Δεχτήκαμε ένα email από κάποιον αναγνώστη που ρώταγε πόσες θερμίδες καίμε στο τρέξιμο συγκριτικά με το ποδήλατο.

Με τα κλασικά calculators που υπάρχουν στο διαδίκτυο, του φάνηκε ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ασκήσεων για την προσπάθεια που χρειάζεται για παρόμοια καύση θερμίδων. Και αυτό ακριβώς είναι ένα συνηθισμένο παράπονο. Κανείς δεν εμπιστεύεται τις θερμίδες που δείχνουν τα διάφορα μηχανήματα αεροβικής γυμναστικής, και δεν έχουν άδικο.

Υπάρχουν λοιπόν 3 παράγοντες που τελικά κάνουν την δική σου καύση θερμίδων να αποκλίνει από τον μέσο όρο που γράφουν τα μηχανήματα ή τα Online calculator. Ο σωματότυπός σου, η φυσική σου κατάσταση και η ζέστη.

Δύο ενδιαφέροντα σημεία :

  • Όσοι έχουν περισσότερο λίπος καίνε λιγότερες θερμίδες (ανά κιλό σωματικού βάρους) από τον μέσο όρο.
  • Όσοι έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, καίνε λιγότερες θερμίδες (ανά κιλό σωματικού βάρους) από τον μέσο όρο.

Και αν αυτό φαίνεται αντιφατικό, πρέπει να θυμάσαι ότι η φυσική κατάσταση και το ποσοστό λίπους είναι κάτι διαφορετικό, αν και κάποιες φορές συνδέονται.

Αναφορικά με τον αναγνώστη που ρώτησε για το ποδήλατο συγκριτικά με το τρέξιμο το πιο χρήσιμο link που βρήκα ήταν μια έρευνα του 2005 από το πανεπιστήμιο του Cape Town: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15966347

Μελέτησαν την εκτιμώμενη κατανάλωση ενέργειας βάσει της καρδιακής συχνότητας για υπομέγιστη προσπάθεια (πριν το γαλακτικό κατώφλι) και είδαν ότι η καύση θερμίδων έχει μια γραμμική συσχέτιση με τον καρδιακό ρυθμό, και το ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια γραμμική σχέση υπάρχει και στο τρέξιμο και στο ποδήλατο. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνεις ποδήλατο με τους ίδιους καρδιακούς παλμούς που κάνεις τρέξιμο τότε καις περίπου τις ίδιες θερμίδες (πάντα όσο η προσπάθεια παραμένει αεροβική). Η ίδια σχέση δεν ισχύει για τύπους ασκήσεων που δεν είσαι σε όρθια θέση ή είσαι κάτω από το νερό, πράγματα που χαμηλώνουν πολύ την καρδιακή σου συχνότητα.

Αυτό ακριβώς φαίνεται να υποστηρίζει η μελέτη, τουλάχιστον αυτή η μία συγκεκριμένη.


Πηγή: RUNNERS WORLD

Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος