Personal Trainers Vs. Online Coaches

Το να έχεις τον personal trainer πάνω από το κεφάλι σου στην πραγματικότητα σε βοηθάει πολύ να κάνεις μέχρι τέλους αυτά τα squats και τα burpees που σε ζορίζουν. Ωστόσο, η υπηρεσία αυτή μπορεί να είναι αρκετά ακριβή ή μπορεί να μην έχεις ευέλικτα ωράρια ή γενικότερα μπορεί να προτιμάς το γυμναστήριο που έχεις στήσει στο σπίτι σου.

Το online training δεν είναι για όλους, και μερικοί online προπονητές δεν είναι τόσο καλοί όσο φαίνονται στις ιστοσελίδες και στα social media τους. Πώς λοιπόν αποφασίζεις αν θα ξεκινήσεις εικονική προπόνηση; Να λοιπόν τι χρειάζεται να ξέρεις.

Πώς δουλεύει ένας online προπονητής

Ίσως να έχεις στην αρχή μία επικοινωνία από το τηλέφωνο ή από το Skype για να μιλήσεις για τους στόχους σου, ή ίσως να ανταλλάξεις e-mails ή γενικά μπορείτε να τα πείτε μέσω κάποιου άλλου online συστήματος. Όπως και να ‘χει, με όποιο τρόπο κι αν αποφασίσετε εσύ και ο προπονητής σου να επικοινωνήσετε, θα πας στο γυμναστήριο/γήπεδο/χώρο που ασκείσαι μόνος/η σου, θα κάνεις την προπόνηση που φτιάξατε και θα του στείλεις feedback πίσω με την πρόοδό σου.

Τα θετικά και τα αρνητικά του να δουλεύεις με online προπονητή

Πλεονεκτήματα

  • Είναι πιο οικονομικό από τον κανονικό personal trainer, άρα και πιο προσιτό σε περισσότερους ανθρώπους.
  • Μπορεί να σε σαπορτάρει και να σε βοηθήσει να παραμείνεις στους fitness στόχους σου.
  • Το οnline training είναι πιο ευέλικτο, από θέμα χώρου, ωραρίων προπόνησης, συχνότητας προπόνησης.

Για κάποιον αρχάριο, ένας online προπονητής μπορεί να αποτελεί πολύ καλή επιλογή από θέμα ‘λογοδοσίας’ και καθοδήγησης. Αν είσαι συνηθισμένος να κάνεις προπόνηση μόνος σου, αλλά χρειάζεσαι βοήθεια στο να βγάλεις ένα πρόγραμμα προπόνησης, έχοντας έναν προπονητή να σε υποστηρίζει και να δίνεις σε αυτόν αναφορά κάθε εβδομάδα ή εβδομάδα-παρά-εβδομάδα μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις και να παραμείνεις στους στόχους σου.

Η online προπόνηση είναι επίσης πιο ευέλικτη. Αν δεν μπορείς πχ. να πας στο γυμναστήριο κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων ωρών που πάει ο περισσότερος κόσμος ή θέλεις να έχεις την επιλογή να κάνεις γυμναστική στο σπίτι, ο εικονικός προπονητής είναι ίσως καλύτερη λύση για εσένα. Επιπλέον, αν θες ντε και καλά, να κάνεις προπόνηση με coach που μένει στη Θεσσαλονίκη ή στην Πάτρα ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή από αυτήν που μένεις εσύ, το online coaching μπορεί να το κάνει αυτό πιθανό.

Μειονεκτήματα

  • Δεν υπάρχει προσωπική βοήθεια ή υποστήριξη.
  • Δεν υπάρχει λογοδοσία σε προσωπικό επίπεδο.
  • Η ποιότητα των online προπονητών ποικίλλει.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η απουσία προσωπικής βοήθειας, την ώρα που τη χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, ίσως η τεχνική σου στα καθίσματα (squats) να μην είναι πολύ καλή ή να μην είσαι εξοικειωμένος με την ανοιχτή κωπηλατική κλπ. Το να μην έχεις εκείνη την ώρα κάποιον επαγγελματία γυμναστή να σου κάνει support και να σε διορθώσει, μπορεί να σου προκαλέσει εκνευρισμό ή ακόμα και τραυματισμό. Ειδικά αν είσαι αρχάριος, αυτό θα πρέπει να το λάβεις αρκετά υπ’ όψη.

Ένας online coach δεν μπορεί επίσης να παρέχει άμεσο σύστημα ‘λογοδοσίας’. Αν είσαι από τα άτομα που προτιμούν την real – time αλληλεπίδραση, ίσως δυσκολευτείς. Επίσης, με το να μην έχεις καθορισμένη ώρα και μέρα προπόνησης κάθε εβδομάδα, υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να μην κάνεις μια προπόνηση ή να τα παρατήσεις πάνω στην άσκηση.

Υπάρχει επίσης ένα ευρύ, αρκετά αχανές πεδίο όταν μιλάμε για τα προσόντα του online γυμναστή (κατά πόσο πιστοποιημένος και ποιοτικός είναι). Συνήθως ένας γυμναστής που προσλαμβάνεται σε ένα γυμναστήριο έχει τουλάχιστον ένα πτυχίο από Πανεπιστήμιο ή μια πιστοποίηση από κάποια ιδιωτική σχολή, ακολουθεί κάποιο ασφαλές και καθιερωμένο πρωτόκολλο και έχει μια στοιχειώδη κατανόηση για το πώς πρέπει να δουλεύει η προσωπική προπόνηση. Αυτό δεν σου εξασφαλίζει βέβαια ότι θα είναι καλός σε αυτό που κάνει ή ότι θα δεις αποτελέσματα, αλλά τουλάχιστον είναι μια αρχή. Με online προπονητή οι πιθανότητες για κακό personal training που δεν θα σε βοηθήσει ή (το χειρότερο σενάριο) που θα σε βλάψει, είναι μεγαλύτερες.Συμπερασματικά: Να προσλάβεις ή όχι έναν online fitness προπονητή;

Ναι, αν:

  • Δεν είσαι εντελώς αρχάριος. Έχεις ξανακάνει squats και έχεις δουλέψει την σωστή τεχνική τους ή ξέρεις πχ. τι σημαίνει superset και απλό σετ.
  • Δεν έχεις προβλήματα στο να κινητοποιείς τον εαυτό σου να πηγαίνει με συνέπεια στο γυμναστήριο.
  • Έχεις τη διάθεση να κάνεις λίγη επιπρόσθετη έρευνα για να καταλάβεις τι θα έπρεπε να κάνεις και πώς. Ναι οκ, δεν ξέρεις τι στο καλό είναι το overhead squat. Google it και δες έστω μερικά βιντεάκια στο YouTube πριν πας να το εκτελέσεις στο γυμναστήριο.
  • Τα οικονομικά σου δεν σου επιτρέπουν personal trainer, αλλά δεν θες και να το… αφήσεις στην τύχη.

Αν λες ναι στα παραπάνω, άρχισε να το σκέφτεσαι για online trainer, κάνοντας έρευνα. Τσέκαρε ιστοσελίδες και λογαριασμούς στο Instagram, διάβασε κριτικές και κάνε κάποιες αρχικές συζητήσεις. Συχνά, θα μπορείς να υπολογίσεις απλά το πόσο σοβαρός και αποτελεσματικός είναι ένας online προπονητής μόνο και μόνο με το να διαβάσεις γι’ αυτόν και να του μιλήσεις.


Πηγή: healthline.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach