Είτε ασκείστε σε κάποιο γυμναστήριο, στο σπίτι ή και έξω, συχνά πραγματοποιείτε έντονη σωματική άσκηση πού μπορεί να φτάσει το σώμα σας στα όριά του. Είναι σημαντικό μετά την άσκηση να ακολουθεί ένα διάστημα χαλάρωσης και ξεκούρασης, προκειμένου το σώμα να επανέλθει σταδιακά στη φυσιολογική του κατάσταση. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με κάποια βήματα και δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να χαλαρώσετε το σώμα, αλλά και το μυαλό σας, ώστε να νιώσετε καλύτερα.

Τα απαραίτητα βήματα

Μετά το τέλος μιας άσκησης υπάρχουν κάποια απαραίτητα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσετε. Το πιο σημαντικό είναι αυτό της ενυδάτωσης. Δυστυχώς, πολλοί δεν πίνουν αρκετό νερό μετά την άσκηση. Συχνά άλλοι καταναλώνουν μόνο ενεργειακά ποτά, όμως αυτά μπορεί να μην επαρκούν. Η καλύτερη λύση είναι ενδεχομένως το απλό νερό, το οποίο πρέπει να λάβετε στην κατάλληλη ποσότητα. Με το νερό αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά, τους ηλεκτρολύτες και το νάτριο το οποίο χάσατε προηγουμένως.

Σημαντικό είναι, επίσης, να κάνετε κάποιες διατάσεις μετά την άσκηση. Ίσως να φαίνεται κάπως υπερβολικό και περιττό μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα, αλλά οι διατάσεις θα σας βοηθήσουν πραγματικά. Θα σας κάνουν να αισθανθείτε πολύ καλύτερα και μάλιστα γρήγορα. Η διαδικασία επιταχύνει την απελευθέρωση ενδορφινών. Πέραν τούτου, οι διατάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τους πονεμένους μύες, να αυξήσετε τη ροή του αίματος και να χαλαρώσετε το σώμα σας. Πέντε λεπτά είναι αρκετά και δεν χρειάζεται παραπάνω χρόνος. 

Ένα τρίτο σημαντικό βήμα έχει να κάνει με την αναπνοή. Μόλις ολοκληρώσουμε μία έντονη άσκηση η αναπνοή μας είναι γρήγορη και βαθιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπεροξυγόνωση, εάν συνεχιστεί για αρκετό διάστημα. Προσπαθήστε να πάρε βαθιές αναπνοές και να ακολουθήσετε μία συχνότητα στην αναπνοή σας, που να μην είναι πολύ γρήγορη. Οι συγκεκριμένες τεχνικές χρησιμοποιούνται συχνά στη γιόγκα. Μπορείτε να ξεκινήσετε ξαπλώνοντας στην πλάτη σας και τοποθετώντας το ένα χέρι στην κοιλιά, παίρνοντας μία βαθιά εισπνοή και εκπνέοντας αργά. Εφόσον η εκπνοή διαρκεί περισσότερο από την εισπνοή, θα καταφέρετε να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας.

Ξεκούραση μέσω χαλαρής διασκέδασης

Εάν επιθυμείτε κάτι λίγο ενεργητικό μετά την άσκηση, μπορείτε να ασχοληθείτε με τα παιχνίδια. Εσείς θα αποφασίσετε αν θέλετε κάτι ελαφρύ η πιο βαρύ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εάν αισθάνεστε το μυαλό σας για παράδειγμα κουρασμένο, ίσως να θέλετε να επιλέξετε κάτι που δεν απαιτεί πολλή σκέψη, όπως για παράδειγμα ένα παιχνίδι δεξιοτήτων στο κινητό σας τηλέφωνο. Από την άλλη, αν πιστεύετε πως επιθυμείτε κάτι που θα κάνει το μυαλό σας να δουλέψει λίγο περισσότερο, είναι πιθανό να δοκιμάσετε το σκάκι ή και το πόκερ, εφόσον γνωρίζετε τους κανόνες και τους βασικούς συνδυασμούς της ιεραρχίας των χεριών που σίγουρα είναι απαραίτητοι. Γενικά τα πνευματικά παιχνίδια έχουν την ικανότητα να περιορίζουν πολύ το άγχος και να κάνουν το σώμα να ηρεμεί παράλληλα με το μυαλό, προσφέροντας ηρεμία.

Από την άλλη, ίσως να μη θέλετε να πιέσετε τον εαυτό σας άλλο, εάν νιώθετε κουρασμένοι. Το σώμα σας έχει άλλωστε καταπονηθεί πολύ και δεν είναι ανάγκη να το ταλαιπωρήσετε κι άλλο. Μπορείτε να χαλαρώσετε και να δείτε κάποια ταινία ή σειρά στην τηλεόραση. Εναλλακτικά μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο και αν επιθυμείτε παρέα και κουβεντούλα, γιατί όχι να πάτε μία κοντινή βόλτα και να απολαύσετε τον καφέ σας με κάποιον φίλο. Απλά μην το παρακάνετε με μεγάλες αποστάσεις και έντονη μουσική. Θέλετε κάτι ήρεμο και κοντινό.

Ύπνος και φαγητό

Το φαγητό και ο ύπνος έχουν τη σημασία τους. Εφόσον έχετε κουραστεί πολύ τότε σίγουρα θα νιώθετε πείνα. Έχετε μόλις χάσει πάρα πολλές θερμίδες και το σώμα σας προσπαθεί να τις αναπληρώσει. Τρώγοντας μετά από την άσκηση, νιώθετε πλημμυρισμένοι με ενέργεια. Μερικές φορές ίσως να μην αισθάνεστε πείνα, όμως και πάλι πρέπει να φάτε κάτι, έστω και ελαφρύ, όπως μία μπανάνα ή μία μπάρα πρωτεΐνης. Το σώμα σας χρειάζεται να αναπληρώσει τη χαμένη ενέργεια και οι πρωτεΐνες βοηθούν στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποκαθιστώντας τα αμινοξέα και επιδιορθώνοντας τους μύες. Οι υδατάνθρακες μπορούν, αντίστοιχα, να αναπληρώσουν πολλή από τη χαμένη ενέργεια.

Εάν έχετε καταναλώσει πάρα πολύ από την ενέργειά σας τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κοιμηθείτε. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα σας επιδιορθώνει τις οποίες ζημιές έχουν γίνει στους μύες. Φροντίστε, πάντως, να έχετε τουλάχιστον 7-9 ποιοτικές ώρες ύπνου, ώστε να ξυπνήσετε νιώθοντας ζωντάνια και αναζωογόνηση.