Το τρέξιμο είναι μία απλή ανθρώπινη κίνηση αλλά αν βρίσκεσαι στο ξεκίνημά σου μπορεί να σου φαίνεται αδύνατο. Έτσι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις είναι με τη μέθοδο της εναλλαγής περπάτημα/τρέξιμο. Αυτός ο τρόπος θα σε κρατήσει υγιή, μακριά από τραυματισμούς και θα κάνει την γυμναστική σου πιο διασκεδαστική. Ξεκίνα με περισσότερο περπάτημα και λιγότερο τρέξιμο. Σταδιακά θα μειώνεις το χρόνο που περπατάς.

asics-fuzex-06

Πάρε σωστά παπούτσια.

Ο βασικότερος εξοπλισμός για το τρέξιμο είναι τα παπούτσια. Για αυτό το λόγο μην τσιγκουνευτείς να δώσεις κάτι παραπάνω, καθώς είναι για την δική σου ασφάλεια. Και ότι μπορεί να γλιτώσεις σε λεφτά από τα παπούτσια, πολύ πιθανόν να τα δώσεις μετά στις φυσιοθεραπείες αφού το ‘κακό’ παπούτσι είναι από τους επικρατέστερους παράγοντες τραυματισμού. Ιδανικό θα ήταν να τα ενισχύσεις και με ειδικούς αθλητικούς πάτους ύστερα από πελματογράφημα. Έτσι το παπούτσι θα είναι σε θέση να δεχθεί και την βιομηχανική του τρεξίματός σου. Τέλος μην ξεχνάς να τα αλλάζεις ανά 500-700 χιλιόμετρα, καθώς φθείρεται.

Θυμήσου αυτό.

Βρίσκεσαι στο ξεκίνημα σου και δεν χρειάζονται βιασύνες. Ακολούθησε πιστά το πρόγραμμα και μην παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό σου. Αυτές οι εβδομάδες είναι εντελώς αναγνωριστικές και το σώμα σου δέχεται ερεθίσματα που δεν είχες δεχθεί ποτέ σου και προκαλούνται προσαρμογές για να ανταπεξέλθει το σώμα σου σε αυτή την νέα κατάσταση. Ακόμα, να ακούς το σώμα σου και αν κάποια μέρα δεν είσαι καλά, σταμάτα ή πήγαινε πιο αργά.

2015_10_26_walking

Πριν ξεκινήσεις το πρόγραμμα.

Θα πρέπει να είσαι σε θέση να περπατάς 3-4 χιλιόμετρα. Οι προπονήσεις του Σαββάτου έχουν στόχο να αυξήσεις τον όγκο των μέτρων στα πόδια σου και τις Τετάρτες να αυξήσεις τον χρόνο που τρέχεις χωρίς να περπατάς. Τις ημέρες που αναφέρεται προπόνηση cross-training κάνε ποδήλατο, κολύμπι, ελλειπτικό.

%ce%b5%cf%81%ce%b7%cf%82%cf%84%ce%b5


Πηγή: womensrunning.competitor.com