Μαθήματα που έγιναν παθήματα!

1.“Το να είσαι προετοιμασμένη για κάθε είδους καιρικές συνθήκες είναι από τα πιο βασικά πράγματα, ειδικά όταν θα ταξιδέψεις κάπου μακριά για τον αγώνα σου. Το ότι απλά κοίταξες τον καιρό λίγο πριν ταξιδέψεις δυστυχώς δεν αποτελεί εγγύηση, και αυτό… ήταν ένα μάθημα που έγινε πάθημα. Ταξίδεψα στην Utah, για έναν αγώνα 80χλμ. Υποτίθεται θα ήταν αίθριος και ηλιόλουστος καιρός, όμως την μέρα του αγώνα όλα ήταν διαφορετικά: Φύσαγε, έκανε πολύ κρύο και στο τέλος έριξε και μια βροχούλα… Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπολόγιζα κάτι τέτοιο και φυσικά αυτό επηρέασε την απόδοσή μου και τους χρόνους μου.” –  Lulu Martinez, Manager Επικοινωνίας, δρομέας υπεραποστάσεων με 2 τερματισμούς στα 160 χλμ (100 μίλια).

2.“Όταν πρωτοξεκίνησα το τρέξιμο αποστάσεων, δεν ήξερα και πολλά πράγματα: Έτρεξα τον πρώτο μου Ημιμαραθώνιο στις συνηθισμένες κάλτσες που δεν αποβάλουν τον ιδρώτα. Ο αγώνας είχε ιδιαίτερη υγρασία, και τελικά κατέληξα με μερικές τεράστιες φουσκάλες στα πόδια μου. Είναι ένα λάθος που πιστέψτε με δεν θα ξαναγίνει ποτέ!” – Heather Montgomery, blogger για το τρέξιμο και το fitness, μαραθωνοδρόμος.

Image result for running

3.“Το λάθος μου ήταν ότι δεν ενυδατωνόμουν αρκετά. Γενικά τρέχω μικρές αποστάσεις (5χλμ για παράδειγμα) σε λιγότερο από 20 λεπτά, οπότε προτιμάω να είμαι όσο πιο «ανάλαφρη» γίνεται, και να μην έχω γεμάτη ‘φούσκα’. Σε έναν πρόσφατο αγώνα, σε μια ιδιαίτερα ζεστή μέρα, τα υγρά που είχα πιει πριν τον αγώνα ήταν όλος και όλος ένας καφές, ο οποίος σημειωτέο είναι διουρητικό. Έτσι, μόλις στο 3ο χιλιόμετρο έχασα εντελώς την δυνατότητα να κρατήσω ρυθμό.” – Patricia Fall, ιδιοκτήτρια του Fall Media Group, πρώην δρομέας με διακρίσεις σε πανεπιστημιακό επίπεδο, και νυν τριαθλήτρια.

4.“Τελικά όλα αυτά τα χρόνια που έτρεχα σε αγώνες, η πτυχή που αποδείχτηκε πιο αρνητική από όλες ήταν οι συγκρίσεις. Ξόδευα πολύ χρόνο και ενέργεια να δω ποιος άλλος θα είναι στον αγώνα. Αυτό έφερνε ένα εντελώς αχρείαστο άγχος, και σου αποσπάει τις πραγματικές δυνάμεις. Έμαθα να συγκεντρώνομαι σε αυτό που έχω εγώ να κάνω, που βρίσκομαι, να έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στην όλη διαδικασία. Προφανώς και πρέπει να έχεις μια εικόνα του περίγυρου σου, αλλά πρέπει κυριολεκτικά να μένεις προσηλωμένος στον διάδρομό σου, στην δύναμή σου: αυτό είναι το κλειδί.” – Alyson Charles, τηλεοπτική παρουσιάστρια, πρώην ελίτ δρομέας αποστάσεων.

5.“Είχα ακούσει χιλιάδες φορές ότι πρέπει τα ρούχα που θα τρέξεις τον αγώνα να τα έχεις τρέξει πιο πριν. Την προηγούμενη μέρα όμως από τον πρώτο μου Ημιμαραθώνιο, περνώντας έξω από ένα γνωστό κατάστημα με αθλητικά είδα ένα κολάν, που μου άρεσε. Φάνηκε να μου ταιριάζει, οπότε το αγόρασα και σκέφτηκα. Τι μπορεί να πάει στραβά; Ε λοιπόν την μέρα του αγώνα το λάστιχο στην μέση δεν ήταν τόσο σφιχτό όσο έπρεπε. Πέρασα τον μισό αγώνα, έχοντας το άγχος μην χαλαρώσει και άλλο και τελικά πέσει. Το σίγουρο από εδώ και πέρα είναι πως στον επόμενο Ημιμαραθώνιο, ή οποιονδήποτε αγώνα γενικότερα, δεν θα φορέσω κάτι χωρίς να το έχω δοκιμάσει.” – Shelby Rogers, Σύμβουλος Marketing, συγγραφέας, δρομέας.


Πηγή: womensrunning.competitor.com

Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος