό χαρακτήρα’.

8. Επιμονή

‘Ένα από τα καλύτερα πράγματα που τα παιδιά μπορούν να μάθουν μέσα από τον αθλητισμό είναι η επιμονή’, εξηγεί η Julianne Soviero, αθλητικός σύμβουλος. Κανείς δεν ωφελήθηκε ποτέ από την εγκατάλειψη. ‘Μία από τις αθλήτριές μου, διαγωνίστηκε πρόσφατα για τον τίτλο College World Series. Αυτό σημαίνει ότι ήταν μέλος σε μία από τις δύο κορυφαίες ομάδες της χώρας. Πριν από μερικά χρόνια υπέφερε από πόνους στη πλάτη. Ύστερα από αρκετούς μήνες εκτός, μία φυσιοθεραπεύτρια συνειδητοποίησε ότι δεν είχε αντανακλαστικά κάτω από το γόνατο της. Αυτό ήταν τεράστιο πρόβλημα. Έπρεπε να κάνει επειγόντως χειρουργείο στην πλάτη και είχε και κάποιες επιπλοκές κατά το χειρουργείο’.

‘Παρ’ όλα αυτά εργάστηκε σκληρά και ανάκαμψε. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς την αφοσίωση και επιμονή. Αυτό το επίπεδο αφοσίωσης θα την βοηθήσει να είναι επιτυχημένη σε ό,τι και αν επιλέξει να κάνει’.


 Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ

Πηγή: theactivetimes.com