O Ιανουάριος είναι μήνας απολογισμού αλλά και νέων στόχων, έτσι δε θα μπορούσε να λέιπει  και το κομμάτι του fitness, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίσεις τις νέες τάσεις που έρχονται για να μείνουν τη νέα χρόνια.

Το 2017 ήταν εστιασμένο στην ευεξία, στο διαλογισμό και στη yoga. Τι έρχεται άραγε το 2018; Οι ειδικοί απαντούν.

1.Επιστροφή στο παιχνίδι ~ Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι βαρετή.

Μπορεί τα καθίσματα και τα push-ups να προσφέρουν εγγυημένα αποτελέσματα αλλά η πιστοποιημένη coach Jenny Eden Berk πιστεύει ότι η επιστροφή στην πιο παιδική φάση παιχνιδιού θα είναι η μανία του 2018. Η ειδικός υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα αναπτυσσόμενο κίνημα μαθημάτων που εστιάζει στα παιχνίδια, πράγμα που συνδυάζει και την άσκηση και τη διασκέδαση. Έτσι η μετάβαση από τα ομαδικά προγράμματα ποδηλασίας (spinning) και τις σκληρές προπονήσεις τρεξίματος σε πιο fun και παιχνιδιάρικες εκδοχές άσκησης μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου για να ανυπομονείς για να ασκηθείς και να κάψεις θερμίδες.

2.Live–streaming μαθήματα ~ Μπορείς να κάνεις push-ups στην ιδιωτικότητα που σου προσφέρει το σπίτι σου.

Μπορεί να μην έκαναν φέτος τα μαθήματα μέσω live streaming την εμφάνισή τους, αλλά ο personal trainer και κινησιολόγος Carrie Burrows πιστεύει ότι το 2018 θα είναι επιτέλους η χρονιά που τελικά θα έρθουν στο προσκήνιο.

3.Άσκηση μαζί με τα κατοικίδια ~ Φέρε το σκυλάκι σου στο τρέξιμο.

Είτε αν πρόκειται για τρέξιμο με το σκυλάκι σου ή σε ένα μάθημα yoga με το γατάκι σου η personal trainer Τrinity S. Perkins προβλέπει ότι η άσκηση μαζί με τα κατοικίδια θα είναι η κύρια πρόταση του fitness. H Perkins λέει: “Η δυνατότητα να μπορεί κανείς να συνδυάζει τις δύο του αγάπες – την άσκηση και το κατοικίδιο του – είναι μια πολύ εύφορη αγορά και είναι ωφέλιμο τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα.”

4.Boxing ~ Έρχεται το comeback στο 2018.

Το 2017 ήταν μεγάλη χρονιά για το boxing και η expert Katie Dunlop προβλέπει ότι αυτό πρόκειται να συνεχιστεί. Η Dunlop λέει ότι: “Χτυπώντας ένα σάκο σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ δυνατό. Πιστεύω ότι θα είναι μεγάλο trend για το 2018. Είτε στο σπίτι, σε ομαδικά μαθήματα ή personal, θα είναι πολλές οι γυναίκες που θα μάθουν να  ελίσσονται και να κάνουν χτυπήματα αυτή τη χρονιά.”

5.Οικογενειακά μαθήματα ~ Το να γυμνάζεσαι με τα παιδιά σου θα γίνει μεγάλο trend.

Το να μπορέσεις να ασκείσαι όταν τα παιδάκια είναι πάνω σου μοιάζει ακατόρθωτο, γι’ αυτό και η αθλήτρια του body-building Νikki Walter πιστεύει ότι η δημοφιλία των οικογενειακών μαθημάτων θα αυξηθεί αυτή τη χρονιά. Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι το να φέρει κανείς στην προπόνηση το μικρό του θα του στερήσει μια δυνατή προπόνηση, η Walters ξέρει μερικά κόλπα που θα σε κάνουν να ιδρώσεις, μερικά από αυτά είναι: να έχεις το μπόμπιρα στη πλάτη σου, διαγωνισμοί hula hoop, αγώνες τρεξίματος και άλλες ασκήσεις προσαρμοσμένες για κάθε επίπεδο.

6.Τεστ DNA για μέγιστη αθλητική απόδοση ~ Το DNA σου θα σου δώσει τις απαντήσεις για το ποιο πρόγραμμα είναι το καλύτερο για σένα.

Από την κληρονομικότητα στα αλλεργικά τεστ, το τεστ DNA έγινε πολύ δημοφιλές το 2017. Η CEO και ιδρύτρια του εργαστηρίου EverlyWell πιστεύει ότι: “Το 2018, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πάνε την υγεία τους και την κατάσταση ευεξίας τους σε ένα level παραπάνω μέσα από γενετικούς ελέγχους. Μπορούν να σου πουν πολλά για τον τρόπο που είσαι φτιαγμένος και έτσι να προσαρμόσεις το lifestyle σου βάση της βιολογίας σου – και μέσα από μια ολοκληρωτική αλλαγή στη fitness καθημερινότητα σου να πάρεις τα μέγιστα αποτελέσματα.”

7.Aξεσουάρ τεχνολογίας στα μαθήματα ~ Τα ρολόγια θα φέρουν τα μαθήματά σου πιο κοντά.

Oι περισσότεροι λάτρεις της γυμναστικής ευχαρίστως θα συζητούσαν για τα πλεονεκτήματα του FitBit έναντι της Apple για την καταμέτρηση της άσκησης. Ο πρόεδρος των UFC Gym, Adam Sedlack πιστεύει ότι τα αξεσουάρ αυτά θα αυξηθούν εκθετικά το 2018. Ο Sedlack υπογραμμίζει ότι: “Η αγορά αθλητικών ειδών και τα γυμναστήρια χρησιμοποιούν τεχνολογία στα ομαδικά μαθήματα. Έτσι, μέσα στο μάθημα μπορείς να συγκρίνεις την επίδοσή σου με αυτή του διπλανού σου, ώστε να πιέσεις παραπάνω τον εαυτό σου.” Για παράδειγμα, η εταιρεία FitMetrix  έχει μετρητές καρδιακού ρυθμού, για ποδήλατα εσωτερικού χώρου, κωπηλασίας και ποδηλασίας και δείχνει με εύκολα συγκρίσιμο τρόπο τις πραγματικές μετρήσεις απόδοσης των αθλητών.

8.Καλύτερα applications στο κινητό ~ Οι εφαρμογές άσκησης πρόκειται να γίνουν καλύτερες και ακριβότερες.

Τα apps στο κινητό που σχετίζονται με το fitness και την υγεία γίνονται όλο και περισσότερα. “Αυτό που προσελκύει τους χρήστες είναι η εξατομίκευση, το υψηλής ποιότητας περιεχόμενο της εφαρμογής και η κοινότητα στην οποία γίνονται μέλη”, υπογραμμίζει ο Mike Caldwell της εφαρμογής Pacer. Πιθανόν αυτή τη χρονιά να δούμε και μερικές ακριβότερες εφαρμογές. Προσθέτει ακόμα ότι: “Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το fitness φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν ένα χρηματικό ποσό για το περιεχόμενο των εφαρμογών υγείας που θα έχουν στο κινητό τους, έτσι αναμένεται οι εφαρμογές να γίνουν λίγο περισσότερο εξεζητημένες, προσφέροντας διαφόρων τύπων περιεχομένου επί πληρωμή.”

9.Διαλειμματική νηστεία ~ Το να τρως κυκλικά θα γίνει συνήθεια.

Η ειδικός Caleb Backe πιστεύει ότι το 2018 θα είναι η χρονιά της διαλειμματικής νηστείας. Η expert τονίζει ότι: “Όταν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον στρέφεται προς το μεταβολισμό, είναι λογικό ότι οι καταναλωτές και όσοι είναι ευαισθητοποιημένοι με τα θέματα υγείας προσπαθούν λοιπόν να βρουν τρόπους να τον ενεργοποιήσουν. Η διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνει την εναλλαγή διαστημάτων νηστείας και μη – νηστείας και ήδη προωθείται από αρκετούς celebrities & experts ευεξίας – κάνοντας θέμα χρόνου να γίνει και αυτό άλλη μια μόδα.” Πριν αρχίσεις ωστόσο την εφαρμογή κάποιου τέτοιου πλάνου συμβουλεύσου το γιατρό ή το διαιτολόγο σου.


Πηγή: businessinsider.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος