Η απαρίθμηση…συνεχίζεται από το Μέρος Α’ με… καταιγιστικό τρόπο.

Διάβασε παρακάτω τι σου χαρίζει το τρέξιμο και βάλτο στόχο να ξεκινήσεις κι εσύ (αν δεν το έχεις κάνει ήδη).

18. Δεν αφήνει το μυαλό να ‘γεράσει’ γρήγορα.

Ερευνητές βρήκαν ότι η αερόβια άσκηση βοηθάει στην αναστολή των επιδράσεων της γήρανσης στον εγκέφαλο, καθώς βρέθηκαν χαμηλότεροι βαθμοί συρρίκνωσης του εγκεφάλου και πτώση των γνωστικών ικανοτήτων σε ανθρώπους που ήταν σωματικά δραστήριοι.

19. Βοηθάει στη μείωση της λιγούρας για ανθυγιεινά φαγητά και ουσίες.

Σε ένα άλλο επιστημονικό εύρημα, το τρέξιμο βοήθησε στη μείωση της λιγούρας ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων φαρμάκων, αλκοόλ και άλλων ουσιών που βρίσκονται στο φαγητό. Οι ‘λιγούρες΄ για πολύ λιπαρά φαγητά και junk food μειώθηκαν αισθητά. Άλλη έρευνα από επιστημονικό περιοδικό ψυχιατρικής έδειξε ότι τρέξιμο μειώνει την όρεξη για μαριχουάνα, κοκαΐνη, αλκοόλ και νικοτίνη.20. Αυξάνει τη δημιουργικότητά σου.

Έρευνα που έγινε από το Βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής  έδειξε ότι υπήρχαν αυξημένοι βαθμοί δημιουργικής σκέψης σε όσους συμμετείχαν σε δρομικές δραστηριότητες. Η μελέτη έκανε σαφές ότι η αυξημένη ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που είχαν να κάνουν με τη δημιουργική ικανότητα είχαν άμεση σύνδεση με τη δρομική διαδικασία.

21. Μειώνει το stress.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι 20 με 30 λεπτά καθημερινού περπατήματος ή τρεξίματος βοηθούν στην μείωση του άγχους και στην αναστολή των σκέψεων από κάτι ενοχλητικό ή αγχωτικό.

22. Αυξάνει τη σεξουαλικότητά σου.

Έχει βρεθεί ότι το καθημερινό περπάτημα και τρέξιμο βελτιώνει τη συντονιστική ικανότητα, τη δύναμη και τη σωματική επίγνωση, παράγοντες που συμβάλλουν στον σεξουαλικό ερεθισμό και στο κίνητρο για σεξ και στους άντρες και στις γυναίκες.

23. Ανακουφίζει τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Έρευνα που έγινε σε γυναίκες ηλικιών 55-72 έδειξε ότι με το τρέξιμο ανακουφίστηκαν και μετριάστηκαν τα περισσότερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.24. Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Το τρέξιμο παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης επιθετικού καρκίνου στους ανθρώπους.

25. Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής σου.

Σύμφωνα με πολλές διαφορετικές μελέτες, το τρέξιμο όχι μόνο σου δίνει περισσότερα χρόνια, αλλά δίνει και ‘ζωή στα χρόνια σου’ , με την έννοια ότι έχεις καλύτερη κίνηση για περισσότερα χρόνια, αισθάνεσαι καλύτερα και διαχειρίζεσαι καλύτερα πιθανές νόσους.

26. Αυξάνει τη λειτουργία των πνευμόνων σου.

Η δουλειά που αναλαμβάνουν οι πνεύμονες είναι πολύ σημαντική, καθώς ερεθίζουν νεύρα που νευρώνουν αναπνευστικούς μύες, αυξάνοντας έτσι τον βαθμό της αναπνοής. Με όλη τη διαδικασία που συμβαίνει, βελτιώνεται η συνολική αναπνευστική ικανότητα των πνευμόνων και έπειτα ολόκληρου του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση και έλεγχος των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος.

27. Βελτιώνει την ισορροπία.

Το τρέξιμο βοηθάει στην ισορροπία, αλλά και την αντοχή σε θέσεις ισορροπίας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πτώσεων, άρα και καταγμάτων σε οστά και αρθρώσεις, που προκαλούνται από πτώσεις.28. Βοηθάει στο να χάσεις την ‘κοιλίτσα’.

Αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι το τρέξιμο βοηθάει στην απώλεια κοιλιακού λίπους, το οποίο είναι ενοχοποιητικό για ανάπτυξη καρδιαναπνευστικών νοσημάτων, μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη.

29. Καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρεχαν υπέφεραν κατά 43% λιγότερο από κρυώματα σε σχέση με αυτούς που δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο. Επίσης, όποτε οι αθλητές ‘κρύωναν’, τα συμπτώματά τους ήταν λιγότερο έντονα σε σχέση με των άλλων. Η μελέτη απέδειξε επίσης ότι 30 λεπτά περπατήματος ή τρεξίματος ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και το προετοιμάζουν καλύτερα για μια επερχόμενη αρρώστια.

30. Μειώνει την κατάθλιψη.

Το τρέξιμο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά και για την πρόληψή της.31. Διατηρεί τα μάτια υγιή.

Ελάχιστοι γνωρίζουν τα οφέλη του τρεξίματος στη διατήρηση της υγείας των..ματιών! Κι όμως, όσοι τρέχουν έχουν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης καταρράκτη που οδηγεί σε απώλεια της όρασης.

32. Βοηθάει στη βελτίωση της ακοής.

Έρευνες έχουν δείξει ότι: α) το τρέξιμο βελτιώνει την αιματική ροή στα αυτιά, κάτι που σημαίνει βελτιωμένη ακοή και β) οι άνθρωποι με καλύτερη καρδιαναπνευστική αντοχή έχουν περίπου 6% καλύτερη ακουστική ικανότητα.

33. Αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου.

Το τρέξιμο έχει άμεση σχέση με την αυτοπεποίθηση έδειξε μια μελέτη που διεξήχθη σε μια ομάδα έφηβων κοριτσιών. Από τα κορίτσια που έκαναν το τεστ PACER (‘Progressive Aerobic Cardiovascular Endurance Run), εκείνα που έτρεξαν περισσότερους γύρους και πιο γρήγορα είχαν καλύτερα αποτελέσματα. Τα υπέρβαρα παιδιά που συμμετείχαν σε διάφορες αερόβιες δραστηριότητες υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο, ανέπτυξαν αυξημένη αυτοπεποίθηση.


Πηγή: sport-fitness-advisor.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach