Όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε βιώσει μια περίοδο έντονου στρες. Από την αρχαιότητα ακόμα, η απόκριση είναι η ίδια, δηλαδή παραγωγή αδρεναλίνης που οδηγεί στην έκρηξη νευρικών αντιδράσεων και την απελευθέρωση ορμονών με μοναδικό στόχο την προετοιμασία του οργανισμού για ‘μάχη ή φυγή’. Ωστόσο, κάπου εδώ έρχεται η συμβολή της διατροφής γιατί το ανοσοποιητικό είναι από τα πρώτα συστήματα που το στρες επηρεάζει αρνητικά, μειώνοντας τις άμυνες του οργανισμού και κάνοντας τον ταυτόχρονα πιο επιρρεπή σε κρυολογήματα και λοιμώξεις.

Πως μπορείς να ενισχύσεις τον οργανισμό τότε;

Βιταμίνη C: Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως: Πορτοκάλια, πιπεριές, ακτινίδια και μπρόκολο βοηθούν στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Βιταμίνη Α: Τρόφιμα πλούσια σε β-καροτένιο (πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α) όπως: Καρότα, κολοκύθα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και συκώτι.

Φυλλικό οξύ: Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εντόσθια, μπιζέλια, μαυρομάτικα φασόλια και φακές.

Ψευδάργυρος: Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως: Θαλασσινά, κρέατα, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά και όσπρια.

Πρωτεΐνη: Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως: Ψάρι (με έμφαση στα λιπαρά ψάρια, σολομός, τόνος, σαρδέλες), πουλερικά, άπαχα κόκκινα κρέατα, αβγά, γάλα και όσπρια.

Tip: Σημαντική είναι η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας προκειμένου να ενισχυθεί η έκκριση των ενδορφινών, αλλιώς οι ορμόνες της καλής διάθεσης.

Συνεπώς, δε θα πρέπει να παραβλέπεις τα σήματα που σου δίνει ο οργανισμός σσου, αλλά να κάνεις έξυπνες επιλογές τροφίμων, ενταγμένες σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο. Αν παρά ταύτα, το μακροχρόνιο στρες έχεις  παρατηρήσει πως έχει υποβαθμίσει την ποιότητα της καθημερινότητας σου, καλόν είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.


Πηγή: nutrinews.gr