Οι επιτυχημένοι δρομείς, αλήθεια, έχουν μυστικά επιτυχίας; Και αν ναι, ποιά είναι αυτά; Για δες παρακάτω Runster, 7 συνήθειες που μπορούν να σε φέρουν κι εσένα ακόμα πιο κοντά στους στόχους σου.

1)            Τρέξε για τον εαυτό σου

Οι πιο χαρούμενοι δρομείς δεν τρέχουν για κανέναν άλλον αλλά για προσωπικούς λόγους. Είτε πρόκειται για το αίσθημα ικανοποίησης που έχεις όταν έρχεσαι εξαντλημένος μετά από ένα long run, είτε την ευφορία του δρομέα (runner’s high) είτε για την βελτίωση της υγείας σου, ο κάθε πετυχημένος δρομέας τρέχει για τους δικούς του λόγους και δεν επιτρέπει σε τίποτα και κανέναν να τον εμποδίσει.

2)            Βάλε το σωστό “καύσιμο” για την επιτυχία

Μία από τις πιο σημαντικές συνήθειες των πετυχημένων δρομέων είναι η συνειδητοποιημένη κατανάλωση τροφών για να έχεις ενέργεια πριν από κάθε άσκηση. Αυτό μεταφράζεται σε λήψη ενός γεύματος πλούσιο σε υδατάνθρακες 2 ώρες πριν από ένα long run, στο να σιγουρευτείς ότι έχεις κάτι ακόμα να φας για να σε κρατήσει κάπου στα μισά του τρεξίματος ή/και να φροντίζεις να μένεις ενυδατωμένος πριν ξεκινήσεις. Μερικά από τα καλύτερα long run τα κάνουν όταν ξυπνούν στις 05.00, να φάνε περίπου 40-50 γραμμάρια υδατανθράκων, και ξεκινούν το τρέξιμο στις 07.00. Ο κάθε δρομέας θα πρέπει να βρει μόνος του τι δουλεύει στην περίπτωσή του και τι όχι και να το εφαρμόσει.

3)            Άσε πίσω σου τους κακούς αγώνες ή τα άσχημα τρεξίματα

Όλοι οι δρομείς που και που θα έχουν κάποια άσχημη μέρα. Μπορεί να σημαίνει ένα κακό τρέξιμο λόγω κάποιας ίωσης, ένας συνδυασμός υγρασίας και αφυδάτωσης ή απλά να φταίει το γεγονός ότι ήσουν υπερπροπονημένος. Επίσης μπορεί να σημαίνει ένας αγώνας που απλά δεν πήγε τέλεια γιατί ας πούμε δεν ήσουν έτοιμος 100% για τις καιρικές συνθήκες που βρήκες.

Οι πετυχημένοι δρομείς ξέρουν ότι αυτά συμβαίνουν ανεξαρτήτως πόσο καλά έχουν προετοιμαστεί. Το κλείδι είναι να μαθαίνεις από τα λάθη σου, να ξεχνάς τα υπόλοιπα και να συνεχίζεις.

66_alexbatista_nike_tamirisdeliz_01

4)            Όταν η ζωή σε ρίχνει… σήκω!

Δεν έχει καμία σημασία πόσο καλά προπονείσαι, τρως ή σχεδιάζεις, κάποια στιγμή η ζωή θα σε “χτυπήσει” με απροσδόκητες αλλαγές, τραυματισμούς, αρρώστιες και άλλα γεγονότα. Ο επιτυχημένος δρομέας μαθαίνει πώς να αφήσει όλες αυτές τις καταστάσεις να εξελιχθούν και χτίζει προς την κατεύθυνση του να βρει πάλι τα απαιτούμενα σωματικά, ψυχικά και πνευματικά αποθέματα για να επιστρέψει στην μάχη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Η ζωή μπορεί να σε ταρακουνήσει ακόμα και να σε λυγίσει, αλλά δεν χρειάζεται να μείνεις κάτω.

5)            Να είσαι συστηματικός

Ένας πετυχημένος δρομέας… τρέχει. ‘Ναι ΟΚ’ θα σκεφτείς, ‘Πες μας και κάτι καινούριο’. Αλλά το να τρέχεις συστηματικά είναι κάτι πολύ σημαντικό είτε τρέχεις για κάποια συγκεκριμένη απόσταση είτε απλά για να διατηρείς την φυσική σου κατάσταση. Αν τρέχεις για την προετοιμασία ενός αγώνα, θα πρέπει να τρέχεις κάμποσες φορές μέσα στην εβδομάδα και να αυξάνεις τα χιλιόμετρα σταδιακά κάθε φορά, βάζοντας λίγο παραπάνω στο long run σου. Για να αυξήσεις την ταχύτητα σου ώστε να κάνεις κάποιο νέο ατομικό ρεκόρ, θα πρέπει να βάλεις και μια προπόνηση ταχύτητας στο εβδομαδιαίο πλάνο σου. Το νόημα είναι πως πρέπει να είσαι συνεπής σε αυτό που κάνεις, στην προπόνησή σου, ώστε να πετύχεις κάποιον από τους στόχους σου.

6)            Μάθε πώς να βρίσκεις το κίνητρο

Όταν αρχίζει κανείς το τρέξιμο υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να του δίνουν κίνητρο. Ίσως απλά είναι ο ενθουσιασμός της συμμετοχής στον πρώτο σου αγώνα, ίσως απλώς ένα νέο ζευγάρι παπούτσια ή εκείνο το ρολόι GPS που πήρες ως δώρο γενεθλίων. Κάποια στιγμή αυτά όλα τα καινούργια αρχίζουν και ξεθωριάζουν. Κάποια στιγμή θα έρθει η μέρα–φρίκη που δεν θα έχεις καμία όρεξη να τρέξεις. Το θέμα είναι πως αν έχεις κάποιον αγώνα θα πρέπει να τρέξεις για να μην μείνεις πίσω στο πρόγραμμα της προπόνησής σου.

Βρες τι είναι αυτό που σου δίνει κίνητρο να τρέχεις τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα και χρησιμοποίησέ για να μείνεις πιστός στο πρόγραμμά σου όταν το σώμα σου αρχίζει και ζητάει λίγες μέρες off. Φυσικά και πρέπει να ακούς το σώμα σου όταν πρόκειται για κάποια ασθένεια ή τραυματισμό, αλλά όταν ξέρεις ότι το πρόβλημά σου είναι απλά πνευματικό, τότε χρησιμοποίησε τα διάφορα τρικ για να σε κρατήσουν σε εγρήγορση. Καμιά φορά το μόνο που χρειάζεται είναι να βγεις από το σπίτι σου, και ήδη θα έχεις ξεπεράσει το πνευματικό εμπόδιο.

_main_massive_chest_0

7)            Κάνε Cross Training

Ή αλλιώς, εναλλακτικές προπονήσεις. Σαν δρομέας δεν θα μπορείς πάντοτε να τρέχεις καλά ή να τρέχεις ασταμάτητα. Εντάξει ίσως κάποιοι μπορούν, αλλά οι περισσότεροι όχι. Οπότε το να εναλλάσσεις το τρέξιμο με άλλες προπονήσεις κάποιες μέρες της εβδομάδας ίσως βολεύει περισσότερο. Οι περισσότεροι γυμναστές συμφωνούν ότι οι εναλλακτικές προπονήσεις είναι σημαντικές για τους δρομείς καθώς τους βοηθάνε στην ενδυνάμωση, στην ευελιξία και στο να είσαι ένας πιο αποτελεσματικός εν γένει δρομέας. Το cross training έχει αρκετά οφέλη για τον δρομέα μεταξύ των οποίων και η μείωση πιθανότητας τραυματισμών, γενικότερη καλύτερη φυσική κατάσταση, περισσότερο κίνητρο, και γρηγορότερη αποκατάσταση από τραυματισμούς και όχι μόνο.


Πηγή: runbuzz.com

Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρου