Αν σε στρεσάρει η κλιματική αλλαγή, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να σκεφτείς τον αντίκτυπο που έχει το πιάτο σου – αν σκεφτείς στα τρόφιμα οφείλεται το 1/3 των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου. Να μερικά πράγματα που πρέπει κάνεις από σήμερα για να δεις τη διαφορά.

Η δύναμη της πρωτεΐνης

Αν παραλείψεις μια μερίδα μοσχαριού εβδομαδιαίως μπορεί να σώσει εκπομπές ισοδύναμες με εκείνες που παράγονται από 348 μίλια οδήγησης με το αμάξι. Η παραγωγή κρέατος ευθύνεται για την παραγωγή περίπου 15% των εκπομπών των αερίων του  θερμοκηπίου και για μεγάλη κατανάλωση των πόρων φρέσκου νερού. Γνωστές επίσης είναι και οι επιδράσεις των διατροφών που έχουν επίκεντρο το κρέας στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών, καρκίνου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όρισε, λοιπόν, μια μέρα την εβδομάδα που σίγουρα δε θα καταναλώσεις κρέας.

Μυστικό που εύκολα μπορείς να εφαρμόσεις:

  • Βγες από την ρουτίνα – Ανέπτυξε το ρεπερτόριο σου σε θαλασσινά και ψάρια

Το πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα

Τα χημικά υπολείμματα εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε μορφή ζωής και μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, το έδαφος, τους ωκεανούς και τα ποτάμια. Η υποστήριξη της βιολογικής γεωργίας μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερο budget στα ψώνια, αλλά δες πώς μπορείς να το κάνεις πιο εύκολα:

  • Κάνε λίστα με τα φρούτα και τα λαχανικά που θες να πάρεις. Συμβουλέψου τη λίστα Environmental Working Group’s Dirty Dozen list για να δεις ποια έχουν το περισσότερο υπόλειμμα.
  • Διάλεξε πιο οικονομικά ευνοϊκές επιλογές σε κρέας και πουλερικά. Παραδείγματος χάριν ένα ολόκληρο κοτόπουλο είναι πιο οικονομικό από ένα φιλέτο στήθος κοτόπουλο.
  • Βάλε προτεραιότητες στα ημερήσια σου ψώνια. Αν κάτι τρως κάθε μέρα δώσε προτεραιότητα στην ποιότητα αυτού.
  • Κάνε έρευνα αγοράς. Πολύ συχνά τα καταστήματα κάνουν εκπτώσεις.

Μείωσε τις αποστάσεις

Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση τι σημαίνει κοντά. Ένας κοινός ορισμός προτείνει οτιδήποτε αναπτύσσεται ή αυξάνεται μέσα σε 100 μίλια από το σπίτι σου. Αυτό που όμως είναι ξεκάθαρο είναι ότι τα τρόφιμα που παράγονται κοντά στο σπίτι σου, σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερη ενέργεια και εκπομπές αερίων λόγω μεταφοράς και κατάψυξης. Σκέψου κιόλας στο κομμάτι της μετακίνησης, αν χρειαστεί να μεταφερθεί και αεροπορικώς τότε το αποτείμα διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται.

Tips να μειώσεις την σπατάλη τροφίμων

  • Σχεδίασε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων με πράγματα που ήδη έχεις στο σπίτι.
  • Χρησιμοποίησε την κατάψυξη για όσο φαγητό σου έμεινε, παραδείγματος χάριν ψωμί, σάλτσα ζυμαρικών ή σούπα.
  • Διάλεξε περισσότερα τρόφιμα ολικής αλέσεως και λιγότερο επεξεργασμένα, όπως επίσης διάλεξε τρόφιμα με λιγότερο πλαστικό περιτύλιγμα.
  • Μην ντραπείς να πάρεις το φαγητό που έμεινε από το εστιατόριο.
  • Επισκέψου τη σελίδα SaveTheFood.com για να βρεις πληροφορίες για την αποθήκευση των τροφίμων, ιδέες για γεύματα και πώς να χρησιμοποιήσεις το φαγητό που σου έμεινε.

Πηγή: health.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475