Το μέλλον της αστικής μετακίνησης ανήκει στα ποδήλατα με τα «σπαστά» να αποτελούν την εξυπνότερη επιλογή!

Δεν έχετε αποθηκευτικό χώρο στο διαμέρισμα για το ποδήλατο σας; Θέλετε να πηγαίνετε στην δουλειά με αυτό αλλά πρέπει στην πορεία να πάρετε κάποιο τρένο ή μετρό; Επιθυμείτε να βάλετε το ποδήλατο στο αυτοκίνητο αλλά δεν έχετε τον χρόνο και την διάθεση να τοποθετήσετε σχάρα ή δεν θέλετε να ξοδέψετε έξτρα χρήματα για να αγοράσετε μία; Eάν ναι, τότε ένα «σπαστό» ποδήλατο θα σας δώσει την λύση!

2016_09_03_folding_bike_3

Τέρμα τα πολύ βαριά «σπαστά» ποδήλατα που σου φεύγει η μέση να τα σηκώσεις, που είναι δυσκίνητα και που για να τα διπλώσεις πρέπει να έχεις… μεταπτυχιακό στην μηχανική. Τα τελευταία «σπαστά» μοντέλα προσφέρουν στο αναβάτη τους επιδόσεις και άνεση – χωρίς απαραίτητα να χρειαστεί να ξοδέψει μια περιουσία για να τα αποκτήσει – είναι ελαφρύτερα και διπλώνουν εύκολα με το πάτημα ενός ή δύο μοχλών, διευκολύνοντας την μεταφορά.

Η θέση οδήγησης είναι γενικά όρθια – ιδανική για την κάλυψη μικρών αποστάσεων στην πόλη – με μεγάλα περιθώρια ρύθμισης του ύψους της σέλας και του τιμονιού, για την επίτευξη της βέλτιστης θέσης. Συνήθως, τα πλαίσια των «σπαστών» ποδηλάτων κατασκευάζονται από υλικό αλουμίνιο. Ορισμένες εταιρείες – για να διατηρήσουν το κόστος σε χαμηλά επίπεδα – επιλέγουν υλικό ατσάλι το οποίο προσδίδει στο πλαίσιο επιπλέον άνεση και απορροφητικότητα, με μία μικρή επιβάρυνση στο τομέα του βάρους.

2016_09_03_folding_bike

Το φρενάρισμα γίνεται συνήθως από κλασικές δαγκάνες, που συναντάμε στα ποδήλατα δρόμου ή από δαγκάνες τύπου V-Brakes που βρίσκουμε σε κάποια ποδήλατα βουνού. Οι αλλαγές των ταχυτήτων γίνονται με σασμάν ή εσωτερικά στο κέντρο του οπίσθιου τροχού. Υπάρχουν και κάποια singlespeed μοντέλα – με μία ταχύτητα – που απλοποιούν την συντήρηση. Αυτά είναι κατάλληλα για χρήση σε επίπεδες διαδρομές. Για μικτές διαδρομές με ανηφόρες και κατηφόρες είναι καταλληλότερη η χρήση ταχυτήτων. Πιο σημαντικό στις ταχύτητες δεν είναι ο αριθμός τους αλλά η κλιμάκωση των σχέσεων. Αν οι διαδρομές σας έχουν μεγάλες ανηφόρες, επιλέξτε σπαστό ποδήλατο με μεγάλη κλιμάκωση στην μετάδοση των σχέσεων.

Διαβάστε την συνέχεια στο www.mbike.gr