#Runster, γνωρίζεις πολύ καλά ότι εκεί έξω υπάρχει άπειρη fitness πληροφορία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι καλή πληροφορία.

Το να έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τη workout ρουτίνα σου μπορεί να σε απογοητεύσει και fitness facts που είναι υπερ-απλουστευμένα ή και λάθος μπορεί να σε οδηγήσουν στο να αναπτύξεις συνήθειες που δε θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις τους στόχους σου.

Αν υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που αναγνωρίζουν την ψεύτικη πληροφόρηση, είναι οι trainers. Διάβασε παρακάτω 8 από τα χειρότερα μυστικά που έχουν ακούσει από τους ασκούμενους τους

1.Η καλύτερα ώρα για να γυμναστείς είναι αμέσως μόλις ξυπνήσεις.

Μπορεί η πρωινή γυμναστική να έχει οφέλη (μιας και μπορεί να σε τονώσει για τη μέρα σου και να σου δώσει το boost ενέργειας), δεν υπάρχει όμως κάτι μαγικό με την π.μ. προπόνηση – αλήθεια! Όποια αντίληψη σε απομακρύνει από το γυμναστήριο είναι για πέταμα. Η καλύτερη ώρα για να γυμναστείς είναι αυτή που εξυπηρετεί την καθημερινότητά σου.

Αν σου φαίνεται ευκολότερο να είσαι συνεπής στα workouts όταν τα έχεις προγραμματίσει για την αρχή της μέρας σου, κάντο. Όμως, αν έχεις περισσότερη ενέργεια να γυμναστείς όταν γυρίζεις από το γραφείο, είναι εξίσου καλό.

Tip: Σε περίπτωση που έχεις παρατηρήσει ότι δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς μετά την προπόνηση, προγραμμάτισέ τη για νωρίς το απόγευμα ώστε να ‘σώσεις’ τον ύπνο σου.

2.Δε χρειάζεται να συνεχίζεις, ενώ πονάς.

Αν έχεις ακούσει κάτι τέτοιο στην αίθουσα του γυμναστηρίου, έχε στο μυαλό σου ότι ο trainer είναι πολύ πιθανό να αναφέρεται στο σετ των squats που πρέπει να αντέξεις το κάψιμο – όχι στον πόνο που προμηνύει τραυματισμό.

Μία από τις αντιλήψεις που είναι οι χειρότερες είναι ότι πιέσου, ενώ πονάς. Αυτό δεν βοηθά, όχι γιατί δεν έχεις την πνευματική αντοχή να το παλέψεις όταν θες να τα παρατήσεις, αλλά γιατί συχνά πολλοί το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να μην ξεκουραστούν όταν έχουν τραυματιστεί.

Μπορεί μια υγιή δόση συντήρησης να είναι καλό πράγμα, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να αγνοείς τα σημάδια του σώματός σου, αν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Η άσκηση υποτίθεται ότι δεν είναι για να πονάς και δεν είναι ότι κάνεις δώρο στον εαυτό σου αγνοώντας τον πόνο στο γόνατο ή στον ώμο για να ολοκληρώσεις το workout.

Αν πονάς όταν κάνεις μια άσκηση, σταμάτησέ τη αμέσως και είτε άλλαξέ την είτε πάρε τη γνώμη του ειδικού.

Related image

3.Να κουράζεσαι καθημερινώς.

Το να ασκείσαι καθημερινά είναι καλό – αλλά το να κάνεις κάποιο απαιτητικό  workout 7 ημέρες την εβδομάδα; Όχι απαραίτητα. Όσοι πιστεύουν στο καμία μέρα ρεπό δεν είναι βοηθητικό στο να πετύχεις τους μακροπρόθεσμους στόχους σου.

Μιας και ένα δυνατό σώμα χρειάζεται έντονα workouts, επίσης χρειάζεσαι χρόνο αποκατάστασης, ώστε πραγματικά να βελτιωθείς. Η πρόκληση: Όταν κάνεις προπόνηση αντιστάσεων, χρειάζεται πραγματικά να αποικοδομηθούν μερικές μυϊκές ίνες, έτσι για την διαδικασία αποκατάστασης θα δημιουργήσεις μυϊκές ίνες πιο μεγάλες και πιο δυνατές. Αν συνεχώς διασπάς μυϊκές ίνες χωρίς να τους επιτρέπεις να επανέλθουν, επιβραδύνεις το να δεις αποτελέσματα – μπορεί να καταλήξεις με τραυματισμό λόγω κούρασης (για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να καταλήξεις με σοβαρή υπερκόπωση.

Μπορεί ο αριθμός των ημερών που προπονείσαι να εξαρτάται απο τους στόχους σου και το lifestyle σου, σίγουρα όμως δε χρειάζεται να στοχεύεις στο να ασκείσαι 7/7. Οι μέρες ξεκούρασης δεν πρέπει να σου δημιουργούν ενοχές – θεώρεισαι τες ως ένα σημαντικό μέρος του προπονητικού σου πλάνου.

4.Το τρέξιμο είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσεις βάρος.

Αρχικά ας το ξεκαθαρίσουμε: η απώλεια βάρους σίγουρα δεν είναι στόχος για τον καθένα και δε θα πρέπει να είναι και αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος για να γυμνάζεσαι. (Μπορεί η φυσική κατάσταση να βοηθήσει την απώλεια βάρους, παράγοντες όπως το τι τρως, ο ύπνος και τα επίπεδα στρες έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο πόσο εύκολα ή δύσκολα θα είναι για σένα να χάσεις βάρος.) Αν αυτός είναι ο σκοπός σου, πιθανόν να έχεις ακούσει ότι το τρέξιμο είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσεις βάρος. Γενικά, όμως δεν είναι η καλύτερη συμβουλή.

Με το τρέξιμο όντως καις μερικές θερμίδες και στην αρχή να σου φαίνεται αποτελεσματικό, αλλά μόλις το σώμα σου θα αρχίσει να προσαρμόζεται στην άσκηση – τότε το σώμα σου θα γίνεται πιο ”οικονομικό” – που σημαίνει ότι δε θα χρειάζεται να καίει τις ίδιες θερμίδες για να βγάλει την ίδια απόσταση. Τα καλά νέα είναι ότι όλα είναι οκ αν ο στόχος σου είναι να τρέξεις Ημιμαραθώνιο μια μέρα, αλλά όχι τόσο καλά αν αποκλειστικά ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος.

Απλά: “Αν ο στόχος σου είναι να βγάλεις μεγάλες αποστάσεις, τότε τα long  run θα πρέπει να είναι μέρος της προπόνησης”. Επίσης, αν το απολαμβάνεις, είναι τέλειο – ούτως ή άλλως η καλύτερη προπόνηση είναι εκείνη που πραγματικά κάνεις. Όμως, αν δε σου αρέσει, άλλαξέ την. Υπάρχουν άπειρες ασκήσεις που είναι πιο αποτελεσματικές στην καύση θερμίδων, αν αυτό είναι που προσπαθείς να κάνεις.

5.Κάνοντας αυτό το πρόγραμμα για κοιλιακούς, θα αποκτήσεις 6 pack.

Ο μεγαλύτερος μύθος fitness που θα είναι ο οριστικός όλεθρος κάθε παρουσίας personal είναι η ιδέα της τοπικής μείωσης λίπους. Αυτό σημαίνει ότι ασκήσεις που απομονώνουν τους κοιλιακούς μπορεί να παίξει ρόλο στην ενδυνάμωση του πυρήνα και σταθερότητα (το οποίο είναι σημαντικός δείκτης βελτίωσης), μιας και ατελείωτα κυκλικά προγράμματα κοιλιακών, δεν ισοδυναμούν με 6 pack.

Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη που αποδεικνύει ότι μπορείς να μειώσεις το σωματικό λίπος σε μια συγκεκριμένη περιοχή, δουλεύοντας αποκλειστικά τη συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα. Αν θες πραγματικά να αποκτήσεις κοιλιακούς, είναι σημαντικό να έχεις υπόψιν σου ότι οι διατροφικές συνήθειες και παράγοντες όπως το στρες, ο ύπνος και οι ορμόνες παίζουν τεράστιο ρόλο στη σύσταση σώματος (πόσο μυϊκή μάζα vs. λιπώδη μάζα έχεις) – και ειλικρινά το 6 pack  δεν μπορεί να το αποκτήσει ο οποιοδήποτε. Φυσικά και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να κάνεις κοιλιακούς, αλλά δεν είναι το εισιτήριο που σε οδηγεί στη 6 pack land.

6.Βάλε τα δυνατά σου ή πήγαινε σπίτι.

Συχνά πιστεύουν ότι ένα workout δε σε έχει στάξει στον ιδρώτα και δε σε έχει αφήσει κομμάτια, δεν είναι αποτελεσματικό – αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η άσκηση μπορεί να είναι απίστευτα αποδοτική για τη βελτίωση της συνολικής υγείας, το χτίσιμο των μυών, την αύξηση δύναμης ή την απώλεια λίπους, χωρίς να σε έχει εξοντώσει.

Παραδείγματος χάριν: ΗΙΙΤ workouts. Είναι αλήθεια ότι τα υψηλής έντασης διαλειμματικά προγράμματα  (μικρές περίοδοι πολύς έντονης προσπάθειας τα οποία ακολουθούνται από μικρές περιόδους αποκατάστασης) είναι εξαιρετικά για τη βελτίωση της καρδειαγγειακής υγείας και την καύση λίπους. Τέτοιου είδους προπονήσεις χρειάζονται πιο μεγάλο χρόνο αποκατάστασης – 2 έως 3 ημέρες ΗΙΙΤ προπόνησης έχει πάρα πολλά οφέλη και πολλά πλεονεκτήματα να αποκομίσεις κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας.

Δεν πρέπει κάθε workout να σε σκοτώνει. Έτσι, αν τελειώνεις ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης ή ένα yoga session και νιώθεις καλά – εννοούμε καλά, όχι πτώμα – αυτό δε σημαίνει ότι δεν πλησιάζεις τους στόχους σου ή δεν βελτιώνεις την ευλυγισία σου.

7.Για να χτίσεις μυϊκή μάζα, κάνε …(συμπλήρωσε το workout)…

Αυτή είναι μια φράση που ακούγεται μεταξύ όσων ασχολούνται με το pilates ή κάνουν μαθήματα barre με εξειδικευμένες ασκήσεις. Προσοχή όμως στο μότο, μιας και είναι αδύνατο να μακρύνεις τους μύες σου, καθώς επίσης ως άπαχη μάζα σώματος θεωρείται το σύνολο των μυών σου και όχι ένας μυς αποκλειστικά.

Με τη φράση “long and lean” οι περισσότεροι εννοούν τη μείωση της λιπώδους μάζας και παράλληλη αύξηση της μυϊκής σου μάζας, ώστε να αρχίσουν να ”διαγράφονται” – το οποίο είναι ένας περίπλοκος στόχος δεδομένου ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένα μάθημα εβδομαδιαίως. Το να ακολουθείς ένα συγκεκριμένο προπονητικό πρόγραμμα (συνδυασμένο με αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες) για να καις λίπος και να χτίζεις μυϊκή μάζα ίσως να μπορούν να σε βοηθήσουν να αλλάξεις με τον καιρό τη σύσταση μάζας σώματος (αν και παράγοντες όπως γενετικοί, το στρες και ορμονικοί μπορεί είτε να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν την προσπάθεια), αλλά σίγουρα ο τίτλος ενός προγράμματος γυμναστικής δεν μπορεί να σου εγγυηθεί μια συγκεκριμένη εμφάνιση.

8.Θα πρέπει να αναδιαμορφώσεις εντελώς τον τρόπο ζωής σου για να δεις αποτελέσματα.

Σε μια εποχή που οι μεταμορφώσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής επικρατούν στα τηλεοπτικά σόου και στο Instagram, είναι εύκολο να δεις γιατί το να είναι αδύνατος είναι μια full-time απασχόληση, με άπειρη βιομηχανία από πίσω του να το υποστηρίζει. Όμως, η άποψη ότι πρέπει να υπερβείς εαυτό δεν είναι τόσο βάσιμη.

Όταν μονομιάς προσπαθείς να τα αλλάξεις όλα είναι πιθανό να κουραστείς και να τα παρατήσεις, οδηγώντας σε σύγχηση και απογοήτευση. Είναι πολύ καλύτερο να κάνεις μικρές αλλαγές – θα έχεις γρηγορότερα αποτελέσματα και θετική ανατροφοδότηση για κίνητρο ώστε να συνεχίζεις.

Έτσι, όταν έχεις πάρει απόφαση ότι θες να δουλέψεις για να βελτιώσεις την υγεία και τη φυσική σου κατάσταση δε σημαίνει ότι:

  • πρέπει να σταματήσεις τελείως να πίνεις
  • ξεκινάς αμέσως να μετράς θερμίδες
  • πηγαίνεις 5 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο, και
  • ξεκινάς τη μέρα σου κάνοντας 20 push – ups

Δεν υπάρχει λόγος να πατήσεις ”pause” στη ζωή σου, τις φιλίες ή στην ερωτική σου ζωή μέχρι να γίνεις fit. Μικρές αλλαγές μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα και να καταφέρεις να τις ακολουθείς για πολύ καιρό.


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου ,Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com