H Sarah Jacoby έχει διαγνωσθεί με κλινικό άγχος και κατάθλιψη εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια και στην προσωπική της ρουτίνα περιποίησης έχει εντάξει συχνά ραντεβού στο γιατρό της και προσπαθεί να βρίσκει χρόνο να κάνει κάτι δημιουργικό όπως το να μαγειρεύει και να γυμνάζεται. Για εκείνη όμως το πιο καθυσηχαστικό πράγμα είναι η αλλαγή των επίπλων στη γκαρσονιέρα που μένει.

Και όπως φαίνεται, δεν ισχύει μόνο για εκείνη.

Το σπίτι σου είναι η εξωτερίκευση του εσωτερικού εαυτού σου – διακοσμώντας το εσύ είναι ένας τρόπος να νιώσεις πιο άνετα και δημιουργικός.

Η Sarah όταν παρατήρησε την επίδραση που είχε πάνω της παρακολούθησε σεμινάρια και βρήκε αρκετούς όμοιους της.

Δεν είναι ότι υπάρχει άπειρη βιβλιογραφία που να εξηγεί αυτό το φαινόμενο, αλλά οι υπάρχουσες μελέτες εν προκειμένω δείχνουν ότι η ”δημιουργία μέσω της κίνησης” μπορεί να είναι ευεργετική – ειδικότερα σε καταστάσεις που αφορούν την εικόνα σώματος, την αυτοπεποίθηση και συνολικότερα την πνευματική ευεξία. Έτσι, τελικά φαίνεται πως η μετακίνηση των επίπλων έχει παρόμοια επίδραση με το χορό, το θέατρο και το tai chi, αποτελώντας τρόπο έκφρασης και σύνδεσης με το περιβάλλον.

Ακόμα όταν περνάς ένα μεγάλο μέρος της μέρας σου με άλλους ανθρώπους, που χρειάζεται ο ένας τον άλλον, το να έχεις τον έλεγχο του σπιτιού σου μπορεί να είναι μια μορφή έκφρασης αυτονομίας.

Όπως μαγειρεύοντας ένα γεύμα στο τέλος της εβδομάδας, υπάρχει κάτι που προσφέρει τεράστια ικανοποίηση στο να δημιουργείς το περιβάλλον σου με τον τρόπο που θες με τα ίδια σου τα χέρια.

Ειδικά για εκείνους που περνούν τη ζωή τους μεγάλο μέρος της ζωής τους online, μπορεί να υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ελκυστικό, αυτοσχεδιάζοντας και να δημιουργώντας κάτι με τα χέρια τους, με τα οποία μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να χρησιμοποιήσουν πραγματικά. Ακόμα, είναι τεράστια η ικανοποίηση που μπορείς να πάρεις όταν πεις ότι: “Τα κατάφερα!”Όταν αναδιοργανώνει το χώρο της, λειτουργεί για τη Sarah σαν αντιπερισπασμός με την καλή έννοια. Εκτός του ότι ξεφεύγει από τις αρνητικές σκέψεις, την κάνει πιο παραγωγική και δημιουργική και είναι τόσο όσο απαιτητικό χρειάζεται.

Το σημαντικό, όμως, είναι να γνωρίζεις πότε πρέπει να σταματήσεις κάτι.

Το να αναδιοργανώνεις το σπίτι σου μπορεί να είναι ένας ασφαλής τρόπος να ξεσπάσεις την τάση σου για τελειομανία, αλλά έχει επίσης και τη δυνατότητα να καταλήξει να γίνει μια προβληματική εμμονή. Το κλειδί είναι να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις πότε η δουλειά τελείωσε.

Αν νιώθεις την ανάγκη να το κάνεις ξανά και ξανά επειδή δε το βρίσκεις αρκετό ή αυτή η συνήθεια έχει παρεμβατικό ρόλο στη ζωή σου γιατί παραδείγματος χάριν ξοδεύεις αρκετά χρήματα, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι να καταλάβεις ότι δεν είναι το πιο παραγωγικό χόμπυ που θα μπορούσες να έχεις. Σε αυτή την περίπτωση αξίζει να πάρεις λίγο χρόνο να εξετάσεις γιατί κάνεις ό,τι κάνεις και πιθανόν να σε βοηθήσει να μιλήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Προφανώς, δε σημαίνει πως αυτή είναι η λύση για όλους. Η Sarah, όμως, βρήκε έναν απροσδόκητα χαλαρωτικό τρόπο να περνάει τα Σάββατα της – ακόμα και αν περιστασιακά οι γείτονες της την μισούν.


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου