Η δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ήταν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συνεργασίας πολλών ανθρώπων και απαίτησε επιμονή, δύναμη και διορατικότητα. Τώρα, 5 χρόνια μετά την παράδοσή του στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες το 2017, νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς αυτό που ξεκίνησε ως μια παράτολμη ιδέα, μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, όχι μόνο έγινε πραγματικότητα αλλά ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Το ΚΠΙΣΝ, ένα ξεχωριστό δημιούργημα για τη χώρα, είναι ο δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που οραματιστήκαμε όλοι εμείς στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για να το χαρεί κάθε επισκέπτης.

«Η πιο σημαντική επιτυχία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει αγκαλιαστεί από όλους τους ανθρώπους, δημιουργώντας, όπως είχαμε αρχικά οραματιστεί και σε συνεργασία μετον αρχιτέκτονα RenzoPiano, έναν δημόσιο χώρο, ανοικτό και προσβάσιμο», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος. «Χρειάστηκε πολύς κόπος, πολλή ενέργεια και πολλή δουλειά από πολλούς ανθρώπους και, επίσης, την εξαιρετική συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ένα διεθνές τοπόσημο που είναι, ταυτόχρονα, το σπίτι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ)και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), και όπου μαζί με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος αποτελεί τον χώρο που χιλιάδες επισκέπτες καθημερινάτον αγκαλιάζουν, διασκεδάζουν, εκφράζονται,συζητούν, συνευρίσκονται και απολαμβάνουν ποιοτικό χρόνο. Εμείς στο ΙΣΝ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το ΚΠΙΣΝ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, συγχρόνως προσβλέποντας και ελπίζοντας ότι θα μπορέσει, στο εγγύς μέλλον, να στηρίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις του, για να συνεχίσει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένα έργο φτιαγμένο από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο». 

Από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ έως σήμερα, έχουμεδιαθέσει μέσω δωρεών μας συνολικά €608 εκατομμύρια ($739 εκατομμύρια). Το ποσό αυτό διατέθηκε κυρίως στην κατασκευή του έργου, αλλά επίσης και στην υποστήριξη λειτουργικών εξόδων του οργανισμού και στη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων για τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του -βάσει της δέσμευσής μας κατά την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία. Επίσης, η συνεισφορά μας αφορά σε επιπλέον προγράμματα ενίσχυσης του έργου του ΚΠΙΣΝ και σε έργα υποδομής πέραν του αρχικού σχεδιασμού. Τώρα που ένας κύκλος υποστήριξης ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, ανανεώνουμε την υποστήριξή μας στο ΚΠΙΣΝ για έναν ακόμη χρόνο, με δωρεά συνολικού ύψους €10 εκατομμυρίων ($11,2 εκατομμυρίων), για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και του προγραμματισμού του.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων χρόνων, επιπλέον των δωρεών μας για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και τη διοργάνωση περισσότερων από 16.000 ανοιχτών εκδηλώσεων, έχουμε εξ ολοκλήρου χρηματοδοτήσει περαιτέρω έργα υποδομής στο ΚΠΙΣΝ, όπως τα Σιντριβάνια στο Κανάλι με χορογραφίες που μαγεύουν τους επισκέπτες, τον Θόλο στον Λαβύρινθο για τη στέγαση εκδηλώσεων και παραστάσεων, καθώς και τη δημιουργία του εστιατορίου Delta ως διεθνούς γαστρονομικού προορισμού, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα. Παράλληλα,έχουμε υποστηρίξει 11 κύκλους προγράμματος αμειβόμενης πρακτικής άσκησης, δίνοντας σε παραπάνω από 900νέους ανθρώπους την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν καλύτερες προοπτικές εργασίας, με το σκεπτικό να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων του ΙΣΝ.Στην πορεία αυτή, τα καθημερινά προγράμματα του ΚΠΙΣΝ έχουν εμπλουτιστεί με πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δράσεων μέσα από την πολύτιμη συνεργασία της ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος. Στο πλαίσιοτης υποστήριξης του ΙΣΝ, το ΚΠΙΣΝ ανέπτυξε σημαντικές συνεργασίες με περισσότερους από 40 διεθνείς και εγχώριους φορείς, όπως ενδεικτικά το BarçaFoundation, το PerimeterInstitute, το Ίδρυμα TAKIS, το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, αλλά και την πιο πρόσφατη συνεργασία με το LincolnCenter for the PerformingArtsμέσω της Πρωτοβουλίας Stavros NiarchosFoundation-LincolnCenter (SNF-LC) AgoraInitiative.Το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη κερδίσει μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη ως ένα σύγχρονο τοπόσημο, φιλοξενώντας κορυφαίες εκδηλώσεις, όπως ενδεικτικά την ομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, BarackObama, τον Νοέμβριο του 2016, και τη Σύνοδο EuroMED7 των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Σεπτέμβριο του 2021.

Επιπλέον, μια φορά τον χρόνο επιστρέφουμε ενεργά στο ΚΠΙΣΝμε το SNFNostos, την ανοιχτή προς όλους εκδήλωση, που γιορτάζει την τέχνη, τον πολιτισμό, τη γνώση και τη χαρά της συνύπαρξης. Το SNFNostos διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ΙΣΝ. Φέτος, στο SNFConference 2022, θα συζητήσουμε στις 23 και 24 Ιουνίου για την πιο σημαντική αξία της ζωής μας όπως επαναπροσδιορίστηκε από την πανδημία: την Υγεία, θέτοντας ως αφετηρία την Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ.

Το ΚΠΙΣΝ σε αριθμούς (2017 – 2021)

  • 20 εκατομμύρια επισκέψεις
  • Περισσότερες από 16.000 εκδηλώσεις
  • Παραπάνω από 900 συμμετέχοντες σε 11 κύκλους του Προγράμματος Αμειβόμενης Πρακτικής Άσκησης
  • 110.000 συμμετέχοντες σε ξεναγήσεις
  • Περισσότερες από 340.000 επισκέψεις μαθητών
  • 37 διαφορετικές χορογραφίες σιντριβανιών

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα  ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $3.3 δισεκατομμυρίων, μέσω 5.100 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 135 χώρες ανά τον κόσμο.

Μάθετε περισσότερα στο SNF.org.