Μερικοί δρομείς προτιμούν τα νυχτερινά τρεξίματα παρά το τρέξιμο νωρίς το πρωί ή τις ώρες της ημέρας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα απαιτητικό πρωινό πρόγραμμα, σε διατροφικές συνήθειες ή σε μια προτίμηση να απελευθερώσουν τα αποθέματα ενέργειας καθώς πλησιάζει το τέλος της ημέρας.

Οφέλη και συμβουλές για το νυχτερινό τρέξιμο

1.Ενθαρρύνει υγιεινές επιλογές

Το νυχτερινό τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε πιο υγιεινά όλη την ημέρα, γνωρίζοντας πως ό,τι τρώτε, ειδικά τις ώρες πριν τρέξετε, θα πρέπει να χωνευτεί.

Αν σας είναι πιο εύκολο να τρέχετε με άδειο στομάχι, μπορεί αυτό να σας οδηγήσει στην επιλογή ελαφριών, εύπεπτων τροφών και να αποφεύγετε τηγανητά, βαριά φαγητά.

Επιπλέον, μπορεί να μπείτε λιγότερο στον πειρασμό να πιείτε ένα αλκοολούχο ποτό στο δείπνο. Προτιμήστε υγιεινά, ενυδατικά ροφήματα, όπως νερό καρύδας, αφεψήματα από βότανα ή φρέσκο ​​χυμό.

2.Τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τα νυχτερινά τρεξίματα δίνουν αρκετό χρόνο για να φάτε και να αφομοιώσετε το φαγητό σας πριν τρέξετε. Αυτό είναι ιδανικό για άτομα που δεν τους αρέσει να τρέχουν με άδειο στομάχι το πρωί, αλλά το βρίσκουν δύσκολο να τρέξουν αμέσως μετά το φαγητό.

3.Περισσότερος χρόνος

Εάν έχετε ένα φορτωμένο πρόγραμμα το πρωί, το να κλείσετε το ξυπνητήρι για να κερδίσετε λίγο ακόμα χρόνο ύπνου μερικές φορές μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της προπόνησής σας. Μπορεί ακόμη και να μπείτε στον πειρασμό να το κόψετε τις μέρες που έχετε την ευκαιρία να ξυπνήσετε πιο αργά.

Τα νυχτερινά τρεξίματα είναι ιδανικά αν είστε απασχολημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να επιτρέψουν ένα πιο χαλαρό πρωινό.

Μπορεί να έχετε λιγότερες υποχρεώσεις τα βράδια, να μην χτυπάει το κινητό σας από μέιλ και μυνήματα και να μπορείτε να εστιάσετε στο τρέξιμό σας και ίσως να διανύσετε περισσότερα χιλιόμετρα.

4.Κοιμηθείτε καλύτερα

Οι άνθρωποι που ασκούνται τη νύχτα μπορεί να βιώσουν πιο βαθύ, ποιοτικό ύπνο. Μπορεί να σας είναι πιο εύκολο να αποκοιμηθείτε και να κοιμηθείτε βαθύτερα.

Τα νυχτερινά τρεξίματα είναι ιδανικά για άτομα που αισθάνονται κουρασμένοι μετά το τρέξιμο, καθώς συχνά είναι πιο βολικό να κοιμούνται μετά από ένα τρέξιμο.

Έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι η βραδινή άσκηση είχε θετική επίδραση στον ύπνο. Ωστόσο, η άσκηση λιγότερο από μία ώρα πριν πάτε για ύπνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένα πρότυπα ύπνου.

Το να κάνετε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο μετά το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει το σώμα και το μυαλό σας να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο βαθιά.

Πάντα να τελειώνετε τις διαδρομές σας με ένα cooldown(πιο αργό περπάτημα) για να χαλαρώσετε το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας.

5.Ανακουφιστείτε από το άγχος της ημέρας

Το τρέξιμο σας δίνει την ευκαιρία να απελευθερώσετε οποιαδήποτε ένταση, απογοήτευση ή άγχος από την ημέρα.

Το τρέξιμο μειώνει την αρτηριακή σας πίεση, μειώνει τη μυϊκή ένταση και προάγει την αίσθηση ηρεμίας. Η απελευθέρωση ενδορφινών ενισχύει τη διάθεσή σας και ανακουφίζει την κατάθλιψη.

6.Προετοιμασμένοι μύες και αρθρώσεις

Εάν οι μύες και οι αρθρώσεις σας τείνουν να είναι πιο δύσκαμπτοι, άκαμπτοι και τεντωμένοι όταν ξυπνάτε για πρώτη φορά, τα νυχτερινά τρεξίματα μπορεί να είναι πιο ιδανικά.Το σώμα σας μπορεί να μην είναι έτοιμο για έντονη άσκηση, ειδικά εάν έχετε ιατρικές παθήσεις που προκαλούν δύσκαμπτες αρθρώσεις. Συχνά, μέχρι το τέλος της ημέρας, το σώμα σας έχει ζεσταθεί και είναι έτοιμο, μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμού. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε καλύτερο μυϊκό έλεγχο και συντονισμότη νύχτα. Επιπλέον, θα έχετε περισσότερο χρόνο για προθέρμανση πριν τρέξετε.

Μειονεκτήματα

Υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στο νυχτερινό τρέξιμο, κυρίως όσον αφορά την ασφάλεια. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις ανησυχίες, ώστε να μείνετε απαλλαγμένοι από βλάβες.

Συμβουλές ασφαλείας

1. Ορατότητα

Μόλις δύσει ο ήλιος, είναι πιο δύσκολο για εσάς να δείτε τρύπες και εμπόδια στο δρόμο.

Επενδύστε σε κατάλληλο εξοπλισμό με αντανακλαστικές ταινίες υψηλής ορατότητας στα χέρια και τα πόδια σας. Μείνετε σε καλά φωτισμένες περιοχές.

2. Ακούστε και δείτε

Έχετε τα μάτια σας καθαρά και τα αυτιά σας ανοιχτά, ώστε να έχετε πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος σας. Αποφύγετε τη χρήση ακουστικών. Μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητά σας να ακούτε πλησιέστερα οχήματα, ανθρώπους και ζώα.

Εάν πρέπει να τρέχετε με ακουστικά, κρατήστε τα σε εξαιρετικά χαμηλή ένταση.

3. Επιλέξτε το μονοπάτι που έχετε τρέξει περισσότερο

Τρέξτε σε χώρους που είναι καλά φωτισμένοι και έχουν αρκετή δραστηριότητα. Επιλέξτε περιοχές που αισθάνεστε πιο ασφαλείς για εσάς. Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας αν σας λέει να μην τρέξετε σε συγκεκριμένους δρόμους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξετε την πορεία που έχετε στο μυαλό σας.

4.Μείνετε σε επαφή

Αν είναι δυνατόν, βρείτε έναν σύντροφο για τρέξιμο το βράδυ, ακόμα και τον σκύλο σας. Ενημερώστε τουλάχιστον ένα άτομο ότι τρέχετε, ώστε να σας περιμένει πίσω.

Να έχετε μαζί σας το τηλέφωνό σας για να μπορείτε να καλέσετε κάποιον εάν κολλήσετε σε μια νεροποντή ή αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε ανησυχητική κατάσταση.

Επιπλέον χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή ασφαλείας GPS που επιτρέπει στους φίλους και την οικογένειά σας να γνωρίζουν τη διαδρομή σας.

5.Οδικοί κανόνες

Τρέξτε ενάντια στην κυκλοφορία για να βλέπετε οχήματα που έρχονται προς το μέρος σας. Κοιτάξτε και τις δύο κατευθύνσεις πριν διασχίσετε το δρόμο, ακόμα κι αν έχετε το δικαίωμα διέλευσης. Ακολουθήστε όλους τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, τις πινακίδες και τα σήματα.

Πρωινή Vs βραδινή προπόνηση


Εάν δεν είστε πρωινός τύπος και δε βλέπετε κάποια ευκαιρία για τρέξιμο νωρίς το πρωί, ενώ όλο αναβάλετε το χτύπημα του ξυπνητηριού σας , ήρθε η ώρα να αλλάξετε το πλάνο σας.

Όλα εξαρτώνται από το τι προτιμάτε, καθώς και με άλλους παράγοντες ζητήματα ο καιρός και το πρόγραμμά σας. Εάν αισθάνεστε ότι οι διαδρομές σας γίνονται λίγο επαναλαμβανόμενες, η δοκιμή μιας νέας ώρας μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αλλάξετε ταχύτητα.

Σημειώστε πώς αντιδρά το σώμα σας στο τρέξιμο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα νυχτερινά τρεξίματα γίνονται καλύτερα σε χαμηλή ένταση. Μερικοί δρομείς βρίσκουν ότι τα έντονα τρεξίματα και οι διαλειμματικές προπονήσεις γίνονται καλύτερα στη μέση της ημέρας. Εάν θέλετε να το αυξήσετε κατά ένα βαθμό, μπορείτε να τρέχετε περισσότερες από μία φορές την ημέρα, πειραματιζόμενοι με διαφορετικούς τύπους τρεξίματος σε διαφορετικές ώρες.

Bottom Line

Μπορείτε να τρέξετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Είναι επίσης καλό να τρέχετε κάθε μέρα, αρκεί να μην το παρακάνετε.

Λάβετε υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του νυχτερινού τρεξίματος και μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα για το σώμα και το πρόγραμμά σας.

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα προπόνησης που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε σαφείς, εφικτούς στόχους, είτε θέλετε να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, την αντοχή, τη δύναμη ή τη διαχείριση του βάρους σας. Μείνετε συνεπείς στην προσέγγισή σας για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα.

Επαναξιολογήστε τους στόχους σας κάθε λίγες εβδομάδες και προσαρμόστε ανάλογα εάν χρειάζεται. Πάνω από όλα, ακούστε το σώμα σας και αφιερώστε χρόνο για να ξεκουραστείτε όταν είναι απαραίτητο.


Πηγή: healthline.com