Η άσκηση και η συχνή δραστηριότητα για τα παιδιά είναι καθοριστική για να αναπτυχθούν σε χαρούμενους, υγιείς και δραστήριους ενήλικες. Παρακάτω έχουμε τους 10 σημαντικότερους λόγους για τους οποίους αξίζει να είναι προτεραιότητα για όλους μας αυτό.

1. Τα παιδιά που είναι δραστήρια 60 λεπτά κάθε μέρα παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

2. Μεγαλύτερα ποσοστά δραστηριότητας στα παιδιά έχει συνδεθεί με καλύτερους βαθμούς σε τεστ ανάγνωσης και μαθηματικών.

3. To ‘νους υγιής εν σώματι υγιεί’ ισχύει ακόμα περισσότερο για τα παιδιά. Η σωματική και γνωστική ανάπτυξη πάνε χέρι – χέρι και, ενώ αυτό ισχύει για όλη σου τη ζωή, είναι πιο σημαντικό στη μικρή ηλικία. Όταν τα παιδιά ασκούνται, το μυαλό τους αναπτύσσεται, επιτρέποντας για νέα είδη δραστηριότητας.

4. Η φυσική δραστηριότητα που είναι βασισμένη στο παιχνίδι και απαιτεί μεγάλο βαθμό συμμετοχής των αισθήσεων (όραση, ακοή, αφή, κλπ) βοηθάει στην ανάπτυξη ενός μεγάλου πεδίου δεξιοτήτων που κάνουν την άσκηση πιο απολαυστική στην ενήλικη ζωή.

5. Η συχνή άσκηση έχει συνδεθεί με βελτιωμένη συμπεριφορά του παιδιού στην τάξη και παραπέρα.

6. Φαίνεται ότι τα δραστήρια παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και δραστήριοι ενήλικες.

7. Έχει φανεί ότι η αερόβια δραστηριότητα αυξάνει το μέγεθος βασικών εγκεφαλικών δομών και τον αριθμό των νευρικών συνδέσεων.8. Οι συχνά επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που απαιτούν υψηλό βαθμό ισορροπίας και συντονισμού έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη συναισθηματική απόκριση.

9. Η συχνή άσκηση μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στα παιδιά.

10. Η συμμετοχή σε δραστηριότητες με παιδιά προωθεί την αυτο-αποτελεσματικότητα όσον αφορά θέματα υγείας και της εικόνας του εαυτού.


Πηγή: acefitness.org

Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach