Είναι γνωστό ότι η φυσική άσκηση αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη μαθησιακή διαδικασία. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι «μαθησιακή λειτουργία» δεν σημαίνει μόνο «σχολείο» ή «πανεπιστήμιο». Κάθε μέρα, σε κάθε στιγμή της ζωής μας, κάτι νέο αποκαλύπτεται μπροστά μας. Παράλληλα, οι δραστηριότητες που μας κάνουν να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας προσθέτουν πληροφορίες στον εγκέφαλό μας. Ακόμη και η γυμναστική μας ρουτίνα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο όσο περισσότερο… γυμναζόμαστε.

Το ίδιο ισχύει για το πόκερ. Πολλοί θεωρούν ότι δεν πρόκειται για άθλημα, όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Όχι απλώς είναι ένα εξαιρετικό σπορ, αλλά έχει και μεγάλες απαιτήσεις στον τομέα της αντίληψης. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλα ονόματα των παιχνιδιών με τράπουλα είχαν πρώτα κάνει πέρασμα από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Για παράδειγμα, ο Λεξ Βελντχάους, βρέθηκε στο πράσινο τραπέζι αφού πρώτα πραγματοποίησε έναν σύντομο κύκλο ως πυγμάχος στην αρχή και ως kickboxer στη συνέχεια. Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να γυμνάζεται πολύ τακτικά, προκειμένου να είναι πάντα σε φόρμα όταν συμμετέχει στα μεγάλα τουρνουά.

Η άσκηση δεν ευνοεί μόνο το μυαλό, αλλά και την ψυχολογία. Προσφέρει αυτοπεποίθηση και αυτό έχει αποτέλεσμα στις διοργανώσεις όπου κάποιος συμμετέχει. Το πόκερ έχει συχνά τουρνουά είτε διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως, τα οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκα σε επίπεδο νόησης, με γρήγορη σκέψη, αποφάσεις, ένστικτο, μπλόφες και κινήσεις που πολλές φορές μοιάζουν να μην έχουν νόημα. Σίγουρα υπάρχουν κι εύκολες αποστολές, αλλά όταν οι αποφάσεις κρίνονται στο δευτερόλεπτο, κανένας αγώνας δεν είναι εύκολος.

Αν πραγματικά ένας επαγγελματίας θέλει να ξεχωρίσει στο πράσινο τραπέζι, η λύση είναι μία (πέραν του ταλέντου φυσικά): η άσκηση. Η γυμναστική βελτιώνει το μαθησιακό μοντέλο, αυτό έχει πλέον καταγραφεί και αποδειχθεί επιστημονικά. Η μνήμη είναι εκείνη που επηρεάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες. Είναι κάτι το οποίο οι επιστήμονες υποπτεύονταν για πολύ καιρό, αλλά σχετικά πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν από τα πρώτα αποτελέσματα.

Ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες, η άσκηση δίνει μεγάλο πλεονέκτημα καθώς η μνήμη διατηρείται ενεργή και σε συνδυασμό με την εμπειρία, ο συνδυασμός μοιάζει τέλειος. Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε τις μνημονικές μας ικανότητες αλλά η άσκηση φαίνεται να βάζει φρένο σε αυτό το γεγονός, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενισχύεται κιόλας!

Η φυσική άσκηση δίνει, επίσης, μεγάλη ώθηση στον μεταβολισμό του εγκεφάλου και ο λόγος φαίνεται ότι είναι πολύ εύκολο να εξηγηθεί: η γυμναστική προκαλεί αύξηση της λακτόζης, της γλυκόζης και ενός ένζυμου που μιμείται την ινσουλίνη, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει με τον ίδιο τρόπο τα ινδικά χοιρίδια, τις μαϊμούδες και τους ανθρώπους κάθε ηλικίας. Για να το κάνουμε λίγο πιο απλό, αυτά τα τρία συστατικά αποτελούν για τον εγκέφαλο εκείνο το καύσιμο που χρειάζεται η εσωτερική μηχανή μας.

Κάθε ένα από τα τρία αυτά συστατικά παίζουν διαφορετικό ρόλο, αλλά σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες όλα δίνουν την απαραίτητη ώθηση στον οργανισμό χάρη στην άσκηση. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα σημεία του εγκεφάλου που βγαίνουν κερδισμένα από τα τρία αυτά συστατικά είναι εκείνα που σχετίζονται με τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και τη σκέψη, δηλαδή τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το πόκερ. Τι πρέπει να κάνει, λοιπόν, όποιος σκοπεύει να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με αυτό το σπορ;

Για αρχή να γυμνάζεται τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα σε τρεις σημαντικούς τομείς: τον καρδιοαγγειακό, τη δύναμη και την ευκαμψία. Όσο περισσότερες οι ώρες εξάσκησης, τόσο το καλύτερο. Τρέξιμο, σκι, κολύμβηση, ξιφομαχία… Ό,τι κι αν επιλέξει κανείς είναι καλό, αλλά για τους περισσότερους κοινούς θνητούς αρκεί η εγγραφή σε ένα γυμναστήριο ή απλώς το τρέξιμο στην ύπαιθρο. Οι επαγγελματίες των παιχνιδιών με τράπουλα χρειάζονται αυτές τις δραστηριότητες ακόμη περισσότερο, καθώς η καθιστική ζωή και η -ενίοτε- κακή διατροφή επιβαρύνει την υγεία τους, σωματικά και νοητικά.

Καθώς η ζωή των περισσότερων από εμάς δεν διαφέρει πολύ, είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στον αθλητισμό ακόμη κι αν δεν σκοπεύουμε να γίνουμε ειδικοί στο πράσινο τραπέζι. Είναι δύσκολο να πάρουμε την απόφαση για γυμναστική δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά η ανταμοιβή θα είναι απελευθερωτική: μείωση άγχους, απώλεια βάρους, ενδυνάμωση μυών και, φυσικά, ενίσχυση της μαθησιακής λειτουργίας. Μερικά εξαιρετικά τρόπαια που αλλάζουν τη ζωή μας!