Έχεις διαβάσει και έχεις διαβάσει για τα οφέλη του τρεξίματος, αλλά: 1. δεν θα βαρεθείς ποτέ να τα ξαναβλέπεις, 2. η επιστήμη προχωράει και συνεχώς ανακαλύπτονται νέα ή ανατρέπονται παλιότερα δεδομένα και 3. είσαι ένας πραγματικός #Runster και τα παρακάτω οφέλη μιλούν στην ψυχή σου, απευθείας!

1. Βελτιώνει την καρδιαναπνευστική σου υγεία.

Το τρέξιμο είναι μια αερόβια άσκηση που χρησιμοποιεί υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα για ενέργεια κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Προωθεί την καλή καρδιακή υγεία και έχει αποδειχτεί σε πολλές έρευνες ότι η καρδιά του δρομέα είναι πιο υγιής, προλαμβάνοντας παράγοντες κινδύνου για καρδιακές νόσους και θάνατο στεφανιαία νόσο.

2. Βελτιώνει τη διάθεσή σου.

Εκτός του ότι όσοι τρέχουν παραδέχονται ότι το τρέξιμο γενικά ανακουφίζει τη διάθεσή τους, άσχετα με το πώς ήταν αυτή πριν τρέξουν, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ακόμα και μισή ώρα περπάτημα στο διάδρομο μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση κάποιου (έρευνα για τη μείζουσα κατάθλιψη). Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κάνουν δουλειά.3. Μπορεί να δυναμώσει τις αρθρώσεις.

Μελέτη πρόσφατη έδειξε ότι, αντίθετα με την άποψη που επικρατούσε ως τώρα, το τρέξιμο δεν αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα, αλλά στην πραγματικότητα τον μειώνει. Η έρευνα που έγινε στο Medicine & Science in Sports & Exercise έδειξε ότι αυτοί που έτρεχαν είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, σε σχέση με αυτούς που περπατούσαν.

Γιατί: Κάθε φορά που το πόδι σου προσγειώνεται στο έδαφος ενώ τρέχεις, τα οστά και οι χόνδροι δέχονται ένταση, όπως ακριβώς και οι μύες. Έτσι, μπορούν και κάνουν προσαρμογές και γίνονται ακόμα δυνατότερα. Οι χαμηλής επίδρασης δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση, το περπάτημα, οι προπονήσεις στο ελλειπτικό, δεν δίνουν αυτό το όφελος στον ασκούμενο.

4. Καις θερμίδες.

Το τρέξιμο βοηθάει στην καύση θερμίδων σε ένα μέσο όρο των 11,4 θερμίδων ανά λεπτό, σε σταθερές συνθήκες, σε ένα άτομο 55 κιλών που τρέχει σε επίπεδο έδαφος, μία ήρεμη μέρα, με ρυθμό περίπου 6 λεπτά ανά χιλιόμετρο.

5. Γυμνάζεις τα πόδια σου.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους μύες του σώματός σου βρίσκονται στα πόδια, καθώς αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη μυϊκή ομάδα. Με το τρέξιμο τους χρησιμοποιείς και τους δυναμώνεις.

6. Δυναμώνει τους μύες του πυρήνα σου (core)

Το τρέξιμο είναι σημαντικό στην ενδυνάμωση και των κοιλιακών, αλλά όχι μόνο. Δουλεύει και τους πιο εν τω βάθει μύες του πυρήνα και του κορμού που κρατάνε τη λεκάνη πιο σταθερή και διαχειρίζονται τη μεταφορά ενέργειας στα κινούμενα άκρα (και πόδια και χέρια).

7. Ιδανικό για γενική προπόνηση.

Μπορεί να αποτελέσει από μόνη του μια βασική προπόνηση στη ρουτίνα σου, καθώς δουλεύει πάρα πολλούς μύες του σώματος, ενώ έχεις και όλα τα οφέλη της καρδιαναπνευστικής άσκησης.

8. Είναι μορφή διαλογισμού.

Το τρέξιμο βοηθάει τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν στους εαυτούς τους και να βρουν λύσεις σε προβλήματα που πιθανόν αντιμετωπίζουν. ‘Καθαρίζει’ το μυαλό, σε ‘τραβάει’ μακριά από στρεσογόνες και καταθλιπτικές καταστάσεις και σου προσφέρει ηρεμία και ανακούφιση.

9. Σε βοηθάει να αδυνατίσεις.

Το τρέξιμο αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού σου και βοηθάει στην καύση περισσότερων θερμίδων, κάτι το οποίο επιταχύνει την απώλεια βάρους. Αντιθέτως, οι δίαιτες προκαλούν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό που προκαλείται από τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

10. Βοηθάει στη βελτίωση μυϊκού και οστίτη ιστού.

Το τρέξιμο βοηθάει στη διατήρηση δυνατών οστών και μυών ειδικά και όταν έχεις επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης. Βοηθάει επίσης στην αύξηση της οστικής πυκνότητας σε νεαρότερα άτομα και προλαμβάνει την οστεοπόρωση με επόμενο, πιο προχωρημένο στάδιο ηλικίας.

11. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.

Σε αυτούς που υποφέρουν από διάφορες ιατρικές καταστάσεις, αλλά και στους υγιείς. Ακόμα και στους καρκινοπαθείς, αυτούς που υποφέρουν από σκλήρυνς, ακόμα και από το HIV/AIDS.

12. Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Η τακτική σωματική άσκηση στη μορφή τρεξίματος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σωστού σωματικού βάρους και στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες νόσους.

13. Διατηρεί το δέρμα υγιές.

Η μέτριας έντασης σωματική άσκηση παρέχει το σώμα με αντιοξειδωτική προστασία και επίσης προάγει την αιματική ροή, κάτι που προστατεύει το δέρμα και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσής του. Ωστόσο, η πολύ έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει οξείδωση.

14. Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.

Από τη στιγμή που αυξάνεται ο ρυθμός που χτυπάει η καρδιά, περισσότερο αίμα, άρα και οξυγόνο, πάει προς τον εγκέφαλο, βοηθώντας τη λειτουργία του και τη συνολική πνευματική απόδοση. Το τρέξιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει την παραγωγή ορμονών που προάγουν την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ μπορεί ακόμα να αυξήσει και το μέγεθος του ιππόκαμπου. Με λίγα λόγια, η αυξημένη αιματική ροή βοηθάει και τη δομική, αλλά και τη λειτουργική ικανότητα του εγκεφάλου, ενισχύοντας τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερους ανθρώπους.15. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και βοηθάει στη χαλάρωση.

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να ξεκουραστεί καλύτερα και να έχει πιο ποιοτικό ύπνο. Η δαπάνη ενέργειας που γίνεται όταν τρέχεις προκαλεί επανορθωτικές διαδικασίες ενώ κοιμάσαι. Επιπλέον, θεωρείται ότι η αύξηση θερμοκρασίας που βιώνεται ενώ τρέχεις, σε βοηθάει να κοιμηθείς, γιατί συμβάλλει στο να πέσει (η θερμοκρασία) την ώρα που κοιμάσαι. Το τρέξιμο βοηθάει και να κάνεις καλύτερο ύπνο, αλλά και να νιώθεις περισσότερη ενέργεια όταν είσαι ξύπνιος.

16. Μειώνει τον πόνο.

Η αδράνεια και η καθιστική ζωή για καιρό θεωρούνταν λανθασμένα ως θεραπείες στον χρόνιο πόνο. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η άσκηση βοηθάει στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου.

17. Το τρέξιμο ενισχύει τις μαθησιακές ικανότητες.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε, το συστηματικό τρέξιμο βοηθάει στη βελτίωση της ικανότητας κάποιου να μαθαίνει και να διατηρεί καλύτερα μία νέα πληροφορία στο μυαλό του, ειδικά στην ομάδα εκείνων που έκαναν προπόνηση τρεξίματος υψηλής έντασης.

Διάβασε τα υπόλοιπα οφέλη στο Μέρος Β.


Πηγή: sport-fitness-advisor.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach