Το αυγό έχει θέση στις κουζίνες για άπειρες παρασκευές. Όμως, υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι για εσένα που δεν σου αρέσει το αυγό ή είσαι vegan. Με τους παρακάτω εναλλακτικούς τρόπους δε θα υστερούν σε τίποτα οι μαγειρικές παρασκευές σου.

Λιναρόσπορος ή σπόροι chia

Είναι, ίσως, το πιο γνωστό υποκατάστατο. Η διαδικασία είναι ίδια όποιο σπόρο και αν διαλέξεις και είναι πολύ απλή 1 αυγό ισοδυναμεί με 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο ή σπόρους chia με 2,5 κουταλιές της σούπας νερό.

Πουρές φρούτων

Ο πουρές φρούτων από ώριμες μπανάνες και μήλο έχουν εξαιρετικά παρόμοια ιδιότητα όπως το αυγό και ταυτόχρονα προσθέτουν και γλυκιά γεύση. Για παρασκευές που δεν είναι γλυκιές καλή ιδέα είναι ο πουρές κολοκύθας. 1 αυγό ισοδυναμεί με ¼ του φλιτζανιού πουρέ μαζί με 1 κ.γλ.. baking powder.

Νερό, φυτικό έλαιο και baking power

Αυτό που έχεις να κάνεις για να αντικαταστήσεις ένα αυγό είναι να αναμείξεις 2 κουταλιές της σούπας νερό με 1 κουταλιά της σούπας φυτικό έλαιο και 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder.

Άλειμμα ξηρών καρπών

Αν είσαι φαν τέτοιων αλειμμάτων, αυτό το υποκατάστατο θα το λατρέψεις. Έτσι, λοιπόν 1 αυγό ισοδυναμεί με 3 κουταλιές της σούπας άλειμμα ξηρών καρπών.

Γιαούρτι

Είτε είναι ζωικής προέλευσης είτε όχι είναι ένα υλικό που εύκολα μπορεί να αντικαταστήσει τα αυγά στις συνταγές σου. Συνεπώς, το 1 αυγό ισοδυναμεί με ¼ του φλιτζανιού γιαούρτι.


Πηγή: mindbodygreen.com

Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475