Γυρίζοντας πίσω 5.000 χρόνια, η yoga θεωρείται από πολλούς ως η παλιότερη αποδεδειγμένη μέθοδος αυτοβελτίωσης.

Οι τεχνικές της κλασικής yoga περιλαμβάνουν αυτοπειθαρχία, φυσικές στάσεις, έλεγχο της αναπνοής και διαλογισμό. Παραδοσιακά είναι μια ανατολική φιλοσοφία και σήμερα πλέον έχει γίνει δημοφιλής στη δύση.

Είναι γεγονός ότι πολλές εταιρείες, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία έχοντας παραδεχθεί  τα οφέλη της yoga και αναγνωρίζοντας ότι οι χαλαροί εργαζόμενοι είναι υγιέστεροι και περισσότερο αποδοτικοί χρηματοδοτούν προγράμματα yoga.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι λίγη yoga το πρωί, το βράδυ, ή κατά τη διάρκεια του lunch break, μπορεί να μειώσει το στρες και να αυξήσει την αποδοτικότητα.  Αναφέρεται ότι η yoga είναι τόσο αποδοτική στη διαχείριση του στρες γιατί εκτός από τα σωματικά οφέλη που σου δίνει, σου φτιάχνει τη διάθεση, σου αυξάνει το mindfulness και δίνει μια υγιή δόση αποδοχής του εαυτού σου.

Τεχνικές διαχείρισης του στρες που περιλαμβάνονται στη yoga

Πολλές από τις δημοφιλείς τεχνικές που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το στρες προέρχονται από τη yoga:

 • Έλεγχος αναπνοής
 • Διαλογισμός
 • Φυσική κίνηση
 • Πνευματικά στοιχεία
 • Stretching

Η yoga, η οποία πήρε το όνομα της από τη λέξη “yoke” (φέρνω μαζί), κάνει ακριβώς αυτό, φέρνει μαζί μυαλό, σώμα και πνεύμα.  Όποτε χρησιμοποιείς τη yoga για πνευματική ανάταση ή για διαχείριση του στρες και σωματικό well-being,  τα οφέλη είναι πολλά.

Η επίδραση της yoga στο σώμα

Τα παρακάτω είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα της yoga:

 • Mείωση του στρες και του άγχος
 • Βαθύ ύπνο
 • Μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης
 • Βελτίωση πολλών ιατρικών συνθηκών
 • Ανακούφιση από  τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος
 • Χαμηλότερη πίεση
 • Βοήθεια στη διακοπή του καπνίσματος
 • Χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς
 • Πνευματική καλλιέργεια
 • Αίσθηση του well-being
 • Λιγότερα μυϊκά πιασίματα
 • Αύξηση της δύναμης και της ευλυγισίας
 • Αργή γήρανση

Τα πλεονεκτήματα της yoga είναι πολλά και πράγματι σε αποζημιώνει για την προσπάθεια που καταβάλεις.

Τι περιλαμβάνει η yoga;

Η πρακτική της yoga περιλαμβάνει stretching, στάσεις σώματος όσο αναπνέεις αργά και ελέγχεις την αναπνοή σου. Το σώμα χαλαρώνει και γεμίζει ενέργεια την ίδια στιγμή.

Υπάρχουν πολλά είδη yoga, μερικά έχουν κινήσεις πιο γρήγορες, όπως σχεδόν σε ένα αερόβιο workout, και κάποια άλλες στάσεις που εστιάζουν στη βαθιά χαλάρωση. Κάποια είδη έχουν περισσότερο πνευματική υπόσταση και κάποια άλλα χρησιμοποιούνται περισσότερο ως μια μορφή σωματικής άσκησης.

Τα πλεονεκτήματα

Ο καθένας μπορεί να δει τα σωματικά οφέλη της yoga αλλά η εξάσκησή της μπορεί να σου δώσει και ψυχικά οφέλη, όπως είναι η μείωση του στρες,  η αίσθηση του well-being, και πνευματικά οφέλη, όπως η αίσθηση πνευματικής επαφής, ή το αίσθημα υπέρβασης. Κάποιες στάσεις μπορούν να γίνουν οπουδήποτε και το πρόγραμμα για yoga μπορεί να πάρει ώρες ή και λεπτά, εξαρτάται από το πρόγραμμα του καθενός.

Υπάρχουν  ορισμένοι μηχανισμοί στη yoga που έχουν επίδραση στα επίπεδα του στρες. Έρευνες δείχνουν ότι οι πιο αποδοτικοί τρόποι με τους οποίους η yoga περιορίζει το στρες είναι ανεβάζοντας τη διάθεση, επιτρέποντας την ανάπτυξη του mindfulness και την αυτοβελτίωση.

Έχοντας καλύτερη διάθεση, μπορείς να κάνεις focus στο τώρα και προτρέποντας στον εαυτό σου να κάνει ένα διάλειμμα, η yoga είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ανακουφιστείς από το στρες.

Tα μειονεκτήματα

Η yoga απαιτεί χρόνο.  Είναι περισσότερο δύσκολη για ανθρώπους με συγκεκριμένα σωματικά θέματα. Η yoga σε καρέκλα μπορεί να είναι μια καλή λύση. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν άβολα κάνονας κάποιες στάσεις. Αυτή η αμηχανία είναι φυσιολογική. Δεν είσαι ο μόνος και όσο περνάει ο καιρός, η αυτοπεποίθησή σου θα αυξάνεται.

Επίσης, τα yoga sessions μπορεί να είναι ακριβά αλλά υπάρχει και η λύση να μάθεις από ένα βιβλίο ή video. Η yoga μπορεί να είναι ακριβή αλλά πολλά studio προσφέρουν κάποια δωρεάν μαθήματα αλλά και online περιεχόμενο.

Συνδυασμός μεθόδων για μείωση του στρες

Καθώς η yoga συνδυάζει τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη μείωση του στρες, μπορεί να αναφερθεί ότι παρέχει τα συνδυαστικά πλεονεκτήματα των ασκήσεων αναπνοής, του stretching, των προγραμμάτων fitness, του διαλογισμού, της κατευθυνόμενης σκέψης, όλα σε μια τεχνική.

Ωστόσο, γι’ αυτούς  που έχουν κάποιους σωματικούς περιορισμούς, οι απλές ασκήσεις αναπνοής, ο διαλογισμός και η συγκέντρωση στη σκέψη μπορεί να είναι μια επιλογή που παρέχει παρόμοια οφέλη.

Πώς να ξεκινήσεις yoga

Tα μαθήματα yoga μπορούν να γίνουν υπέροχα και για τους αρχάριους. Θα περιβάλλεσαι από ανθρώπους όλων των επιπέδων γνώσεων και ικανοτήτων, και θα έχεις κάποιον να μιλήσεις για την εξέλιξή σου και να ζητήσεις βοήθεια ώστε να μάθεις τις σωστές στάσεις.

Εκτός από τα μαθήματα, υπάρχουν και χρήσιμα apps που μπορούν να σε βοηθήσουν με τη yoga και να σου δώσουν tips που θα σε βοηθήσουν να μάθεις οτιδήποτε χρειάζεται να γνωρίζεις ώστε να κάνεις τη yoga μέρος της ζωής σου.

Να θυμάσαι, ότι η yoga  περιλαμβάνει πολλά στοιχεία. Έτσι αν η σωματική εξάσκηση δεν σου είναι εύκολη και απολαυστική, υπάρχουν άλλες πρακτικές όπως είναι ο διαλογισμός και η αυτογνωσία.

 


Πηγή: verywellmind.com